Σε αυτά τα στέκια τρώμε νόστιμα μαγειρευτά τον Νοέμβριο istockphoto

ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πέντε στέκια για ζεστά, χορταστικά μαγειρευτά στην Αθήνα. Ποια πιάτα αξίζει να δοκιμάσετε.

Ο Νοέμβριος στην Αθήνα φέρνει μαζί του μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα, ιδανική για να απολαύσει κανείς την αυθεντική, παραδοσιακή κουζίνα της πόλης. Τα μικρά μαγειρεία και οι ταβέρνες ανοίγουν τις πόρτες τους, γεμίζοντας τις γειτονιές με αρώματα που θυμίζουν σπίτι: φρέσκα λαχανικά, όσπρια και νόστιμα μαγειρευτά φτιαγμένα με υπομονή και μεράκι.

Σε κάθε γωνιά της Αθήνας, από τους Αμπελόκηπους και την Καλλιθέα μέχρι την Κυψέλη και τα Πετράλωνα, τα παραδοσιακά αυτά στέκια προσφέρουν πιάτα που ζεσταίνουν το σώμα και την ψυχή. Αρακάς γιαχνί, γεμιστά, φακές, ρεβύθια, μελιτζάνες και φασολάκια γιαχνί -όλα φτιαγμένα όπως παλιά, με σεβασμό στην παράδοση και την αυθεντική γεύση. Ο δροσερός φθινοπωρινός καιρός σε καλεί να καθίσεις αναπαυτικά γύρω από ένα τραπέζι, να μοιραστείς νόστιμα πιάτα με φίλους και οικογένεια και να συνοδέψεις το γεύμα σου με ένα ποτήρι καλό κρασί.

Αυτή την εποχή, οι γεύσεις γίνονται πιο ζεστές και χορταστικές, οι μερίδες πιο γενναιόδωρες και οι ατμοσφαιρικές γωνιές των εστιατορίων προσκαλούν τους επισκέπτες να ζήσουν μια εμπειρία που συνδυάζει παράδοση, γεύση και ζεστασιά. Τον Νοέμβριο η πόλη αποκαλύπτει τη γαστρονομική της πλευρά με τον πιο αυθεντικό και γοητευτικό τρόπο.

ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η στόφα του Παπασιδέρη στους Αμπελόκηπους

Στη “Στόφα του Παπασιδέρη”, η παράδοση συναντά την αυθεντική γεύση εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Από το 1933, η κουζίνα μας τιμά τις παλιές συνταγές, μαγειρεύει με υπομονή και μεράκι και γεμίζει τα τραπέζια με αρώματα που θυμίζουν σπίτι. Κάθε μέρα διαλέγουν προσεκτικά τις καλύτερες πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, με στόχο να προσφέρουν πιάτα φτιαγμένα με φροντίδα και σεβασμό στην παράδοση.

Ανακάλυψε τα λαδερά τους πιάτα, φτιαγμένα όπως παλιά. Ο αρακάς γιαχνί με καρότα και πατάτες είναι όπως αυτός της γιαγιάς. Τα γεμιστά με πιπεριά και ντομάτα ξυπνούν μνήμες από Κυριακές στο οικογενειακό τραπέζι. Οι πατάτες φούρνου λιώνουν στο στόμα, οι φακές και τα ρεβύθια μαγειρεύονται όπως πρέπει -αργά, προσεκτικά, με αγάπη. Δοκίμασε επίσης τις μελιτζάνες γιαχνί, τη φασολάδα και τα φασολάκια γιαχνί, που κρύβουν μέσα τους την ουσία της παραδοσιακής κουζίνας: απλότητα, φρεσκάδα και νοστιμιά.

Και για να ολοκληρώσεις την εμπειρία, συνόδεψε το γεύμα με ένα από τα διαλεχτά κρασιά του μενού, επιλεγμένα για να ταιριάζουν ιδανικά με κάθε πιάτο. Κάτσε αναπαυτικά στην όμορφη σάλα, στις παλιές ξύλινες καρέκλες, και άφησε την ατμόσφαιρα να σε ταξιδέψει σε ένα παλιό αθηναϊκό σπίτι.

*Η στόφα του Παπασιδέρη: Έβρου 98, Αμπελόκηποι.

Οι Ελιές στην Καλλιθέα

Σε μια ήσυχη γειτονιά της Καλλιθέας, οι “Ελιές” αποτελούν τον απόλυτο προορισμό για όσους αναζητούν αυθεντικό, σπιτικό φαγητό και μια ατμόσφαιρα γεμάτη ζεστασιά και φιλοξενία. Με έμφαση στις παραδοσιακές συνταγές και τα αγνά υλικά, το μενού τους προσφέρει γεύσεις που θυμίζουν μαμαδίσιο τραπέζι. Στην όμορφη, φωτεινή και σκεπαστή αυλή, μπορείς να καθίσεις αναπαυτικά και να απολαύσεις πιάτα που συνδυάζουν φρεσκάδα και αυθεντικότητα.

Στο συγκεκριμένο μέρος θα βρεις φέτες ζυμωτού ψωμιού, ψημένες στην τελειότητα και ραντισμένες με ευωδιαστό ελαιόλαδο, που αναδεικνύουν την αυθεντική γεύση της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Στο μενού θα βρεις επίσης εξαιρετικές επιλογές σε μαγειρευτά, όπως τηγανιά μανιταριών, λαχανοντολμάδες, μπουρέκι, σιουφιχτά ζυμαρικά, καθώς και φάβα, όλα φτιαγμένα με μεράκι και φρέσκα υλικά.

Στις “Ελιές” μπορείτε επίσης να απολαύσετε πολλές επιλογές από λευκά κρασιά, μπύρες και χύμα κρασί, ιδανικά για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας. Ο λογαριασμός κυμαίνεται γύρω στα 10-15€ το άτομο, κάνοντάς το ιδανικό μέρος για ένα πλήρες γεύμα χωρίς να ξεφύγετε από τον προϋπολογισμό σας. Ο χώρος είναι καθαρός και φιλόξενος, με εξαιρετική εξυπηρέτηση.

*Ελιές: Ξενοφώντος 155, Καλλιθέα.

Ο Καραβίτης στο Παγκράτι

Ο “Καραβίτης” είναι μια από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της Αθήνας, με σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Από το 1926, όταν ξεκίνησε ως ένα μικρό συνοικιακό μαγαζί που πουλούσε κάρβουνα και σέρβιρε χύμα κρασί με μαρίδα σε λίγα τραπέζια, εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της πόλης.

Σήμερα, ο Καραβίτης εξακολουθεί να προσφέρει αυθεντικές, σπιτικές γεύσεις σε έναν χώρο γεμάτο νοσταλγία. Τον χειμώνα, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή, με τα παλιά ξύλινα βαρέλια να θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ το καλοκαίρι, η διάσημη “Αυλή των Θεών” γίνεται σημείο αναφοράς, προσφέροντας ένα όμορφο σκηνικό κάτω από τα δέντρα.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ (@karavitis_tavern)

Το μενού παραμένει πιστό στην παράδοση, με κλασικά ορεκτικά, μεζέδες και πιάτα της ώρας. Οι μερίδες είναι χορταστικές, οι τιμές προσιτές, και το φαγητό φτιαγμένο με την ίδια φροντίδα εδώ και δεκαετίες. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν από τους τακτικούς θαμώνες του, ενώ ακόμα και σήμερα, η ταβέρνα προσελκύει όσους αναζητούν γνήσιες γεύσεις και αυθεντική αθηναϊκή ατμόσφαιρα. Ο Καραβίτης δεν είναι απλώς ένα εστιατόριο· είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, ένα μέρος που σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, χωρίς να χάνει τίποτα από τη ζωντάνια του σήμερα.

*Καραβίτης: Παυσανίου & Αρκτινού, Παγκράτι.

Η Ταβέρνα του Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα

Η “Ταβέρνα του Οικονόμου” στα Άνω Πετράλωνα αποτελεί έναν αυθεντικό προορισμό για όσους εκτιμούν τη σπιτική κουζίνα και τη ζεστή φιλοξενία. Με παράδοση που ξεκινά από το 1930, ο Οικονόμου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεύσεων που αποτυπώνουν τη φροντίδα και την ποιότητα της παραδοσιακής μαγειρικής.

Το μενού προσφέρει μια πλούσια επιλογή από σπιτικά πιάτα, μαγειρεμένα με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες. Ξεχωρίζουν τα λαδερά, όπως τα κολοκυθάκια και οι μελιτζάνες στο φούρνο Ιμάμ, που λιώνουν στο στόμα, ενώ η ποικιλία λαδερών είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν διαφορετικές γεύσεις της σε ένα πιάτο. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς τα παραδοσιακά όσπρια, όπως η βελούδινη φάβα και οι εξαιρετικοί γίγαντες από την Καστοριά, που συνοδεύονται τέλεια με το φρέσκο ψωμί. Το σπανακόρυζο, οι λαχανοντολμάδες και η σπανακοτυρόπιτα αποτελούν εγγύηση. Πολλές οι επιλογές στα κυρίως πιάτα και στα σχάρας.

Η «Ταβέρνα του Οικονόμου» αποπνέει φροντίδα και σεβασμό προς τις αυθεντικές σπιτικές συνταγές. Σε έναν χώρο φιλόξενο και ζεστό, με άρωμα παράδοσης, ο επισκέπτης νιώθει ότι βρίσκεται στο τραπέζι ενός παλιού οικογενειακού σπιτιού.

*Η Ταβέρνα του Οικονόμου: Κυδαντίδων 32, Αθήνα.

Οι Νοστιμιές της Μαίρης στην Κυψέλη

Από το 1994 μέχρι σήμερα, οι “Νοστιμιές της Μαίρης” έχουν καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την Κυψέλη. Το μαγειρείο προσελκύει ανθρώπους που αναζητούν πιάτα που θυμίζουν σπιτικό τραπέζι. Με τη ζεστή ατμόσφαιρα και τη φιλική εξυπηρέτηση, το μαγαζί έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο γαστρονομικό προορισμό.

Το μενού παραμένει πιστό στην αυθεντική ελληνική κουζίνα, με πιάτα που αναδεικνύουν τις απλές, παραδοσιακές γεύσεις. Τα ταψιά γεμίζουν καθημερινά με παστίτσιο, μουσακά, παπουτσάκια και χειροποίητες πίτες. Ακόμη, μελιτζάνες, αρακάς, μπάμιες, φακές και Αγκινάρες a la polita, όλα φτιαγμένα με φροντίδα και φρέσκα υλικά. Τέλος, το σπανακόρυζο και τα αχνιστά ρεβίθια συμπληρώνουν ιδανικά το γευστικό παζλ.

Με την ίδια αγάπη και την ίδια αφοσίωση, η Μαίρη και η οικογένειά της συνεχίζουν να υποδέχονται τους πελάτες, κάνοντας το μαγειρείο μια σταθερή επιλογή για όσους αναζητούν οικείες γεύσεις και ζεστή φιλοξενία.

*Οι Νοστιμιές της Μαίρης: Ύδρας 2-4, Κυψέλη.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα