Eurokinissi, ΑΠΕ - ΜΠΕ / 24 MEDIA Creative Team

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ… ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΥΔΑΠ

Στον Δήμο Μαραθώνος, τα έργα της ΕΥΔΑΠ συνοδεύονται εδώ και δύο χρόνια από διαρκείς διακοπές νερού. Οι φθαρμένοι σωλήνες σπάνε, τα σχολεία αναγκάζονται να κλείνουν και οι δρόμοι παραμένουν εργοτάξια για μήνες.

Στις αρχές Απριλίου, μετά από σχεδόν τρία 24ωρα διακοπής νερού, τα μπουκάλια εμφιαλωμένων νερών εξαντλήθηκαν σε σούπερ μάρκετ της Νέας Μάκρης. Την ίδια στιγμή, τα σχολεία του Δήμου Μαραθώνος παρέμεναν κλειστά. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι κανονικότητα για μεγάλα τμήματα του Δήμου Μαραθώνος να ζουν με περιοδικές ή και παρατεταμένες διακοπές νερού

Ο λόγος είναι το έργο αποχέτευσης που υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην περιοχή. Οι εργολάβοι αφήνουν πίσω τους σπασμένους σωλήνες που προκαλούν διακοπές νερού, σκαμμένους δρόμους που θυμίζουν εργοτάξιο και παραμένουν χωρίς ασφαλτόστρωση για μήνες, ενώ οι δημότες του Δήμου Μαραθώνος μένουν να ζουν σε συνθήκες διαρκούς ανασφάλειας

ΣΩΛΗΝΕΣ ΜΕ ΑΜΙΑΝΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ

​​Τα μηχανήματα της ΕΥΔΑΠ, που εκτελούν εργασίες για την εγκατάσταση αποχετευτικού δικτύου, το οποίο ο Δήμος δεν διαθέτει ακόμη, προκαλούν ζημιές στους υπάρχοντες αγωγούς ύδρευσης, κατά τη διάρκεια των εκσκαφών. Κάτοικοι της Νέας Μάκρης, μιλώντας στο News 24/7, εξήγησαν πώς το πρόβλημα με το νερό στην περιοχή είναι διπλό. “Αφενός, έχουμε ένα παλιό και φθαρμένο δίκτυο ύδρευσης, αφετέρου, η κατάσταση με τις διακοπές νερού έχει επιδεινωθεί με τα έργα αποχέτευσης που γίνονται από το 2023” είπε κάτοικος της περιοχής. 

Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Δικτύων & Καθημερινότητας, Βαγγέλης Σωτηρίου, επιβεβαίωσε στο News 24/7 ότι ο Δήμος Μαραθώνος -που περιλαμβάνει τη Νέα Μάκρη, τον Μαραθώνα, τον  Βαρνάβα και το Γραμματικό- εξακολουθεί να διαθέτει δίκτυο ύδρευσης ηλικίας έως και 60 ετών, με σωλήνες φθαρμένους και παλαιού τύπου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται αμίαντος.

Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς κατοίκους να αμφισβητούν την ποιότητα του νερού. Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΥΔΑΠ, “ο αμίαντος που είναι σταθερά συνδεδεμένος σε τελικά προϊόντα, όπως τοίχους, πλακάκια και σωλήνες δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία, εφόσον δεν καταστρέφεται και δεν υφίσταται καταπονήσεις”. Στην περίπτωση του Δήμου Μαραθώνος, ωστόσο, οι σωλήνες ύδρευσης από αμίαντο συχνά φθείρονται ή σπάνε

“Οι βλάβες που γίνονται οφείλονται συχνά στους κραδασμούς από τα βαριά μηχανήματα που περνούν συνεχώς από πάνω. Κάποιες διακοπές νερού είναι προγραμματισμένες, λόγω πχ μετατοπίσεων αγωγών – αυτές τις ανακοινώνουμε. Άλλες είναι έκτακτες και μπορεί να προκύψουν καθημερινά. Αυτή τη στιγμή σκάβουν 22 συνεργεία της ΕΥΔΑΠ σε όλο τον Δήμο” διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνος. 

Επιπλέον, επαγγελματίας που ζει στην περιοχή και έχει γνώση του έργου, είπε στο News 24/7 πως δεν υπάρχει χαρτογράφηση των υπόγειων δικτύων (ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.) εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ. “Αυτό δημιουργεί πολλά σπασίματα κατά τη διάρκεια έργων, καθώς οι εργολάβοι της ΕΥΔΑΠ “πέφτουν πάνω” σε αγωγούς που δεν φαίνονται” σημείωσε. 

“Το δίκτυο ύδρευσης στο Δήμο Μαραθώνα δεν ανήκει στην ΕΥΔΑΠ, αλλά στο Δήμο Μαραθώνα” απάντησε η ΕΥΔΑΠ σε σχετικό ερώτημα του News 24/7. “Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, αποκαλύπτονται καθημερινά αχαρτογράφητα δίκτυα κοινής ωφελείας, τα οποία είναι τοποθετημένα σε μικρό βάθος χωρίς τήρηση τεχνικών προδιαγραφών που ισχύουν σε τέτοιου είδους κατασκευές” τόνισε η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης καταλήγωντας πως “το δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή είναι απαρχαιωμένο, με διαβρωμένα λόγω παλαιότητας υλικά σωλήνων, τα οποία παρουσιάζουν διαρροές ακόμα και όταν οι εργασίες εκτελούνται σε απόσταση”.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο εργολαβίες της ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στη Νέα Μάκρη, στις πολεοδομικές ενότητες Νέου Βουτζά, Αγίας Μαρίνας και Ζούμπερι, στον οικισμό του Μαραθώνα, του Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και στο Καλέτζι, Άνω Σούλι και Γραμματικό. Στα έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή αντλιοστασίων ακαθάρτων, καθώς και η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων για τη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης. Συνολικά στον Δήμο Μαραθώνος κατασκευάζεται δίκτυο αγωγών αποχέτευσης μήκους 208,6 χιλιομέτρων, με 12 αντλιοστάσια και 8.510 εξωτερικές διακλαδώσεις προς σύνδεση των ακινήτων.

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ ΑΛΛΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ

Μία κάτοικος που ζει στην περιοχή περισσότερα από 40 χρόνια, σχολίασε πως θεωρεί αναγκαία τα έργα αποχέτευσης, αλλά απογοητεύεται από την έλλειψη επικοινωνίας με τους πολίτες και την έλλειψη λογοδοσίας στα χρονοδιαγράμματα

Είναι αναγκαία έργα. Μέχρι σήμερα έχουμε βόθρους στην περιοχή. Ιδιαίτερα στα αστικά σημεία, όπου δεν υπάρχουν απορροφητικοί βόθροι, οικογένειες πληρώνουν ως και 150 ευρώ τον μήνα για να τους αδειάζουν. Όμως, μας στέλνουν ένα μήνυμα ότι “θα γίνει διακοπή νερού”, αλλά ποτέ δεν λένε για πόσο. Και μετά μένουμε χωρίς νερό για μέρες. Την τελευταία φορά ο κόσμος πήγαινε με κουβάδες στη θάλασσα για να πάρει νερό για τις τουαλέτες” ανέφερε η ίδια.  

Όπως συχνά συμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση, το μπαλάκι των ευθυνών μεταφέρεται από τον έναν φορέα στον άλλον, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην γνωρίζουν πού να απευθυνθούν. “Την τελευταία φορά είχαμε μια πολύ σοβαρή διακοπή, που κράτησε εικοσιτετράωρα. Από όσο έμαθα, είχε σπάσει ένας αγωγός. Το νερό ανάβλυζε και χύνονταν χιλιάδες κυβικά μέτρα στον δρόμο για μέρες. Ο Δήμος έλεγε ότι είναι ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΠ μας έλεγε ότι είναι ευθύνη του Δήμου. Κανείς δεν επενέβη και το νερό συνέχιζε να τρέχει. Δεν έχω καταλάβει ποιος έχει τελικά την ευθύνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα: το δίκτυο είναι παλιό και επισκευάζεται αποσπασματικά” τόνισε μία δημότισσα της περιοχής. 

Η ΕΥΔΑΠ απάντησε σε σχετικό ερώτημα του News 24/7 πως οι βλάβες ύδρευσης “είναι περί τις 6 κατά μέσο όρο, μηνιαίως”.

ΔΡΟΜΟΙ – ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΕΥΔΑΠ

Εκτός από τις ζημιές στους αγωγούς, τα έργα αποχέτευσης αφήνουν πίσω τους σκαμμένους δρόμους, οι οποίοι μένουν χωρίς ασφαλτόστρωση για μήνες. Οι κάτοικοι έχουν την αίσθηση ότι δεν υπάρχει συντονισμός. “Οι εργολάβοι της ΕΥΔΑΠ σκάβουν όπου να ‘ναι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λακκούβες, χώμα, λάσπη και σπασμένα αυτοκίνητα σε όλη την έκταση του Δήμου. Δεν υπάρχει έλεγχος ή συντονιστικό όργανο από τον Δήμο. Το έργο έχει ανατεθεί σε διάφορους εργολάβους, οι οποίοι αφήνουν δρόμους μισοτελειωμένους για χρόνια” τόνισε στο News 24/7 κάτοικος της περιοχής. 

Δρόμοι στον Δήμο Μαραθώνος που μένουν χωρίς ασφαλτόστρωση για μήνες

“Ανοίγουν έναν δρόμο, τον “κλείνουν” πρόχειρα και μετά από μήνες επιστρέφουν να τον τελειώσουν. Και αυτό συμβαίνει παντού. Δεν υπάρχει συντονισμός. Ξέρω ότι τα συνεργεία είναι πολλά, αλλά ως πολίτης βλέπω ότι λείπει η οργάνωση” εξήγησε μία δημότισσα που ζει στην περιοχή δεκαετίες. Ο Βαγγέλης Σωτηρίου επιβεβαίωσε στο News 24/7 ότι το έργο αποχέτευσης πράγματι “σπάει” σε κομμάτια και υπάρχει καθυστέρηση. “Για παράδειγμα, ενώ θα έπρεπε να ασφαλτοστρωθούν χίλια μέτρα, αφήνονται έξι χιλιόμετρα ανεκτέλεστα. Πάντως, η ίδια εταιρεία που κάνει το σκάψιμο είναι υπεύθυνη και για την ολοκλήρωση του έργου” τόνισε ο ίδιος. 

Δρόμοι στον Δήμο Μαραθώνος που μένουν χωρίς ασφαλτόστρωση για μήνες

Η ΕΥΔΑΠ επιβεβαίωσε στο News 24/7 πως έχει την αποκλειστική ευθύνη για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των εργολαβιών στο έργο αποχέτευσης στον Δήμο Μαραθώνος, σημειώνοντας πως “κύριος του έργου και φορέας κατασκευής είναι η ΕΥΔΑΠ”, ενώ διευκρίνισε πως η υλοποίηση της κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων γίνεται μέσω δύο εργολαβιών της ΕΥΔΑΠ σε εξέλιξη: 

  • Εργολαβία Α-459 «Κατασκευή δικτύων ακαθάρτων στο Δήμο Μαραθώνα», ανάδοχος κατασκευής «Κοινοπραξία ΕΚΤΕΡ Α.Ε-ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε-ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε-Τεχνική Εταιρία ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε». 
  • Εργολαβία Α-470 «Κατασκευή Δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Γραμματικό, Καλέτζι, Άνω Σούλι, και Άγιος Παντελεήμων (τμήμα του οικισμού) του Δήμου Μαραθώνα», ανάδοχος κατασκευής «ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ».

Αναφορικά με τις ευθύνες των εργολάβων που αφήνουν χωρίς ασφαλτόστρωση για μήνες τους δρόμους η ΕΥΔΑΠ σημείωσε πως “ο ανάδοχος υποχρεούται να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην αποκατάσταση του ασφαλτικού οδοστρώματος”. Ανέφερε, επίσης, πως καταβάλλεται κάθε δυνατή μέριμνα για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις “αλλά καμιά φορά υλοποιούνται ετεροχρονισμένα οι εργασίες εκσκαφής και επανεπίχωσης των ορυγμάτων που αφορούν εργασίες κατασκευής εξωτερικών διακλαδώσεων, διότι ο συνδυασμός των παράλληλων εργασιών μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους λόγω ιδιαιτερότητας μιας περιοχής.” Η ΕΥΔΑΠ πρόσθεσε πώς κάποιες καθυστερήσεις “μπορεί να προκληθούν λόγω έντονων καιρικών φαινομένων με μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων”.

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στα παραπάνω προβλήματα που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων του Δήμου Μαραθώνος, έρχεται να προστεθεί και το κλείσιμο των σχολείων λόγω των διακοπών νερού, για τις οποίες συχνά ενημερώνονται οι δημότες λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δήμου, τα παιδιά της περιοχής έχασαν τουλάχιστον δύο ημέρες μαθημάτων τον Απρίλιο και άλλες δύο τον Μάιο, λόγω των προγραμματισμένων διακοπών νερού. Υπάρχουν και οι αιφνιδιαστικές διακοπές νερού στα σχολεία που οφείλονται στις βλάβες των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Δικτύων & Καθημερινότητας, Βαγγέλης Σωτηρίου. 

“Στην πράξη, οι βλάβες οδηγούν σε κλείσιμο σχολείων. Αν στις 9 το πρωί σπάσει ένας αγωγός και μείνουν δύο σχολεία χωρίς νερό μέχρι τη 1 το μεσημέρι, δεν μπορείς να έχεις παιδιά χωρίς νερό. Έχουμε 33 σχολεία και μας έχει τύχει αυτό πολλές φορές τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ειδικά στη Νέα Μάκρη, οι διακοπές είναι πιο συχνές από ό,τι στον Μαραθώνα, πιθανόν λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών των περιοχών” σημείωσε ο κ. Σωτηρίου και πρόσθεσε πως “ο κόσμος φυσικά παραπονιέται και τα βάζει με τον Δήμο”.

Ο ίδιος σημείωσε πως η δημοτική αρχή δεν έχει καμία αρμοδιότητα επίβλεψης των εργολάβων. “Λογοδοτούν μόνο στην ΕΥΔΑΠ. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους πιέζουμε καθημερινά – και το κάνουμε” τόνισε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών του Δήμου Μαραθώνος. 

ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το News 24/7 απηύθυνε ερώτημα στην ΕΥΔΑΠ για τους λόγους καθυστέρησης της έναρξης του έργου αποχέτευσης, δεδομένου ότι ο Δήμος Μαραθώνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Αττικής και το έργο ξεκίνησε μόλις το 2023. Από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ, επισημάνθηκε ότι η έναρξη ενός τέτοιου έργου προϋποθέτει σημαντική προεργασία, καθώς “πρέπει να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες εξασφάλισης της ευρωπαϊκής ή άλλης χρηματοδότησης αλλά και οι διαγωνιστικές διαδικασίες που διασφαλίζουν την αναγκαία διαφάνεια”.

Η ΕΥΔΑΠ διευκρίνισε επίσης ότι “στο σύνολο του έργου έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάτω εργασίες:

  • Αγωγοί μήκους (μέτρα): ποσοστό 54%
  • Φρεάτια: ποσοστό 62%
  • Διακλαδώσεις (συνδέσεις ακινήτων): ποσοστό 49%”

Το έργο αποχέτευσης του Δήμου Μαραθώνος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. 

Παίξτε τα Games του NEWS 24/7: Σταυρόλεξο, Sudoku, WordroW & Word Search!

 

Ακολουθήστε το NEWS 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα