ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΠΙΑ: “ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ ΜΑΝΑ”;
Όλο και περισσότερες γυναίκες σήμερα, στον δυτικό κόσμο, αντιστέκονται στον πειρασμό της μητρότητας
Στην χολυγουντιανή ταινία «Τα παιδιά των ανθρώπων» περιγράφεται ένα δυστοπικό μέλλον, στο οποίο οι άνθρωποι δεν τεκνοποιούν πια και η μοναδική εγκυμονούσα που έχει απομείνει στο σύμπαν, προκαλεί το δέος και τον θαυμασμό. Οπωσδήποτε, η ανθρωπότητα δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο αλλά σίγουρα οδεύει προς μια βεβαιότητα: τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο και τις αναπτυγμένες κοινωνίες του, το ζήτημα της τεκνοποίησης γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο. Δεν είναι μονάχα η φυσική αδυναμία των ανδρών και των γυναικών να έχουν γονιμότητα, κάτι που προκαλεί τεράστιο αριθμό εξωσωματικών αλλά και η απροθυμία των πρώτων να μπουν στον ρόλο της μητρότητας. Χρόνο με τον χρόνο, όλο και περισσότερες εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου, δεν βλέπουν τα παιδιά ως μέρος της ζωής τους. Μια σχετική έρευνα στην Βρετανία αποδεικνύει ότι τα ποσοστά των γεννήσεων είναι τόσο χαμηλά όσο ακριβώς μετά τον Πόλεμο, όπου είχαν χαθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Αν μεγεθύνει κανείς την εικόνα, θα διαπιστώσει πως το ίδιο συμβαίνει και στην υφήλιο. Οι πιο φτωχές χώρες, τα μέρη όπου υπάρχει ανέχεια και χαμηλή ποιότητα ζωής, ανανεώνουν τον πληθυσμό του πλανήτη, σε αντίθεση με τις γηρασμένες κοινωνίες της Ευρώπης και της «λευκής» Αμερικής. Ιδού μερικά ποσοστά που αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος. Στην Βρετανία από το 1980 μέχρι σήμερα έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών που γεννούν μετά τα 40 έτη της ηλικίας τους από 6.800 σε σχεδόν 30.000 το 2011. Η Daily Telegraph αναφέρει σε άρθρο της πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόσμου, που μπορεί κανείς να μαντέψει την κοινωνική τάξη ενός μωρού, κρίνοντας από την ηλικία που η μητέρα του το έφερε στην ζωή.
προτιμούν να πάρουν ένα κατοικίδιο από το να μπουν στην διαδικασία του γάμου και της τεκνοποίησης. Και εκεί τα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Τα τελευταία επτά χρόνια, ο αριθμός των γεννήσεων από γυναίκες που είναι κάτω των 30 ετών έχει πέσει κατά 10%. Την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των πωλήσεων μικρόσωμων σκύλων από 36 εκατομμύρια σε 40 εκατομμύρια. Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι υπάρχει μια σαφής τάση να υποκαθιστούν το παιδί με το ζώο. Οι ευθύνες είναι λιγότερες και η δέσμευση, περιορισμένης διαρκείας.
Yπάρχει ένας ακόμα λόγος για τον οποίον οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες αποφεύγουν να γίνουν γονείς. Η οικονομική ύφεση και η συνεχής πτώση των μισθών τους αναγκάζει να σκεφτούν το παιδί ως ένα τεράστιο και βαρύ κόστος που θα κρατήσει δύο δεκαετιες τουλάχιστον. Η επισφάλεια στην εργασία και οι συνεχείς απολύσεις δεν αφήνουν τα νέα ζευγάρια να ονειρευτούν μια οικογένεια. Αν μάλιστα αποφασίσουν τελικά να τεκνοποιήσουν, μένουν στο ένα παιδί. Τα έξοδα ξεκινούν από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και συνεχίζονται συνήθως μέχρι την ενηλικίωση (αν και στην Ελλάδα αυτό το ψυχολογικό όριο δεν ισχύει)