8 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2015
Δέκα χρόνια μετά και κάποια βίντεο ακόμα κάνουν κατάληψη στο μυαλό μας.
Η τηλεόραση στα καλύτερά της. Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα και μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής του, ο εθνικός τηλεοπτικός κορμός το πήρε προσωπικά.
Δημοσιογράφοι, πανελίστες, πολιτικοί, η Μιμή Ντενίση και ο συγχωρεμένος Στηβ Κακέτσης, όλοι οι πιθανοί και απίθανοι πέρασαν έστω και για λίγο από τις ατέλειωτες 24ώρες εκπομπές, δίνοντας πρόσωπο στο “ΝΑΙ” και αφήνοντας το πρόσωπο του “ΌΧΙ” στη φαντασία μας. (Η υποεκπροσώπηση της άλλης πλευράς υπήρξε παροιμιώδης).
Το σύνηθες καθημερινό όργιο προπαγάνδας συμπυκνώθηκε. Έπαψε να απλώνεται μέσα στην ημέρα σε μικρές ποσότητες για καλύτερη χώνεψη και συμπιέστηκε τόσο, ώστε να βγαίνει προς τα έξω με τη μορφή μιας αγνής κι ανόθευτης παραφροσύνης.
Μέσα σε μια εβδομάδα έπρεπε να τα προλάβουν όλα. Δεν πήραν ανάσα. Ούτε κι εμείς.
Υπάρχουν ακόμα κάποια βίντεο στο YouTube από εκείνη την περίοδο, πολύ λίγα βέβαια μπροστά στον πραγματικό όγκο της τρομολαγνείας και της κακής δημοσιογραφίας της περιόδου.
Ίσως η σκηνή που θυμούνται οι περισσότεροι να είναι το τετράλεπτο που ο Κλέωνας Γρηγοριάδης αντάλλαξε εποικοδομητικές απόψεις με τη Μαρία Σαράφογλου. Η έκφραση “τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ναι”, ήταν μια κυνική διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε αληθινό χρόνο, κάτι που ακολουθεί μέχρι και σήμερα την γνωστή παρουσιάστρια ειδήσεων.
Είναι τέσσερα λεπτά βίντεο. Πριν την εποχή του TikTok θα έγραφα “δείτε το, είναι μικρό”, αλλά τώρα δεν τολμάω:
Πολύ δυνατό ήταν και το βίντεο που είχε ανεβάσει ο Σάκης Ρουβάς για να στηρίξει το “Ναι”. Ήταν η περίοδος που ακόμα δεν είχαμε συνηθίσει την πιο σοβαρή εκδοχή του, μόλις που έκανε τη δειλή της εμφάνιση στη δημόσια σφαίρα, όποτε αυτό το επιτακτικό/σοβαρό ύφος του, σε έκανε να ανατριχιάζεις από αμηχανία.
Πόσο μάλλον όταν συνοδευόταν από πολιτικά αφελή ερωτήματα (“γιατί πρέπει να είμαστε διχασμένοι;”) αλλά και δοκιμιακού χαρακτήρα επισημάνσεις πέρι μπούλινγκ.
Γιατί, ναι, έπαιξε και αυτό το χαρτί.
“Γιατί πρέπει να υφίσταμαι μπούλινγκ κάθε φορά που θέλω ελεύθερα να λέω την άποψή μου;”.
Ορίστε και το βίντεο:
Δεν υπήρχε περίπτωση μέσα σε όλα αυτά να μην έβρισκες κάπου και τον Άδωνι. Δεν έχει σημασία ο τηλεοπτικός παρτενέρ του. Κάποιος θα βρισκόταν, σε κάποιον θα ούρλιαζε. Ο Στάθης Λεουτσάκος ήταν το θύμα του αλλά επιμένω ότι αυτό ήταν αδιάφορο. Σημασία έχει ότι ήταν εκεί, κι ας έχει υπάρξει σαφώς πιο κουραστικός κατά καιρούς. Και εδώ όμως το επίπεδο ήταν υψηλό.
“Πέμπτη φάλαγγα είσαι εσύ και φαίνεσαι”.
“Εδώ και πέντε μήνες ακούμε τις χυδαιότητες ότι εμείς διαπραγματευόμασταν στα τέσσερα”.
*Λεουτσάκος μειδιάζει
“Συγγνώμη, κύριε Ευαγγελάτε. Θέλετε να βλέπουμε την πατρίδα μας να καταστρέφεται και να παίζουμε φλογέρα;”
“Δεν θα τη βγάλετε καθαρή, αν πάτε τη χώρα στα βράχια”.
Να πούμε για την ιστορία ότι ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο αργότερα θα καταψήφιζε το τρίτο μνημόνιο και θα άνοιγε πανιά για το κόμμα του Λαφαζάνη.
Πολύ πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ένα ταπεινό κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ που συγκρουόταν στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπως εδώ πχ με τον Στρατούλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σημείο που φωνάζει οργισμένος “θα μας βάλετε και φυλακή” ακούγεται διαφορετικά σήμερα την εποχή των υποκλοπών, των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχει γεράσει κάπως άσχημα. Αντικειμενικά.
Στο ίδιο βίντεο, αν το άφησες να συνεχιστεί, θα είδες και την επόμενη κόντρα μεταξύ Λοβέρδου, Βορίδη και Κατρούγκαλου (προφανώς οι δύο πρώτοι συνασπίστηκαν εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ). Νεύρα, φωνές, κονκάρδες υπέρ του “ΝΑΙ”, απειλές και εκατέροθεν κατηγορίες. Όμορφες στιγμές τοξικότητας σαν δεσμοί αίματος που θα τους ενώνουν για πάντα.
Δύο χρόνια μετά, το ΕΣΡ θα επέβαλλε κάποια αστεία πρόστιμα στα κανάλια με αφορμή την μεροληπτικές και αντιδεοντολογικές τους πρακτικές κατά τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας.
Πχ ο νόμος επιτρέπει τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, πριν την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Κι όμως τότε οι σταθμοί μετέδιδαν πολιτικές εκπομπές και το Σάββατο. Και αυτό ήταν ένα από τα πιο απλά που έκαναν και που μπροστά στην τρομολαγνεία έμοιαζε με μια αφελή παρασπονδία (το τότε MEGA καταδικάστηκε και για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την πρόκληση πανικού).
Εντούτοις, οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονταν στον αέρα τη δουλειά τους σαν να ήταν όλα καλά. Εδώ είχαμε μία τέτοια υπέροχη στιγμή:
Τη μάχη της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας δεν την έδιναν μόνο οι μεγαλοδημοσιογράφοι αλλά και οι ρεπόρτερς που στήνονταν έξω απ’ τις κλειστές τράπεζες. Κι όταν καμιά φορά οι ηλικιωμένοι δεν κλαίγονταν αλλά έβγαιναν στην αντεπίθεση, είχαμε και τέτοια περιστατικά:
Για το τέλος αφήσαμε την εκπομπή που έκανε η Τατιάνα Στεφανίδου στις 2 Ιουλίου του 2015, μέσα στην οποία είχε ενσωματώσει βίντεο από άλλα προγράμματα εκείνης της περιόδου. Πχ εδώ μπορείς να δεις τον Λιγνάδη να μιλάει στον Μπογδάνο στον ΣΚΑΙ, κάτι που, βέβαια, με τα μάτια του σήμερα είναι αφόρητο.
Επίσης μπορείς να δεις τον Πύρρο Δήμα να βουρκώνει στη Σία Κοσιώνη, καθώς και μια σειρά από διάσημα πρόσωπα να αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν. Αν και όπως θα φαντάζεσαι ήδη, μόνο αποκάλυψη δεν θα το ‘λεγες αυτό.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ NEWS 24/7 ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ