EUROKINISSI/POOL ΒΟΥΛΗ/ΑΛΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΔΕΛΦΙΝΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕΣΩ ΛΙΒΥΗΣ

Οι “γαλάζιοι πολέμαρχοι” της χαμένης μάχης με τη Λιβύη παίρνουν ουσιαστικά θέση για τη διαδοχή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας αποτέλεσε πραγματική ψυχρολουσία για την κυβέρνηση, αλλά και έναν ανοιχτό πόλεμο μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκου Δένδια.

Πραγματική αιτία όμως της δημόσιας κόντρας του υπουργού Υγείας με τον υπουργό Άμυνας και πρώην υπουργό Εξωτερικών φαίνεται πως είναι η “επόμενη ημέρα” στη Νέα Δημοκρατία.

Επίδοξοι δελφίνοι παίρνουν ήδη στο παρασκήνιο θέση για τη διαδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν και όποτε έρθει η ώρα βέβαια, καθώς ουδείς φαίνεται να προτίθεται να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό πριν από εκλογές.

Ο κ. Δένδιας θεωρείται από πολλούς πιθανότερος υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ. Μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται γύρω του γαλάζιοι βουλευτές, ποντάροντας στη νίκη του σε εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι από το 2009 γίνονται “από τη βάση”.

Φέρεται μάλιστα να έχει φτιάξει τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί πλέον φίλο όποιον εκτιμά ότι μπορεί να σταθεί απέναντι στον κ.Μητσοτάκη. Ενώ επιδιώκει να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του “καραμανλισμού”, χωρίς όμως να έχει πάρει και τέτοιο χρίσμα.

Γιατί το Μαξίμου θέλησε να βάλει τέλος στην κόντρα Γεωργιάδη – Δένδια

Όταν την Πέμπτη ο κ. Γεωργιάδης όμως επιτέθηκε ευθέως στον κ.Δένδια για το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 (“Το ΥΠΕΞ έπρεπε να το εμποδίσει, και δεν το εμπόδισε”, υποστήριξε ο υπουργός Υγείας), το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, έσπευσε να στείλει μήνυμα να σταματήσουν τα εσωκομματικά πυρά.

Εξάλλου ο κ.Δένδιας ήταν το 2019 όταν υπεγράφη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν και υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένει σήμερα.

Ο υπουργός Άμυνας πάντως σήκωσε το γάντι που πέταξε ο κ.Γεωργιάδης. “Στη δημόσια σφαίρα έχει τη σημασία του ό,τι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει”, σχολίασε απαξιωτικά για τον υπουργό Υγείας μέσω συνεργατών του.

Στήριξη στον κ.Δένδια προσέφερε εμμέσως πλην σαφώς επί της ουσίας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές Γεωργιάδη κατά Δένδια σημείωσε ότι: “Προφανώς δεν είναι η καλύτερη εικόνα για την κυβέρνηση”.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Το παρασκήνιο της επίθεσης Γεωργιάδη σε Δένδια

Γιατί όμως “πήρε το όπλο του” ο κ.Γεωργιάδης και έβαλε στο στόχαστρο τον κ.Δένδια; Οι σχέσεις του υπουργού Υγείας με τον υπουργό Άμυνας δεν είναι και τόσο θερμές εδώ και καιρό. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα φέρεται να έχει “ποντάρει” για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής – όπως και ο κ.Δένδιας- ήδη από τη θητεία του στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και παραμένει “άβρεχτος” στο υπουργείο Οικονομικών.

Το σκεπτικό του κ.Γεωργιάδη φαίνεται πως είναι ότι ο κ. Πιερρακάκης θα χρειαστεί έναν “δεξιό σωματοφύλακα” στη μάχη της διαδοχής, εφόσον αποφασίσει να μπει στην κούρσα. Φαίνεται δε πως ο υπουργός Υγείας πιθανόν να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα όπως έκανε το 2015- και τότε βέβαια δεν είχε στην πραγματικότητα προσδοκία να εκλεγεί, αλλά ήθελε να καταγράψει ποσοστό για να έχει ρόλο και λόγο στη διαδοχή και στην επόμενη εσωκομματική ημέρα.

Δεν λείπουν βέβαια και αυτοί που θεωρούν ότι στο μέλλον η ΝΔ θα πρέπει να στρίψει πιο δεξιά, με το επιχείρημα ότι αυτή είναι και η τάση σε όλη την Ευρώπη, μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Βέβαια κάτι τέτοια βλέπει ο κ.Σαμαράς και του μπαίνουν ιδέες…

Ο Σαμαράς ψάχνεται, εκτός και εντός ΝΔ

Τα σενάρια για κόμμα Σαμαρά σημειωτέον ότι επί του παρόντος παραμένουν σενάρια, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός – που έχει βέβαια διαγραφεί από τη ΝΔ- είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να μείνει στο πολιτικό παιχνίδι της δεξιάς.

Είτε επιχειρώντας να ενώσει τα κομμάτια και κομματίδια εκ δεξιών της ΝΔ (η Αφροδίτη Λατινοπούλου πάντως δήλωσε ότι η Φωνή Λογικής θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της) είτε ποντάροντας και εκείνος στην επόμενη ημέρα στη ΝΔ.

Όπως αναφέρθηκε, η παρουσία Σαμαρά σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου στο υπουργείο Άμυνας, ερμηνεύθηκε ως επαναπροσέγγιση του Μεσσήνιου με τον κ.Δένδια. Εάν ο κ. Σαμαράς επέλεγε όμως να δώσει όποια στήριξη μπορεί σε έναν υποψήφιο της “σκληρής δεξιάς” στην επόμενη εσωκομματική μάχη, πολλοί θεωρούν ότι αυτός θα μπορούσε ιδανικά να ήταν ο Μάκης Βορίδης.

Όμως οι σχέσεις τους φέρονται πλέον να έχουν διαρραγεί και επιπλέον ο κ. Βορίδης έχει πλέον ως “βαρίδι” όχι μόνο το περίφημο τσεκούρι, αλλά και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ενώ η σαμαρική πτέρυγα δεν έχει βρει ακόμη ένα στέλεχος της νεότερης δεξιάς γενιάς της ΝΔ, το οποίο να θεωρεί ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να νικήσει στη μάχη της διαδοχής, η οποία μπορεί να αργήσει αλλά θα είναι σίγουρα σκληρή.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα