ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 1000 ΛΕΞΕΙΣ: Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΤΑΛΑ
Η μητέρα που έχασε και τα 8 παιδιά της στη πλέον άγνωστη σφαγή της εποχής μας καταγράφηκε στην ιστορία της φωτογραφίας ως η Παναγία στην κορύφωση του Θείου δράματος
750 εφημερίδες σε όλο τον πλανήτη έχουν επιλέξει να φιλοξενήσουν την συγκεκριμένη φωτογραφία στο εξώφυλλο τους λίγο μετά από την σφαγή της Μπεταλά στην Αλγερία. Ο άνθρωπος που κατάφερε να την φέρει στο φως, ο ανταποκριτής του Γαλλικού πρακτορείου, Χοσίν Ζαουράρ απέσπασε για την δουλειά του αυτή το “όσκαρ” της φωτοειδησιογραφίας, το World Press Award για το 1997.
Ντυμένοι με μαύρες στολές και ισλαμικές μαντίλες πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους χωρίς καμία εξαίρεση. Η αγριότητα τους απίστευτη. Χτυπούσαν μωρά στους τοίχους και τα πολτοποιούσαν. Βίαζαν, διαμέλιζαν, ακρωτηρίαζαν. Περιφερικά της πόλης ήταν τοποθετημένοι άντρες της ομάδας που σκότωναν όποιον προσπαθούσε να ξεφύγει.
Σύμφωνα με μάρτυρες μετά από ώρες την εμφάνιση του έκανε και ο κυβερνητικός στρατός ο οποίος δεν παρενέβη, παρακολουθώντας την σφαγή από τους λόφους.
Την ανάληψη της ευθύνης μπορεί να ανέλαβε η GIA όμως αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι υπήρχε κυβερνητική ανοχή αν όχι συμμετοχή. Η σφαγή διήρκεσε όλο το βράδυ και περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους με τον πιο άγριο τρόπο.
Αυτό με τις φωτογραφίες – ντοκουμέντα μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες βρέθηκε στο Παρίσι και σε χρόνο ρεκόρ άρχισε να δημοσιεύεται σε εφημερίδες και σε περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι εκείνο το διάστημα η ειδησιογραφική φωτογραφία είχε την τιμητική της αλλά ταυτόχρονα βαλλόταν για τα ποια είναι τα όρια της. Είχε προηγηθεί το δυστύχημα της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Παρίσι το οποίο και μονοπωλούσε την επικαιρότητα μέχρι την δημοσίευση αυτή της φωτογραφίας που ήρθε να δώσει ξανά ώθηση στις διεθνείς εξελίξεις.
Η συγκεκριμένη πάντως έκανε παγκόσμια επιτυχία στοιχείο που δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση της Αλγερίας. Μπορεί οι κυβερνητικές δυνάμεις να μην ήταν κατηγορούμενες για την συγκεκριμένη ενέργεια – μέρος των πραγματικών υπαίτιων συνελήφθη και άλλοι εκτελέστηκαν και άλλοι παρέμειναν για χρόνια στην φυλακή – όμως απέφευγαν με κάθε τρόπο οποιαδήποτε προβολή που παρουσίαζε αρνητική εικόνα για την χώρα. Στον Χοσίν αν και Αλγερινός απαγορεύτηκε να εργαστεί ξανά στην χώρα ενώ ξεκίνησε και ένα χρόνο αργότερα δίκη παρωδία που δεν οδήγησε πουθενά με την κυβέρνηση να βάζει την Ουμ Σαάντ – την γυναίκα της φωτογραφίας – να καταφέρεται κατά του Γαλλικού Πρακτορείου για εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, για διάδοση ψευδών ειδήσεων – ότι δεν έχασε τα 8 παιδιά της αλλά 3 συγγενείς της – αλλά κυρίως για την προσωνύμιο που της είχε δοθεί, η “Παναγία της Μπεταλά”. Ως μουσουλμάνα δεν επιθυμούσε να ταυτιστεί με ένα χριστιανικό πρόσωπο.