Πού τρώμε και πίνουμε τον Αύγουστο στην Αθήνα istockphoto

ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αύγουστος στην Αθήνα σημαίνει ήσυχοι ρυθμοί, άδειοι δρόμοι και μια πόλη που αποκαλύπτει την πιο αυθεντική γαστρονομική της πλευρά.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που η Αθήνα χαμηλώνει ταχύτητα. Καθώς πολλοί κάτοικοι φεύγουν για διακοπές, οι ρυθμοί της πόλης γίνονται πιο ήρεμοι, οι δρόμοι αδειάζουν και η καθημερινότητα αποκτά έναν πιο χαλαρό τόνο. Για όσους μένουν πίσω -ή για εκείνους που επιλέγουν να την επισκεφθούν αυτήν την περίοδο- η Αθήνα δεν «υπολειτουργεί». Αντίθετα, προσφέρει μια εμπειρία διαφορετική: πιο άνετη, πιο ουσιαστική και συχνά πιο ποιοτική.

Η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας δεν σταματά ποτέ, απλώς τον Αύγουστο αλλάζει διάθεση. Τα εστιατόρια που παραμένουν ανοιχτά στρέφονται στα φρέσκα, εποχιακά υλικά και δημιουργούν ανάλαφρα, καλοκαιρινά μενού που ταιριάζουν στην ηρεμία και τη ζέστη της πόλης. Τα τραπέζια γεμίζουν με πιάτα που αναδεικνύουν την απλότητα της εποχής, σε ένα κλίμα πιο χαλαρό.

Ο Αύγουστος είναι μια καλή αφορμή για εξερεύνηση. Είναι η στιγμή να επισκεφθείς εκείνα τα μαγαζιά που είχες στη λίστα σου, να δεις την πόλη από μια διαφορετική οπτική. Όχι απαραίτητα καλύτερη, αλλά πιο ήσυχη, πιο προσωπική. Αυτή η εναλλακτική εμπειρία είναι που κάνει την Αθήνα του Αυγούστου ξεχωριστή, αρκεί να της δώσεις την ευκαιρία.

ΕΠΤΑ ΣΤΕΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το Ρίνι, δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ανάσα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ρίνι έχει στήσει το δικό του γευστικό αφήγημα. Ένας χώρος που μοιάζει με παλιό σπίτι αλλά έχει την αύρα ενός σύγχρονου ελληνικού μπιστρό, όπου η μαγειρική δεν αντιμετωπίζεται ως “παράδοση ή μοντέρνο”, αλλά ως κάτι ζωντανό που εξελίσσεται καθημερινά.

Στο Ρίνι, τα φρέσκα λαχανικά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Από τη δροσιά της σαλάτας με φρέσκες πρασινάδες, κολοκύθι, σύκο, κυανό τυρί και πορτοκάλι, μέχρι την πλούσια, φουρνιστή φάβα Λήμνου, κάθε πιάτο είναι μια μικρή ιστορία γεύσεων που πατάει στις ρίζες αλλά κοιτάζει μπροστά. Τα λαζάνια στον φούρνο με ψητές μελιτζάνες και stracciatella αποδομούν τη λογική του παραδοσιακού πιάτου, ενώ τα άγρια μανιτάρια σε στιλ φρικασέ ενώνει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν. Η ρεβυθάδα ψήνεται υπομονετικά και δίνει όλο το άρωμα του λεμονιού και του ελαιολάδου, ενώ τα νουντλς κολοκυθιού με τα φρέσκα βότανα είναι μια ενδιαφέρουσα, δροσερή πρόταση για το καλοκαίρι.

Το κεφάλαιο γλυκό γράφεται επίσης με φροντίδα. Το cake καρότου με βουτυρόκρεμα είναι πάντα φρέσκο και ακριβώς όπως πρέπει –ούτε υπερβολικά “μοντέρνο”, ούτε καθημερινό. Αν θέλεις κάτι πιο ιδιαίτερο, τα brownies με γαλλική κουβερτούρα ή το banana cake με dulce de leche & μπαχαρικά είναι προτάσεις που τιμούν τη γλυκιά πλευρά του comfort food.

Το Ρίνι δεν αφήνει το κομμάτι των ποτών στην τύχη. Στη λίστα με τα signature spritzes θα βρεις ενδιαφέροντες συνδυασμούς όπως το Spritz με Fraise des bois liqueur, Peach liqueur και Asti Martini, αλλά και πιο κλασικές επιλογές όπως ένα Negroni ή ένα Americano με Martini Bitter και Rosso.

*Το Ρίνι: Ρεθύμνου 8, Αθήνα.

Λοστρέ Κουζίνα στον Νέο Κόσμο

Το Λοστρέ Κουζίνα είναι ένα νοσταλγικά παραδοσιακό, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικά νέο και μοντέρνο εστιατόριο, το οποίο δημιουργήθηκε το 2011. Προσανατολισμένο στις σύγχρονες ανάγκες για γευστική απόλαυση και διασκέδαση, το εστιατόριο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του “Λοστρέ κουζίνα” είναι οι προσιτές τιμές, καθώς και τα φρέσκα και πεντανόστιμα φαγητά του. Στο μενού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μεζέδες, φρεσκοκομμένες σαλάτες, ψητά και πεντανόστιμα κυρίως πιάτα. Μεταξύ των γεύσεων που ξεχωρίζουν: ρολλάκια μελιτζάνας, μανιτάρια πλευρώτους, σαλάτα σταμναγκάθι και κριθαρότο. Ταυτόχρονα, το εστιατόριο προσφέρει προσεκτικά επιλεγμένα κρασιά και ποτά που συνοδεύουν τα πιάτα.

Στεγάζεται σε ένα παλιό, κλασικό σπίτι, ανακαινισμένο με μεράκι, στην καρδιά του Νέου Κόσμου, στον λόφο Λαμπράκη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τραπέζι είτε στο εσωτερικό του εστιατορίου, είτε στην πίσω αυλή, είτε στον μπροστινό πεζόδρομο, ανάλογα με τη διάθεση.

*Λοστρέ Κουζίνα: Πυθέου 32, Νέος Κόσμος.

Salero στα Εξάρχεια

Η λέξη Salero σημαίνει νόστιμο και παράλληλα σημαίνει αλατιέρα, αυτό το αξεσουάρ που νοστιμεύει τα πιάτα μας. Το Salero είναι ένα εστιατόριο με χαρακτήρα, που λειτουργεί από το 2007, σε μία μονοκατοικία Bauhaus του 1930 στην καρδιά των Εξαρχείων.

Πολύχρωμο, δροσερό και φιλόξενο, όπως ακριβώς και η μεσογειακή κουλτούρα και κουζίνα. Γεύσεις από Iσπανία, ποικιλίες τυριών, tapas, φρέσκιες σαλάτες και αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salero_Vino Y Comida (@salero_restaurant)

Ανάμεσα στα πιάτα που ξεχωρίζουν: Χειροποίητα γεμιστά ρολάκια, φάβα, φρέσκα ραβιόλια, μελιτζάνες φούρνου και τάρτα με κολοκυθάκια και φέτα. H λίστα των κρασιών, των cocktails, των μπυρών και των digestives είναι πλούσια και απολαυστική.

*Salero: Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια.

Το Πυρολίκι στο Μεταξουργείο

Το Πυρολίκι, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, είναι γνωστό για την όμορφη αυλή του και τη ρεμπέτικη μουσική που δημιουργεί μια ζεστή, χαλαρή ατμόσφαιρα. Εδώ, η ελληνική κουζίνα αποθεώνεται, με ξεχωριστές γεύσεις και έντονες επιρροές από την Κρήτη.

Το μενού περιλαμβάνει πιάτα που ικανοποιούν κάθε ουρανίσκο. Τα χειροποίητα ντολμαδάκια με γιαούρτι, η σφακιανή πίτα και η πράσινη σαλάτα με ραντίτσιο είναι μερικά από τα highlights. Η φάβα, οι πατάτες baby και η τυροκαυτερή συμπληρώνουν τέλεια την εμπειρία, ενώ οι πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως οι μακαρούνες με μανιτάρια, πάστα και σταμνοτύρι τρούφας, προσθέτουν μια σύγχρονη πινελιά στο παραδοσιακό μενού.

Το Πυρολίκι συνδυάζει την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας με μια χαλαρή, φιλόξενη ατμόσφαιρα, κάνοντάς το ιδανική επιλογή για μια στάση στο Μεταξουργείο.

*Πυρολίκι: Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο.

Η Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό

Αν θέλεις να νιώσεις πραγματικά σαν στο σπίτι σου, η Ταβέρνα των Φίλων είναι ο απόλυτος προορισμός. Το όνομά της δεν είναι τυχαίο, αφού οι θαμώνες αισθάνονται πάντα ευπρόσδεκτοι. Με μενού που αποπνέει τη γεύση της αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, αυτή η ταβέρνα είναι ιδανική για τις μέρες που αναζητάς κάτι παραδοσιακό και οικείο. Οι τιμές εδώ είναι εξίσου φιλικές, κάνοντας το μαγαζί αυτό προσιτό σε όλους.

Η Ταβέρνα των Φίλων είναι φτιαγμένη για να απολαμβάνεις το φαγητό με την παρέα σου. Στην κουζίνα δουλεύουν με εξαιρετικά υλικά από σταθερούς συνεργάτες παραγωγούς, εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και τη φρεσκάδα των πιάτων. Το μενού της ταβέρνας αναδεικνύει γνώριμες γεύσεις, προσαρμοσμένες στις εποχιακές πρώτες ύλες. Οι συνεργασίες με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των υλικών.

Τα πιάτα της Ταβέρνας των Φίλων είναι προσεγμένα, σε ικανοποιητικές ποσότητες και επίσης σε λογικές τιμές. Τα ορεκτικά, όπως η τυροκαυτερή και ο ταραμάς, συνοδεύονται από φρέσκα λαχανικά, ενώ οι κυδωνάτες πατάτες ταιριάζουν τέλεια με τα κυρίως πιάτα. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το εστιατόριο, σε παραπέμπω στο εξαιρετικό κείμενο της Μάρως Παρασκευούδη στο OneMan.

*Η Ταβέρνα των Φίλων: Άργους 66, Κολωνός.

Ο Καραβίτης στο Παγκράτι

Ο Καραβίτης είναι μια από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της Αθήνας, με σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Από το 1926, όταν ξεκίνησε ως ένα μικρό συνοικιακό μαγαζί που πουλούσε κάρβουνα και σέρβιρε χύμα κρασί με μαρίδα σε λίγα τραπέζια, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης.

Σήμερα, ο Καραβίτης εξακολουθεί να προσφέρει αυθεντικές, σπιτικές γεύσεις σε έναν χώρο γεμάτο νοσταλγία. Τον χειμώνα, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, με τα παλιά ξύλινα βαρέλια να θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ το καλοκαίρι, η διάσημη “Αυλή των Θεών” γίνεται σημείο αναφοράς, προσφέροντας ένα όμορφο σκηνικό κάτω από τα δέντρα.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ (@karavitis_tavern)

Το μενού παραμένει πιστό στην παράδοση, με κλασικά ορεκτικά, μεζέδες και πιάτα της ώρας. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι τιμές προσιτές, και το φαγητό φτιαγμένο με την ίδια φροντίδα εδώ και δεκαετίες. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν από τους τακτικούς θαμώνες του, ενώ ακόμα και σήμερα, η ταβέρνα προσελκύει όσους αναζητούν γνήσιες γεύσεις και αυθεντική αθηναϊκή ατμόσφαιρα. Ο Καραβίτης δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο· είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, ένα μέρος που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, χωρίς να χάνει τίποτα από τη ζωντάνια του σήμερα.

*Καραβίτης: Παυσανίου & Αρκτινού, Παγκράτι.

Meno Male στην Ακρόπολη

Το Meno Male είναι ένα all-day ιταλικό μπιστρό που φέρνει την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στην καρδιά της πόλης. Εδώ, η πίτσα ζυμώνεται με παραδοσιακή ιταλική συνταγή και ωριμάζει για 48 ώρες, αποκτώντας εκείνη την αέρινη, τραγανή υφή. Στο μενού θα βρείτε και χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά, φτιαγμένα με σεβασμό στην ιταλική παράδοση και με έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών.

Οι λάτρεις της πίτσας θα απολαύσουν Pizza Margherita, την κλασική επιλογή με σάλτσα ντομάτας, mozzarella και βασιλικό, αλλά και Pizza Funghi, με ποικιλία μανιταριών, πεκορίνο και παρμεζάνα. Για πιο μεσογειακές γεύσεις, η Pizza Greca συνδυάζει φέτα, ελιές, ντοματίνια και ρίγανη, ενώ οι vegan επιλογές, όπως η Pizza Vegan με κολοκυθάκι, αγκινάρα και σκόρδο, ικανοποιούν κάθε γευστική προτίμηση.

Στα ζυμαρικά, Spaghetti alla Pomodoro, αφού η απλότητα είναι το κλειδί της ιταλικής γαστρονομίας, αλλά και Pasta al Pesto Basilico με pecorino και αρωματικό βασιλικό, μια ελαφριά αλλά πλούσια επιλογή. Για πιο ιδιαίτερες γεύσεις επιλέξτε Penne Fresche Tartufate με πάστα τρούφας και γκοργκοντζόλα και Pappardelle Al Funghi Misti με σάλτσα demi-glace. Για τους λάτρεις του ριζότο, το Risotto Funghi με θυμάρι και λάδι τρούφας προσφέρει μοναδικά αρώματα.

Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα ορεκτικό, όπως η μαριναρισμένη αγκινάρα με λαδολέμονο ή η Burrata με μαρμελάδα βερίκοκο και φυστίκι Αιγίνης. Για μια χορταστική επιλογή, η σαλάτα Rucola με gorgonzola, πορτοκάλι και vinaigrette εσπεριδοειδών ή η σαλάτα Giardino με αβοκάντο και φρέσκα λαχανικά είναι ιδανικές. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με ένα γλυκό φινάλε: αυθεντικό Tiramisu ή βελούδινη Panna Cotta με μέλι και δυόσμο αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για ένα απολαυστικό κλείσιμο. Όλες οι γεύσεις συνδυάζονται άψογα με κρασιά από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα, ενώ τα cocktails του Meno Male δίνουν μια ξεχωριστή νότα σε κάθε στιγμή της ημέρας.

*Meno Male: Βεΐκου 10, Αθήνα.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα