ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ – ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
Πως φτάσαμε στο σημείο να διαγραφούν τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας; Η ολιγωρία των ανακριτικών αρχών και οι καταθέσεις των κατηγορουμένων.
Όταν τον Μάιο του 2023 ο ΟΣΕ ανταποκρίθηκε στο καθυστερημένο αίτημα των ανακριτικών αρχών για τα βίντεο από την φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, τα βίντεο είχαν πια διαγραφεί.
Η ανάκτηση των αρχείων στα ειδικά εργαστήρια, δεν κατάφερε να φτάσει στην ημέρα του δυστυχήματος. Μάλιστα, ο ανακριτής συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για βίντεο από τον επιβατικό και όχι από τον εμπορικό σταθμό.
Για την υπόθεσή των χαμένων βίντεο, κατηγορούνται σήμερα τρια πρόσωπα: οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης και Σπυρίδων Πατέρας, καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Interstar Security, που διαχειρίζεται τις κάμερες.
Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται πως δεν έχουν κάποια ευθύνη καθώς τα βίντεο έπρεπε να διαγράφονται στο 15νθήμερο, για λόγους προσωπικών δεδομένων.
Το ΝEWS24/7 μελέτησε το φάκελο της υπόθεσης που ξεκίνησε να εκδικάζεται στη Λάρισα και παρουσιάζει τα δεδομένα και τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων.
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥΣ
Η εισαγγελία Λάρισας, με παραγγελία της στις 14 Μαρτίου, ζητά από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών να προβεί στην κατάσχεση κάθε φορέα ήχου, εικόνας ή ψηφιακών δεδομένων που θα έβρισκε κατά την έρευνα.
Στις 12 Μαΐου του 2023, δύο μήνες μετά το δυστύχημα, ο εφέτης ανακριτής ζητάει για πρώτη φορά ρητά τα βίντεο από την φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στη Θεσσαλονίκη.
Τον Ιούνιο, η εταιρεία φύλαξης, Ιnterstar Security, απαντά πως τα αρχεία αυτά έχουν διαγραφεί. Ο ΟΣΕ ισχυρίζεται ότι τα βίντεο διαγράφονται αυτόματα σε 15 ημέρες.
Στις 17 Ιουλίου, ο ανακριτής ζητά την αποστολή του σκληρού δίσκου, στον οποίο καταγράφηκε η φόρτωση της εμπορικής από τον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ανάκτηση των αρχείων. Η εταιρεία, στις αρχές Αυγούστου, αποστέλλει 6 ψηφιακούς δίσκους με συνοδευτικό έγγραφο.
Στην επιστολή, που είδε το NEWS 24/7, η εταιρεία αναφέρει ρητά ότι παραδίδει τους δίσκους στους οποίους είχε καταγραφεί η φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Ωστόσο επισημαίνει ότι τα αρχεία έχουν διαγραφεί, καθώς οι δίσκοι είναι επανεγγράψιμοι.
Οι δίσκοι θα αποσταλούν από τον ανακριτή σε ειδικό εργαστήριο, προκειμένου να επιχειρηθεί η ανάκτηση των βίντεο.
Ένα χρόνο μετά, όταν ο ανακριτής θα λάβει τα αποτελέσματα από το εργαστήριο στο Λονδίνο, θα συνειδητοποιήσει ότι τα βίντεο δεν αφορούν την φόρτωση της εμπορικής, αλλά τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.
Η τεχνική έκθεση του εργαστηρίου, που είχε διοριστεί από το εφετείο Λάρισας, σημειώνει ότι δεν υπήρχε σύστημα αυτόματης διαγραφής των καταγραφών μετά από 15 ημέρες. Αντιθέτως, οι δίσκοι ήταν σε διαδικασία επανεγγραφής και το υλικό αντικαταστάθηκε πλήρως ανά περιπτώσεις μετά από 45 ή και 53 ημέρες.
ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ
Με έγγραφο του, τον Νοέμβριο του 2024, ο ανακριτής ψέγει την εταιρεία και ζητά την αποστολή των σκληρών δίσκων από την φόρτωση της εμπορικής. Η εταιρεία απαντά πως ο ανακριτής έλαβε αυτό ακριβώς που ζήτησε, με δεδομένο ότι ζήτησε βίντεο από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό και όχι από τον Εμπορικό Σταθμό.
Στις 15 Νοεμβρίου του 2024, 17 μήνες μετά το πρώτο αίτημα, ο ανακριτής παραλαμβάνει τον δίσκο στον οποίο είχε εγγραφεί η φόρτωση της εμπορικής. Φυσικά, με δεδομένο το μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αρχεία είχαν διαγραφεί και η ανάκτηση τους είχε καταστεί αδύνατη.
Ο ΟΣΕ και η εταιρεία φύλαξης ισχυρίζονται ότι διέγραψαν τα βίντεο, σύμφωνα με την οδηγία 1/2011, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που αναφέρει ότι τα αρχεία πρέπει να διαγράφονται εντός 15 ημερών.
Ωστόσο, η ίδια Οδηγία στο άρθρο 8 παρ.4, σημειώνει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που το συμβάν αφορά τον ίδιο τον υπεύθυνο επεξεργασίας – στην περίπτωση αυτή τον ΟΣΕ – και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως το δυστύχημα των Τεμπών, ο υπεύθυνος έχει την υποχρέωση να διατηρήσει το υλικό για 3 μήνες και να το γνωστοποιήσει στην αρμόδια αρχή.
Συνεπώς, αν οι δίσκοι είχαν παραδοθεί, ως όφειλαν να πράξουν οι κατηγορούμενοι, με βάση την παραγγελία του Εφέτη Ανακριτή στις 12-5-2023 υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να εντοπιζόταν η φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ
Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου και η εκδίκαση της ξεκίνησε, έπειτα από διακοπή στις 30 Οκτωβρίου.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να κερδίσουν την αναβολή της δίκης, προβάλλοντας μια απόφαση της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ωστόσο, ο συνήγορος της υποστήριξης κατηγορίας, Δημήτρης Σκαρίπας, επικοινώνησε με τον ΔΣΑ και εξασφάλισε άδεια για την διεξαγωγή της δίκης, η οποία δεσμεύει και τους υπόλοιπους συνηγόρους.
Στην παρούσα φάση, το δικαστήριο δεν έχει εξετάσει μάρτυρες, ενώ από τους κατηγορούμενους παρίσταται μόνο ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Σπυρίδων Πατέρας.
Άπαντες κατηγορούνται για πλημμεληματικές πράξεις. Ο εκπρόσωπος της Interstar κατηγορείται για υπεξαγωγή εγγράφου κατ’ εξακολούθηση και απείθεια, και αντίστοιχα οι Σπυρίδων Πατέρας και Παναγιώτης Τερεζάκης ως ηθικοί αυτουργοί των παραπάνω πράξεων αντίστοιχα.
Το NEWS 24/7 μελέτησε τα υπομνήματα που κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι και παρουσιάζει συνοπτικά τις έγγραφες εξηγήσεις τους ενώπιον του Εισαγγελέα Λάρισας.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ισχυρίζεται ότι δεν είχε κανένα συμφέρον να δράσει ως ηθικός αυτουργός, για να αποκρύψει τα βίντεο, καθώς την ευθύνη για το φορτίο την έχει η Hellenic Train και όχι ο ΟΣΕ.
Αντίστοιχα, ο Σπυρίδων Πατέρας, αναφέρει πως είχε υποβάλλει την παραίτησή του από την επόμενη ημέρα του δυστυχήματος, η οποία επικυρώθηκε στις 16 Μαρτίου. Εως τότε, ισχυρίζεται ότι προέβαινε μόνο σε τυπικές πράξεις.
Ο νόμιμος εκπρόσωπος της Interstar Security, Νικόλαος Τσαντσαράκης, αναφέρει στο υπόμνημα του πως συμμορφώθηκε πλήρως με κάθε έγγραφο που έλαβε από τις ανακριτικές αρχές και ότι όφειλε να διαγράψει τα αρχεία έπειτα από 15 ημέρες. Παράλληλα προσθέτει πως καμία ανακριτική αρχή δε ζήτησε τα αρχεία το πρώτο 15ήμερο και σημειώνει την πλήρη σύγχυση και άγνοια των αρμοδίων αρχών αναφορικά με τη διαφορά μεταξύ Σιδηροδρομικού και Εμπορικού Σταθμού.
Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί στις 28 Νοεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας.