ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΝΔ
Με τη γαλάζια πρόταση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998, το Μαξίμου καλύπτει απόλυτα Βορίδη- Αυγενάκη και ταυτίζεται μαζί τους. Και αυτό σηματοδοτεί αλλαγή εσωκομματικού τοπίου.
Ο κύβος για τη διαχείριση της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ ερρίφθη στο Μαξίμου πριν από μία περίπου εβδομάδα και έτσι τελικά η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δική της πρόταση για εξεταστική, αλλά από το 1998 μέχρι σήμερα.
Και αυτό ενώ τις προηγούμενες ημέρες στο κυβερνητικό επιτελείο είχε επικρατήσει η άποψη ότι πως η πιο ενδεδειγμένη πολιτικά λύση θα ήταν μία γαλάζια προανακριτική για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, με ελαφρύτερο φυσικά κατηγορητήριο από αυτό που επρόκειτο να τους προσάψει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.
Όμως οι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δέχθηκαν να γίνουν Ιφιγένειες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Έστειλαν δε ξεκάθαρο μήνυμα πως εάν παραπέμπονταν σε προανακριτική δεν θα ακολουθούσαν το “μοντέλο Τριαντόπουλου”. Το Μαξίμου διαπίστωσε μάλιστα ότι πρόταση για προανακριτική όσον αφορά ειδικότερα στον κ. Βορίδη, δεν θα περνούσε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Έτσι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε την απόφαση για μία εξεταστική, την οποία εξαρχής η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως απόπειρα διάχυσης ευθυνών, στη λογική “μαζί τα φάγαμε” και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παρόλο που ο ίδιος είχε αδειάσει τα γαλάζια μέλη της εξεταστικής για τα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι γενικώς οι εξεταστικές δεν συμβάλλουν τελικά στο να πέσει φως σε σημαντικές υποθέσεις. Αυτό ήταν μάλιστα και ένα επιχείρημα υπέρ της αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, του λεγόμενου νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά
Είναι όμως σε κάθε περίπτωση η πρώτη φορά που ο κ.Μητσοτάκης εμφανίζεται να υποχωρεί στην απαίτηση δύο στελεχών της ΝΔ. Όταν στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να “ξηλώσει” ακόμη και πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος, όπως πχ για την υπόθεση των υποκλοπών.
Από την κυβέρνηση επιμένουν βέβαια ότι δεν προκύπτουν στοιχεία ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα από τη δικογραφία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλλά και ότι η εξεταστική δεν έχει ως στόχο τη συγκάλυψη, αντίθετα τη διερεύνηση όλων των πτυχών μίας διαχρονικής -όπως λένε- “πληγής”.
Την ίδια στιγμή βέβαια, προχωρούν στην αντεπίθεση κατά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας παλαιότερες σκιές στις αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς και πότε άρχισε να εφαρμόζεται η περίφημη “τεχνική λύση”, που επέτρεψε σε κτηνοτρόφους από την Κρήτη να δηλώνουν εκατομμύρια αιγοπρόβατα σε fake βοσκοτόπια μέχρι τη Μακεδονία.
“ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παριστάνουν τους αθώους για τα πανωγραψίματα και τα βοσκοτόπια χωρίς πρόβατα” έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. Εξάλλου από τις δημοσκοπήσεις το Μαξίμου διαπίστωσε ότι αυτό το αφήγημα “περνάει” στους ψηφοφόρους της ΝΔ και αυτούς ενδιαφέρεται να συσπειρώσει πλέον.
Η ταύτιση Μαξίμου με Βορίδη- Αυγενάκη
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι στη γαλάζια πρόταση για εξεταστική επισημαίνεται ότι η εντολή που έλαβαν από το 2019 όλοι οι διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον κ.Μητσοτάκη ήταν να θωρακίσουν θεσμικά το κράτος απέναντι στις παρατυπίες και να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές.
Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός ταυτίζεται απόλυτα με τους διατελέσαντες υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, άρα και με τους Βορίδη- Αυγενάκη.
“Δεν θα συγκαλύψουμε τις ευθύνες κανενός, θα ήταν ανόητο να το κάνουμε. Θα έδειχνε αλαζονεία και περιφρόνηση του δημοσίου αισθήματος και θα απέβαινε σε βάρος και των κομματικών μας συμφερόντων” έλεγαν πάντως κυβερνητικά στελέχη.
Απέρριπταν δε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξεταστική με στόχο να “ροκανιστεί” ο χρόνος μέχρι να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες Βορίδη τον Οκτώβριο. Από το Μαξίμου επικαλούνται ειδικότερα ότι η κυβέρνηση κατάργησε την αποσβεστική προθεσμία για παραγραφή κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος.
Το άγχος με τις υπογραφές και η αναζήτησή προθύμων
Ενδεικτικό πάντως του άγχους στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι την Τετάρτη είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα να κατατεθεί η πρόταση για εξεταστική με περισσότερες από τις 60 αναγκαίες υπογραφές βουλευτών. Θα έπρεπε όμως να κατατεθεί με τις υπογραφές σύσσωμης της γαλάζιας ΚΟ προς αποφυγήν σεναρίων για τις όποιες απουσίες. Και αυτό δεν κατέστη δυνατόν ή εγκαταλείφθηκε.
Εξάλλου θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση πχ να υπογράψουν και οι τρεις πρώην πλέον υφυπουργοί (Διονύσης Σταμενίτης, Χρήστος Μπουκώρος, Τάσος Χατζηβασιλείου) που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση επειδή κατεγράφησαν κατά τις επισυνδέσεις στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας να έχουν “ύποπτες” για ρουσφέτια συνομιλίες με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έτσι τελικά η πρόταση κατατέθηκε με τις απαιτούμενες 60 υπογραφές, μεταξύ των οποίων και βουλευτές που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν βγει “στο αντάρτικο” για άλλα θέματα, όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Αλλά και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, επί ημερών του οποίου το 2014 είχε πέσει πρώτη φορά στο τραπέζι η ιδέα της “τεχνικής λύσης” για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ΕΕ που θεωρούσε βοσκοτόπια μόνο τα πράσινα λιβάδια με γελάδια και όχι τις ορεινές εκτάσεις με πουρνάρια και γίδια.
Και αφού βρέθηκαν οι υπογραφές για την πρόταση, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη του μήνα, θα πρέπει να βρεθούν και πρόθυμοι να μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή και να δώσουν μάχες με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν τελικά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέξουν να αφήσουν τη ΝΔ μόνη της στην εξεταστική ή σχεδόν μόνη αφού η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει σπεύσει να δηλώσει ότι θα μετέχει η Πλεύση Ελευθερίας στις εργασίες της επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι εύκολο να βρεθούν έστω τρία- τέσσερα στελέχη της ΝΔ με τη νομική δυνατότητα και το πολιτικό βάρος για να σηκώσουν την εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ. Όχι μόνο γιατί όπως επισημάνθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αδειάσει τα μέλη της εξεταστικής για τα Τέμπη. Αλλά και γιατί βουλευτές που μετείχαν πχ στην προανακριτική για Τριαντόπουλο όχι μόνο έμειναν εκτός κυβέρνησης στον τελευταίο ανασχηματισμό, αλλά είδαν και άσπονδους “συμμαχητές” τους από την ίδια περιφέρεια να υπουργοποιούνται.