ΚΛΑΥΔΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ & ESPRESSO MACCHIATO – ΠΩΣ ΕΖΗΣΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗ EUROVISION 2025
6η Ελλάδα, νικήτρια Αυστρία και γιούχες για το Ισραήλ. O Βαγγέλης Πανταζής βρέθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας και είδε από κοντά τα 3 live show της Eurovision 2025. Όσα δεν έδειξαν οι κάμερες.
Η Βασιλεία φιλοξένησε έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και φορτισμένους διαγωνισμούς Eurovision των τελευταίων ετών κι ο σκληροπυρηνικός eurofan Βαγγέλης Πανταζής ήταν (και φέτος) εκεί. Είδε από κοντά και τα τρία live show –τους δύο Ημιτελικούς και τον Μεγάλο Τελικό– και μας μεταφέρει, μιλώντας στο NEWS 24/7, το παρασκήνιο από την αρένα.
Έκτη θέση για Ελλάδα, μεγάλη νίκη για Αυστρία και πολιτικό σόου ξεπλύματος από το Ισραήλ. Χειροκροτήματα, πανηγυρισμοί αλλά και γιούχες που δεν πέρασαν ποτέ στον τηλεοπτικό ήχο. Το κοινό στην αρένα ζούσε έναν εντελώς διαφορετικό διαγωνισμό απ’ αυτόν που είδαν οι τηλεθεατές.
Η πολιτική ένταση ήταν διάχυτη. Η συμμετοχή του Ισραήλ, εν μέσω της αιματοχυσίας στη Γάζα, εξόργισε και φέτος. Η ένταση δεν περιορίστηκε μόνο στα social media –μεταφέρθηκε και στο στάδιο, με αποδοκιμασίες, αντιπαραθέσεις στο κοινό και μια EBU που έμοιαζε να προσπαθεί να «σκεπάσει» τον ήχο της διαμαρτυρίας.
Και μέσα σε όλα αυτά, τραγούδια που αποθεώθηκαν στην αρένα και άλλα που πέρασαν απαρατήρητα. Μια Ελλάδα που έκλεψε τις εντυπώσεις φωνητικά, μια Αυστρία που σάρωσε, και μια διοργάνωση που άφησε πολλά ερωτηματικά για το πόσο “απολιτίκ και ουδέτερη” είναι.
Ο Βαγγέλης μας μεταφέρει το τι έγινε πραγματικά, με βάση τη ζωντανή εμπειρία του στο στάδιο. Από την 1η ως την 26η θέση της τελικής κατάταξης του Τελικού –όσα βίωσε μέσα στο στάδιο. Και όσα δεν έδειξαν οι κάμερες.
EUROVISION 2025: ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΟΙ 26 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΕΖΗΣΕ Η ΑΡΕΝΑ
1. Αυστρία – JJ, “Wasted Love”
Η νίκη της Αυστρίας δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους βρέθηκαν μέσα στην αρένα. Από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο, το κοινό μπήκε στον ρυθμό, κι η αντίδραση ήταν εκρηκτική. Ήταν ένα act που σήκωσε όλο το στάδιο – δυναμικό, καθαρό, συναισθηματικό. Όταν στο τέλος της βραδιάς έμειναν η Αυστρία και το Ισραήλ στο split screen, η αρένα κρατούσε την ανάσα της. «Austria, Austria» φώναζαν παντού, μέσα σε κύμα αγωνίας –όχι μόνο για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αλλά για το ίδιο το μήνυμα που θα έστελνε. Η νίκη της Αυστρίας δεν έφερε απλώς ενθουσιασμό, έφερε και ανακούφιση.
2. Ισραήλ – Yuval Raphael, “New Day Will Rise”
Το πιο φορτισμένο act της βραδιάς. Οι γιούχες στον ημιτελικό ήταν σαρωτικές –στον τελικό υπήρξαν και κάποια χειροκροτήματα. Στο στάδιο η κατάσταση ήταν περίεργη. Υπήρξαν ξεκάθαρα “πολιτικές ζώνες” στο κοινό μεταξύ όσων αποδοκίμαζαν και όσων υποστήριζαν τη συμμετοχή. Παρ’ όλα αυτά, η αρένα δεν φάνηκε να πείθεται από το τραγούδι. Η υποψία χειραγώγησης στο televoting πλανάται, πολλές χώρες ζητούν να πραγματοποιηθεί έρευνα και η φούσκα του Ισραήλ φαίνεται πως σκάει…
3. Εσθονία – Tommy Cash, “Espresso Macchiato”
Ο Tommy Cash ξεσήκωσε το στάδιο. Από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι το τέλος, το κοινό ήταν μαζί του. Ήταν το απόλυτο viral act. Κάθε «Espresso Macchiato» έκανε χαμό μέσα στην αρένα. Σίγουρα στα top 5 των πιο δυνατών αντιδράσεων του κοινού.
4. Σουηδία – KAJ, “Bara bada bastu”
Πιο ήσυχη η αντίδραση εδώ. Αν και η σουηδική συμμετοχή πήγε καλά, στην αρένα δεν προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση. Το concept με τη σάουνα σχολιάστηκε ως γραφικό. Πολύ μέτριες αντιδράσεις από τους φανς στο στάδιο. Κάπως κούρασε κιόλας η Σουηδία να θεωρείται κάθε χρόνο φαβορί…
5. Ιταλία – Lucio Corsi, “Volevo essere un duro”
Μια συμμετοχή συμπαθητική. Δεν ενθουσίασε τόσο αν κρίνουμε πως πήρε και την 5η θέση, αλλά υπήρχε θετική αποδοχή στο στάδιο. Κέρδισε τη συμπάθεια του κοινού, χωρίς όμως να ξεσηκώσει την αρένα.
6. Ελλάδα – Klavdia, “Asteromata”
Η φωνή της Κλαυδίας «καμπάνα». Το κοινό την αγκάλιασε, παρά το ότι οι Έλληνες στην αρένα ήταν λίγοι. Οι αντιδράσεις πολύ θετικές –ήταν ξεκάθαρα στην πεντάδα των καλύτερων φωνητικών της βραδιάς. Ήρεμος ενθουσιασμός χωρίς υπερβολές, αλλά ήταν αγαπητή συμμετοχή από τους φανς.
7. Γαλλία – Louane, “Maman”
Δεν άγγιξε σχεδόν καθόλου. Παρά την προσπάθεια για συγκίνηση, δεν υπήρξε ουσιαστική σύνδεση με το κοινό. Μια okay εμφάνιση, που πέρασε αθόρυβα στο στάδιο.
8. Αλβανία – Shkodra Elektronike, “Zjerm”
Ένα από τα μεγαλύτερα χειροκροτήματα της βραδιάς. Η συμμετοχή των Shkodra Elektronike ξεσήκωσε την αρένα. Απόλυτο crowd-pleaser. Ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ο Τελικός της Eurovision, μιας και η Αλβανία τραγούδησε τελευταία.
9. Ουκρανία – Ziferblat, “Bird of Pray”
Καμία ιδιαίτερη αίσθηση στο στάδιο. Η συμμετοχή της Ουκρανίας πέρασε κάπως απαρατήρητη. Το κοινό θα έλεγα πως ήταν αποστασιοποιημένο και η ενέργεια στο στάδιο δεν ανέβηκε καθόλου σε αυτό το τρίλεπτο.
10. Ελβετία – Zoë Më, “Voyage”
Ως διοργανώτρια χώρα, η Ελβετία απέσπασε θερμή υποδοχή στο στάδιο. Η συγκίνηση υπήρχε, η συμμετοχή χειροκροτήθηκε –όμως η ψυχρολουσία ήρθε στο τέλος, όταν το τραγούδι πήρε 0 βαθμούς από το televoting. Το σοκ στην αρένα ήταν τεράστιο…
11. Φινλανδία – Erika Vikman, “Ich komme
Εδώ έγινε πραγματικός χαμός. Η Erika Vikman αποθεώθηκε από το στάδιο και όλοι περίμεναν πως θα πάρει μια καλύτερή θέση στον Τελικό. Η αδικία της βραδιάς για μένα η 11η θέση στα αποτελέσματα. Σίγουρα άδικο αποτέλεσμα, αν κρίνουμε κι από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αρένα κατά τη διάρκεια της εμφάνισης.
12. Ολλανδία – Claude, “C’est la vie”
Συμπαθητικό ραδιοφωνικό τραγούδι, αλλά μέχρι εκεί. Το κοινό αντέδρασε κάπως ζεστά, αλλά χωρίς καμία ιδιαίτερη έξαρση. Η φωνή του μέτρια, το αποτέλεσμα προβλέψιμο.
13. Λετονία – Tautumeitas, “Bur man laimi”
Απλά πέρασε. Καμία ιδιαίτερη αντίδραση –ένα act που δεν έμεινε στο μυαλό του κοινού. “Thank you, next”.
14. Πολωνία – Justyna Steczkowska, “Gaja”
Μεγάλη έκπληξη που δεν μπήκε δεκάδα η Πολωνία. Η εμφάνιση έκανε «χαμό» στην αρένα. Η ενέργεια, η σκηνική παρουσία και το τραγούδι άγγιξαν το κοινό –η θέση που πήρε ήταν πιο χαμηλά απ’ όσο άξιζε, αν κρίνουμε κι από την αποθέωση στο στάδιο.
15. Γερμανία – Abor & Tynna, “Baller”
Το τραγούδι της Γερμανίας πήγε καλά στην αρένα, παρόλο που η τραγουδίστρια ήταν μέτρια φωνητικά. Υπήρχε ενέργεια. Αλλά μέχρι εκεί.
16. Λιθουανία – Katarsis, “Tavo akys”
Μέτρια προς θετική αντίδραση. Κανένα εξαιρετικό vibe, αλλά χειροκροτήθηκε. Τίμιο performance χωρίς εξάρσεις.
17. Μάλτα – Miriana Conte, “Serving”
Η απόλυτη έκπληξη της βραδιάς. Το κοινό βίωσε ένα σοκ όταν ανακοινώθηκε ότι πήρε μόνο 8 βαθμούς από το televoting. Στην αρένα έγινε χαμός πάντως. Σίγουρα άξιζε μια θέση μέσα στη 10άδα.
18. Νορβηγία – Kyle Alessandro, “Lighter”
Δεν κατάφερε να σταθεί επί σκηνής. Το κοινό ένιωσε την ανασφάλεια και το performance κάπως χάθηκε. Κάπως πέρασε και δεν ακούμπησε.
19. Ηνωμένο Βασίλειο – Remember Monday, “What the Hell Just Happened?”
Βαρεμάρα. Καμία σύνδεση, κανένα ενδιαφέρον –το μηδέν από το televoting απολύτως αναμενόμενο.
20. Αρμενία – Parg, “Survivor”
Έκπληξη που πέρασε στον τελικό. Δεν έκανε καμία αίσθηση στην αρένα –ένα από τα πιο αθόρυβα acts της βραδιάς.
21. Πορτογαλία – Napa, “Deslocado”
Βαρεμάρα κι εδώ. Δεν ενθουσίασε σχεδόν καθόλου. Πήρε αυτό που άξιζε.
22. Λουξεμβούργο – Laura Thorn, “La poupée monte le son”
Καμία αντίδραση. Το κοινό απλά το παρακολούθησε και προχώρησε. Ουδέν σχόλιον, κυριολεκτικά.
23. Δανία – Sissal, “Hallucination”
Χαμός στο στάδιο –η συμμετοχή ήταν ντίβα-εμφάνιση και το κοινό αντέδρασε πολύ θετικά, με μεγάλο χειροκρότημα. Πολύ πιο δυνατό act απ’ ό,τι δείχνει η κατάταξή του.
24. Ισπανία – Melody, “Esa diva”
Πραγματικός πανικός για την Ισπανία. Ήταν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού με την Αυστρία. Η σκηνική παρουσία της Melody ξετρέλανε το κοινό στο στάδιο και δεν δικαιολογείται η τόσο χαμηλή θέση. Ήταν σοκ για την αρένα το γεγονός ότι πήρε 10 βαθμούς από το κοινό.
25. Ισλανδία – Væb, “Róa”
Δεν πέρασε απαρατήρητο. Υπήρξε μια θετική αντίδραση, πέρασε καλά ο κόσμος στο στάδιο κατά τη διάρκεια της εμφάνισης.
26. Άγιος Μαρίνος – Gabry Ponte, “Tutta l’Italia”
Ευχάριστο act. Ο κόσμος πέρασε καλά, ήταν fan-friendly, άφησε θετικό αποτύπωμα στους fans.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ EUROVISION ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ
Η Eurovision της Ελβετίας κρίνεται επαρκής, αλλά χωρίς καινοτομίες
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές, δεν παρουσιάστηκε κάτι τεχνικά ή σκηνικά πρωτοποριακό. Αντιθέτως, πολλά στοιχεία θύμιζαν έντονα τη διοργάνωση της Σουηδίας στο Μάλμε (2024), ειδικά σε ό,τι αφορά τη σκηνική αισθητική και το pacing της μετάδοσης.
Το στάδιο είχε προβλήματα
Οι οθόνες ήταν τοποθετημένες σε ακατάλληλα σημεία, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις να έχουν περιορισμένη ή και μηδενική ορατότητα. Ο φωτισμός, παρότι εντυπωσιακός τηλεοπτικά, δεν βοηθούσε ιδιαίτερα τους παρευρισκόμενους να αντιληφθούν λεπτομέρειες των act. Πολλοί από το κοινό που πλήρωσαν ακριβά εισιτήρια δεν μπορούσαν ούτε να δουν σωστά τη σκηνή, ούτε να απολαύσουν οπτικά τα γραφικά και τα LED των συμμετοχών.
Ο ήχος ήταν εντελώς διαφορετικός από την τηλεοπτική μετάδοση
Στην αρένα, οι φωνές και τα φωνητικά ήταν «γυμνά» –γεγονός που ανέδειξε ποιοι καλλιτέχνες είχαν πραγματικές δυνατότητες και ποιοι βασίζονταν περισσότερο στην παραγωγή. Επίσης, οι αποδοκιμασίες του κοινού προς το Ισραήλ κόπηκαν ή «σκεπάστηκαν».
Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική αλλά διαρκής
Σε αντίθεση με το έντονα αστυνομοκρατούμενο περιβάλλον του Μάλμε το 2024, στη Βασιλεία η ασφάλεια ήταν υπαρκτή, αλλά πιο διακριτική. Παρόλα αυτά, η είσοδος στο στάδιο και οι περιμετρικοί έλεγχοι ήταν αυστηροί.
Ο διαγωνισμός ήταν έντονα πολιτικοποιημένος λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ
Το σύνθημα “United by Music” φάνηκε να αποδομείται στην πράξη. Η συμμετοχή του Ισραήλ προκάλεσε έντονο διχασμό, αποδοκιμασίες, αλλά και φανερή αμηχανία στην EBU. Το κοινό βίωνε έναν διαγωνισμό γεμάτο ένταση και πολιτικά φορτισμένες στιγμές –τόσο εντός όσο και εκτός αρένας.
Η EBU φαίνεται να χάνει τον έλεγχο
Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές έντασης, τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπιστίας. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν το televoting χειραγωγήθηκε, ενώ η συνολική εικόνα της Eurovision αρχίζει να απομακρύνεται από τη φιλοσοφία της μουσικής ενότητας και να γέρνει προς πιο σκοτεινές ισορροπίες. Πώς μπορεί να καταλήξει όλο αυτό;