ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ

ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Το NEWS 24/7 συνομίλησε με νέους κτηνοτρόφους προσπαθώντας να καταλάβει το κόστος παραγωγής και τις επιδοτήσεις για τα προϊόντα που καταναλώνουμε. 

Ένα μεγάλο πέπλο ομίχλης σκέπαζε τον κάμπο της Λάρισας τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι οδηγοί που κινούνταν στην Εθνική μετά τα Τέμπη έπρεπε να είναι προσεκτικοί. Αργότερα, θα συναντούσαν τα μεγάλα μπλόκα των αγροτών στη Νίκαια, που θα τους οδηγούσαν υποχρεωτικά στον επαρχιακό δρόμο. 

Στο λιμάνι του Βόλου είχαν παραταχθεί από νωρίς το πρωί κλούβες της αστυνομίας. Η δραστηριότητα είχε εμμέσως διακοπεί. Ο αγροτοσυνδικαλιστής της Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, αστιευόμενος λέει: «η κυβέρνηση έκανε τη δουλειά μας, αλλά πρέπει να κάνει και τη δική της». 

Όσο οι κάμερες, το πλήθος και το ενδιαφέρον ήταν συγκεντρωμένο στο κέντρο της πόλης, στην άλλη γωνία της πόλης, στη θέση Μπουρμπουλήθρα, επικρατούσε ηρεμία.

Τρακτέρ από το μπλόκο των Μικροθηβών είχαν παραταχθεί έξω από το εμπορικό λιμάνι του Βόλου. Μέσα από την πύλη βρίσκονταν δεκάδες αστυνομικοί. 

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

Ο Γιάννης Βέτσικας (αριστερά) και ο Αποστόλης Μπούτλας κτηνοτρόφοι από τις Μικροθήβες Μαγνησίας ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ

Ο Γιάννης Βέτσικας είναι μέσα στο μαντρί των γονιών του από τα 21 του. Σπούδασε στην Κομοτηνή και στα 30 αποφάσισε να γίνεις νέος αγρότης με τα δικά του ζώα. «Δουλεύεις 14/7 όλο το χρόνο, ούτε αργίες ούτε τίποτε. Και βγαίνεις σύνταξη στα 67», λέει στο NEWS 24/7 και δείχνει αποφασισμένος. 

Τον περασμένο Αύγουστο η ευλογιά χτύπησε το κοπάδι με τα ζώα των γονιών του. Σήμερα, στην οικογένεια έχει μείνει μόνο το κοπάδι του Γιάννη, όσο οι γονείς του περιμένουν τις αποζημιώσεις. Ποια είναι η επόμενη μέρα;

«Η κυβέρνηση κάνει λόγο για ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου. Η αγορά έχει αλλάξει. Ποιος θα πάρει δάνειο για να πάρει ζώα; Ένα παραγωγικό πρόβατο κόστιζε 350 ευρώ, τώρα η τιμή είναι από 420 έως 480. Όταν αυτό το ζώο θα έρθει στο πιάτο σου, εμείς δε θα έχουμε πάρει ούτε το ένα τρίτο της τιμής του». 

Αν έστω και ένα πρόβατο βρεθεί θετικό στην ευλογιά, τότε όλο το κοπάδι θανατώνεται. Εσωτερικά έγγραφα που εξασφάλισε το Solomon δείχνουν πως η ΕΕ ζήτησε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της ευλογιάς. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε. 

Η επιλογή αυτή συνδέεται άμεσα με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Γιάννης μας εξηγεί πως αν η κυβέρνηση επέλεγε να εμβολιάσει τα αιγοπρόβατα της ελληνικής υπαίθρου, τότε θα αποκαλυπτόταν ο πραγματικός αριθμός των ζώων κάθε κτηνοτρόφου. 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ

Σύμφωνα με την Κτηνιατρική Υπηρεσία Θεσσαλίας το τελευταίο έτος στη Μαγνησία θανατώθηκαν 34.918 αιγοπρόβατα. Το αποτέλεσμα ήταν να «σβήσουν» από τον χάρτη 179 εκτροφές κτηνοτρόφων.

Στο μεταξύ ο Γιάννης περιμένει και ανησυχεί για το τρίτο κύμα ευλογιάς την άνοιξη. Η εμπειρία λέει ότι τα κρούσματα θα είναι ακόμη περισσότερα. Τώρα φαίνεται πως τους ευνοεί ο καιρός και η εξάπλωση έχει προς το παρόν υποχωρήσει. 

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ

Αποστόλης Μπούτλας ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ

Ο Αποστόλης Μπούτλας, κτηνοτρόφος από τις Μικροθήβες, στέκεται δίπλα στον Γιάννη. Μέσα από τη συζήτησή μας παρουσιάζει έναν απλό τρόπο για να διασταυρωθεί ποιος κοροϊδεύει το κράτος. 

«Η αγορά ζωοτροφών συνδέεται με τα τιμολόγια του γάλακτος. Το γάλα που πουλάς πρέπει να έχει μια συνοχή με τις ζωοτροφές. Αν έχω πάρει 200 τόνους τροφές, και έχω παράξει 100 τόνους γάλα, η παραγωγή μου δεν είναι αυτή που πρέπει. Είναι πολύ απλό να με πιάσουν. Εδώ και χρόνια έχουμε ηλεκτρονικά βιβλία. Το τιμολόγιο κόβεται ηλεκτρονικά και ανεβαίνει αυτόματα στο σύστημα. Ο έλεγχος που θέλουν ενάμιση χρόνο για να γίνει, αν πάρουν δέκα λογιστές, θα χρειαστεί μια ώρα για κάθε κτηνοτρόφο». 

Η συζήτηση για το γάλα δεν σταματά όμως εκεί. Το μέλλον της φέτας ΠΟΠ είναι δυσοίωνο. Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου είχαν θανατωθεί 433.000 αιγοπρόβατα. Η απαγόρευση μετακίνησης ζώων αναγκάζει τους κτηνοτρόφους, που θέλουν να προχωρήσουν σε ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, να αγοράζουν ζώα από το εξωτερικό. 

Αυτές δεν είναι όμως οι μόνες εισαγωγές. Σε κάποιες περιπτώσεις η φέτα που τρώμε ίσως δεν είναι και τόσο… ΠΟΠ. Σύμφωνα με μαρτυρίες από τα μπλόκα, ορισμένοι παραγωγοί φέτας εισάγουν γάλα από το εξωτερικό, αναμειγνύοντας το με το καθαρό που λαμβάνουν από τους κτηνοτρόφους. 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑΣ

Στην άλλη άκρη του Βόλου, τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα έξω από το επιβατικό λιμάνι. 

Ο λαός του Βόλου έχει έρθει για να συμπαρασταθεί στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Ο Παγασητικός είναι το στολίδι της Μαγνησίας. Όμως ένα χρόνο πριν ο κόλπος γέμισε με νεκρά ψάρια, από τα ξεχασμένα απόνερα της κακοκαιρίας Daniel. Τότε οι ψαράδες ανέλαβαν να καθαρίσουν αυτήν την υγειονομική βόμβα που απειλούσε την κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της πόλης. Σήμερα, οι αλιείς του Βόλου καταγγέλουν πως εδώ και ενάμισι χρόνο δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση.  

Ένας κύριος με μπεζ καρό σακάκι είναι μέσα στο πλήθος και παρακολουθεί. Το ίδιο και οι διανομείς της Efood, με τα κόκκινα μπουφάν τους. Οι επιφανείς αγροτοσυνδικαλιστές κάνουν ένα μικρό καφενείο και ψιθυρίζουν τα επόμενα βήματα.

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, παίρνει το μικρόφωνο και απευθύνεται στο συγκεντρωμένο λαό του Βόλου:

«Σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα. Συναντήθηκε η θάλασσα με την στεριά. Τους αστυνομικούς θα μπορούσαμε να τους κατηγορήσουμε ως επαγγελματίες μπλοκατζηδες. Τους καλούμε να βγάλουν τα κράνη και να έρθουν από εμάς. Εμείς ούτε κράνη ούτε κουκούλες φοράμε. Γιατί το μέτωπό μας είναι καθαρό. Γιατί δεν είμαστε ούτε φραπέδες ούτε χασάπηδες. Σε αυτούς δεν πήγε κανένας αστυνομικός». 

Το μήνυμα των κινητοποιήσεων αυτής της χρονιάς είναι σαφές: οι παραγωγοί παλεύουν πλέον για την επιβίωση τους. 

Την επόμενη ημέρα, θα υπάρχει κτηνοτροφικός και αγροτικός τομέας στην χώρα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα κρατά την γη και τα ζώα στα χέρια του.

Θα καταφέρουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι να παραμείνουν στην ύπαιθρο ή την παραγωγή θα αναλάβουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα