ΠΕΝΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ GELATO
Το κέντρο της Αθήνας μυρίζει καλοκαίρι και αυθεντικό ιταλικό gelato.
Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει και τα σοκάκια της πόλης γεμίζουν ήχους, μυρωδιές και βόλτες με παγωμένο καφέ στο χέρι, υπάρχει μια γευστική εμμονή που μας ακολουθεί σταθερά κάθε καλοκαίρι: το παγωτό. Όχι όμως οποιοδήποτε παγωτό –μιλάμε για το αυθεντικό, βελούδινο, ιταλικό gelato που δεν κρύβει μέσα του συντηρητικά και σκόνες, αλλά φρέσκα υλικά, μαστιχωτή υφή και αληθινή γεύση.
Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει δει μια μικρή «επανάσταση» στον τομέα του gelato. Από μικρά, ανεξάρτητα εργαστήρια μέχρι ιταλικές gelaterie που επιμένουν χειροποίητα, το κέντρο της πόλης φιλοξενεί μερικά από τα πιο ιδιαίτερα σημεία για να απολαύσεις ένα χωνάκι (ή και δύο). Και δεν είναι μόνο η γεύση –είναι και η ατμόσφαιρα. Κάθε στέκι έχει τη δική του ταυτότητα: ένα μικρό παράθυρο στη Ρώμη, μια βιτρίνα γεμάτη χρώμα ή μια αυλή που θυμίζει καλοκαίρι.
Εμείς κάναμε τη βόλτα, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε σε πέντε σημεία για αυθεντικό gelato στο κέντρο της Αθήνας.
ΚΟΚΚΙΟΝ
Το KOKKION δεν είναι απλώς ένα παγωτοπωλείο, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς εμπειρίας, τεχνικής αρτιότητας και δημιουργικής ζαχαροπλαστικής. Σχεδιάστηκε ύστερα από συστηματική έρευνα και δημιουργήθηκε με πάθος για την ποιότητα και την πρωτοτυπία. Η ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους και ταλαντούχους ζαχαροπλάστες, παρασκευάζει καθημερινά χειροποίητο παγωτό με αγνές πρώτες ύλες, τοπικές και διεθνείς.
Στο KOKKION θα βρείτε εξαιρετικές γεύσεις όπως καϊμάκι με βουβαλινό γάλα, ανθόγαλο, μασκαρπόνε με περγαμόντο και πετιμέζι, αλλά και σοκολάτες υψηλής περιεκτικότητας με γαλλική σοκολάτα WEISS. Για τους λάτρεις των σορμπέ, προσφέρονται ευφάνταστοι συνδυασμοί όπως λεμόνι με λουίζα, μανταρίνι με τζίντζερ και βερίκοκο με ροδάκινο και δενδρολίβανο.
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στις vegan και 100% χωρίς λακτόζη επιλογές, ώστε να καλυφθεί κάθε διατροφική ανάγκη των πελατών.
Το κατάστημά τους στην καρδιά της Αθήνας είναι μικρό και φιλόξενο, ιδανικό για μια στάση γεμάτη γευστικές εκπλήξεις. Είτε είστε παθιασμένοι με το παγωτό είτε απλώς περαστικοί, το KOKKION σας προσκαλεί να δοκιμάσετε κάτι ξεχωριστό το φετινό καλοκαίρι.
*Κόκκιον: Πρωτογένους 2, Μοναστηράκι.
DJANGO GELATO
Ο Κωνσταντίνος Καρακατσάνης ξεκίνησε το εγχείρημα το 2005 στη Σύρο, αλλά το μεγάλο βήμα ήρθε το 2021 με το άνοιγμα του αθηναϊκού Django.
Εδώ, δεν θα βρεις χημικά ή έτοιμα μείγματα. Το Django δημιουργεί το δικό του gelato από το μηδέν, με φρέσκα υλικά, πραγματικά φρούτα, καρπούς, γάλα, αυγά και ζάχαρη. Χωρίς σκόνες, χωρίς συντηρητικά. Μπορείς μάλιστα να δεις όλη τη διαδικασία μέσα από το μεγάλο τζάμι του καταστήματος.
Αγαπημένες γεύσεις: Fior di Latte με γάλα και αλάτι, Crema Catalana με εσπεριδοειδή και καραμέλα, Πραλίνα Σοκολάτα, αλλά και vegan επιλογές όπως Sorbet Ξηρών Καρπών και Σοκολατένιο Sorbet.
Αν θες να γευτείς παγωτό όπως πρέπει να είναι –αγνό, δημιουργικό, ζωντανό– τότε μια στάση στο Django είναι απαραίτητη. Εδώ, το gelato είναι τέχνη. Και ο Κωνσταντίνος ο καλλιτέχνης.
*Django Gelato: Βεΐκου 15, Κουκάκι.
ΠΟΡΤΑΤΙΦ GELATO
Η ελληνική σκηνή του παγωτού ανεβαίνει σταθερά, και το Portatif Gelato είναι η ζωντανή απόδειξη. Κρυμμένο στα Εξάρχεια, δυο βήματα απ’ το Portatif Factory στη Μαυρομιχάλη, προσφέρει αληθινό, ποιοτικό gelato με φαντασία, τεχνική και πολύ μεράκι.
Εδώ δεν μιλάμε για απλό παγωτό. Μιλάμε για γευστικά έργα τέχνης όπως: παγωτό ricotta με ρόδι & φυστίκι, sorbet mango-passion fruit, vegan πραλίνα χωρίς ζάχαρη, τσουρέκι με Nutella, banoffee, extra black sorbet 70% cacao, και φυσικά το all-time classic vanilla Madagascar – και όλα αυτά χωρίς ενοχές, αφού πολλές γεύσεις είναι χωρίς ζάχαρη ή vegan.
Με έμφαση στην πρώτη ύλη και τη δημιουργικότητα, το Portatif δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι ένας μικρός παράδεισος παγωτού, εκεί που η παράδοση συναντά τη μοντέρνα απόλαυση.
Αν αγαπάς το gelato, κάνε μια στάση. Ίσως να μην είναι η τελευταία.
*Πορτατίφ Gelato: Μαυρομιχάλη 83, Νεάπολη.
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΚΟΥΤΡΑΣ
Αν θες να δοκιμάσεις παγωτό καϊμάκι όπως πρέπει, πήγαινε μια βόλτα στη Νέα Σμύρνη. Από το 1958, ο Κούτρας σερβίρει παγωτά με υφή, άρωμα και γεύση που μένουν στη μνήμη.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημήτρης Κούτρας, εσωτερικός μετανάστης από ένα ορεινό χωριό της Φωκίδας, άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του στην Ελευθερίου Βενιζέλου. Έκτοτε, γενιές μεγάλωσαν με το αυθεντικό παρφέ κρέμα και σοκολάτα, με σιρόπι βύσσινο από αληθινά βύσσινα.
Τα σορμπέ του; Δροσιστικά και αληθινά. Φράουλα, λεμόνι και μάνγκο, φτιαγμένα με φυσικό χυμό, νερό και ζάχαρη –τίποτα άλλο.
Η πιο αγαπημένη γεύση; Το καϊμάκι, αέρινο, βελούδινο, με άρωμα ανατολής, τόσο αυθεντικό που σε πάει πίσω στα παιδικά σου καλοκαίρια.
Ο Κούτρας δεν είναι απλώς παγωτό. Είναι μνήμη, είναι παράδοση, είναι απόλαυση που διαρκεί.
*Ζαχαροπλαστείο Κούτρας: Βενιζέλου Ελευθέριου 165, Νέα Σμύρνη.
ΚΑΝΑΚΗΣ
Από το 1972, το παγωτατζίδικο του Κανάκη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με χειροποίητο παγωτό φτιαγμένο καθημερινά, διατηρεί αναλλοίωτη την παράδοση και τη συνταγή της αυθεντικής γεύσης.
Από το εμβληματικό καϊμάκι και το εκμέκ κανταΐφι, μέχρι το banoffee, το black velvet και την κλασική σοκολάτα, κάθε μπάλα παγωτού είναι αποτέλεσμα φροντίδας, τεχνικής και πρώτων υλών που σέβονται τον πελάτη και την ιστορία του μαγαζιού.
Με σταθερούς πελάτες δεκαετιών και νέες γενιές που μαθαίνουν πού “μένει” το καλό παγωτό, ο Κανάκης παραμένει χειροποίητος, αυθεντικός και αγαπημένος. Γιατί εδώ, το παγωτό δεν είναι απλώς επιδόρπιο –είναι γεύση με παρελθόν και παράδοση με συνέπεια.
Ο Κανάκης δεν φτιάχνει απλώς παγωτό. Φτιάχνει στιγμές, αναμνήσεις, επιστροφές στην παιδική ηλικία. Κάθε γεύση κρύβει φροντίδα, κάθε υφή σεβασμό, κάθε σιρόπι μια μικρή τελετουργία. Το παγωτό εδώ δεν καταναλώνεται –βιώνεται.
*Κανάκης: Κρέμμου 138, Καλλιθέα – Ηφαίστου 37, Αθήνα.