ΠΩΣ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;
Το NEWS 24/7 μελέτησε τις αγορές των Ισραηλινών στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζει ένα συγκεκριμένο ισραηλινό πρότζεκτ. Μια ισραηλινή εταιρεία αγοράζει ολόκληρες οικοδομές και τις χρησιμοποιεί ως AirBnB.
Ο ουρανός του Τελ Αβίβ κατακλύζεται συχνά από πυραύλους. Ο εναέριος χώρος μπορεί να κλείνει για τα αεροπλάνα, όμως τα ισραηλινά κεφάλαια συνεχίζουν να ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το καλοκαίρι, οι αφίξεις Ισραηλινών στην πόλη αναμένεται να είναι περιορισμένες. Ωστόσο, οι τουρίστες και φοιτητές που θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε κάποιο διαμέρισμα ισραηλινών συμφερόντων.
Το NEWS 24/7 παρουσιάζει τις αγορές μια συγκεκριμένης εταιρείας, που εδώ και τέσσερα χρόνια αγοράζει και ανακαινίζει ολόκληρες οικοδομές, για να τις εκμεταλλευτεί κυρίως ως AirBnB. Έτσι, εκεί που κάποτε ζούσαν κάτοικοι, σήμερα μπαινοβγαίνουν μονάχα τουρίστες.
ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΔΥΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ, 16 ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
Μέχρι το 2018, η πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Σβώλου και Ιπποδρομίου, φιλοξενούσε τη Μονάδα Εφήβων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ – τη μοναδική δημόσια δομή στη χώρα που παρείχε ολοκληρωμένη ψυχιατρική φροντίδα για εφήβους, με υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας και ξενώνα.
Μετά τη λήξη της σχετικής σύμβασης, το ακίνητο εγκαταλείφθηκε από το ΕΣΥ, και λίγο αργότερα αγοράστηκε από μια εταιρεία δυο Ισραηλινών.
Σήμερα, ολόκληρο το πενταώροφο κτίριο λειτουργεί αποκλειστικά ως σύμπλεγμα Airbnb. Συνολικά, πρόκειται για 31 διαμερίσματα, που διατίθενται αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση.
Η εταιρεία συγκροτήθηκε το 2021 και απέκτησε νέα νομική μορφή το 2023. Μέχρι σήμερα έχει αγοράσει και ανακαινίσει άλλες 15 πολυκατοικίες και οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη.
Η δραστηριότητα τους δεν περιορίζεται στο κέντρο. Κάτι αντίστοιχο πραγματοποίησαν και στην περιοχή του Φαλήρου. Πάνω από το Θεαγένειο, μια πολυκατοικία, μετατράπηκε μέσα σε μερικούς μήνες σε ένα 6όροφο κτίριο με AirBnB. Εκεί που πριν ζούσαν κάτοικοι της πόλης σήμερα υπάρχουν 37 διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και ένα γυμναστήριο.
Στη δυτική είσοδο της πόλης, η ίδια εταιρεία έχει αποκτήσει 8 ακίνητα. Στο ένα από αυτά σχεδιάζει έναν all-in one οικισμό 87 διαμερισμάτων, με καταστήματα, καφέ, χώρο στάθμευσης, γυμναστήριο και τζακούζι.
Λίγο μετά τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην οδό Βίτσι, οι δύο Ισραηλινοί έχουν σηκώσει μια φοιτητική εστία, έξι ορόφων με 32 δωμάτια. Αντίστοιχα, στην οδό Κατερίνης δημιουργούν δυο πολυκατοικίες, συνολικά 47 διαμερισμάτων, που θα προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση. Στην περιοχή των 40 Εκκλησιών, πάνω από το κέντρο, τα τελευταία χρόνια έχουν σχεδιάσει και πουλήσει πέντε πολυκατοικίες.
Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ
H περιοχή της δυτικής εισόδου της πόλης, φαίνεται πως ενδιαφέρει τους Ισραηλινούς λόγω του υπο ανέγερση Μουσείου του Ολοκαυτώματος, του αναπτυσσόμενου εμπορικού χαρακτήρα και των παλιών επαγγελματικών χώρων, τους οποίους αγοράζουν και προχωρούν σε αλλαγή χρήσης.
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον Παντελή Σπυράτο, μεσίτη στη Θεσσαλονίκη, που συνεργάζεται με ισραηλινούς μεσάζοντες. Αυτό που περιγράφει είναι μια μαζική εξαγορά και εκμετάλλευση ολόκληρων κτιρίων στο Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η φάμπρικα των ισραηλινών projects έχει ως εξής. Ένας μεσάζοντας που γνωρίζει την αγορά ακινήτων, συστήνει ένα crowdfunding και διακινεί την πρόταση σε επενδυτές. Αν θέλεις να αγοράσεις, βάζεις κεφάλαιο στο ποτ, και έπειτα η εταιρεία διαχειρίζεται τα ακίνητα με μια ελάχιστη εγγυημένη απόδοση.
Κάτω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, έχουν πρόσφατα ανεγερθεί τρεις οικοδομές με ισραηλινά κεφάλαια. «Το γραφείο μας έχει πουλήσει τρία κτήρια και ένα οικόπεδο στην περιοχή, και τα τέσσερα σε Ισραηλινούς», αναφέρει ο Σπυράτος στο NEWS 24/7.
«Πρώτη φορά μου περιέγραψε το μοντέλο ένας πελάτης το 2019, σχολιάζοντας ότι σκοπεύει να επενδύσει στη Θεσσαλονίκη, γιατί κάτι έρχεται στη Μέση Ανατολή. Όταν μου το είπε απόρησα με το ενδιαφέρον», αφηγείται ο Σπυράτος στο NEWS 24/7.
«Μου απάντησε πως επιθυμεί να έχει ευκολία μεταφοράς χρημάτων, και μια δεύτερη επίσημη κατοικία σε περίπτωση που ξεσπάσει ο πόλεμος. Έβλεπαν τόσο μπροστά, γιατί καταλάβαιναν όταν δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στις γειτονικές χώρες. Οπότε βρήκαν μια ευκαιρία μετακίνησης κεφαλαίου. Αν γίνει πόλεμος δε θα μπορείς να μεταφέρεις εύκολα χρήματα, ενώ αν έχεις και άλλο κύριο τόπο κατοικίας μπορείς και να ταξιδέψεις ευκολότερα».
Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Croix, που αναπαράχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε πως από τον Οκτώβριο του 2021, 10.000 Ισραηλινοί εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις λίστες που είδε το NEWS 24/7, οι Ισραηλινοί δεν εμφανίζονται καν στην πρώτη δεκάδα των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, να διαθέτουν μια κατοικία την οποία επισκέπτονται περιοδικά.