ΣΕΙΧ ΣΟΥ: ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΑΣΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΜΑΞΙ;
Τo ΝΕWS 24/7 περπάτησε στο δάσος του Σέιχ Σου, αναζήτησε μάταια τα ίχνη μιας μελέτης, που το 2023 υποσχόταν νέους τόπους αναψυχής και μέτρησε πόσα δέντρα επέζησαν από την τελευταία δεντροφύτευση.
Για άλλο ένα καλοκαίρι οι πολίτες αναζητούν σκιερούς τόπους αναψυχής. Φέτος, όμως, το δάσος του Σέιχ Σου είναι πιο δυσπρόσιτο από πότε.
Ένα μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη την άνοιξη του 2023, ευαγγελιζόταν καλύτερη πρόσβαση και νέους χώρους αναψυχής στο δάσος. Σήμερα, οι χώροι που κατασκευάστηκαν πριν δυο δεκαετίες ρημάζουν, ενώ τα έργα του FlyOver έχουν αποκλείσει την πεζή πρόσβαση στο δάσος.
Αναζητώντας την πορεία της μελέτης, επικοινωνήσαμε με τέσσερις θεσμικούς φορείς που συμμετέχουν στο μνημόνιο συνεργασίας, αλλά κανείς δεν γνώριζε κάτι. Η αναβάθμιση των χώρων αναψυχής του Σέιχ Σου έμεινε στα χαρτιά.
Το NEWS 24/7 επισκέφτηκε τη θέση Ατλαντίδα, πάνω από το θέατρο Δάσους, για να αποτυπώσει την κατάσταση των υποδομών, του ζωολογικού κήπου και τη μοίρα των δέντρων που φυτεύτηκαν πέρυσι.
ΟΙ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ 2023
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2023, είχε δυο σκοπούς. Ο ένας ήταν η δασοπροστασία και ο δεύτερος ήταν η διευκόλυνση της πρόσβασης με πεζογέφυρες και μονοπάτια, καθώς και η αναβάθμιση των χώρων αναψυχής.
Υπεύθυνος φορέας υλοποίησης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Δασαρχείο. Ωστόσο, για να διαδραματίσει το ρόλο αυτό, ο φορέας χρειάζεται χρήματα, τα οποία φαίνεται πως απουσιάζουν. Εκείνη την άνοιξη, σύμφωνα με δηλώσεις, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης φαίνεται πως εξασφάλισε 800.000 ευρώ για μελέτες και 400.000 για δασοπροστασία.
Από την εικόνα του δάσους, είναι σαφές πως – τουλάχιστον – τα έργα δασοπροστασίας εκτελούνται. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η δασάρχης, το πρόγραμμα δασοπροστασίας AntiNero βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει αναβαθμίσει την προστασία του δάσους. Ωστόσο, οι μελέτες για τις υποδομές είναι σαφές πως αγνοούνται.
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, το Δασαρχείο και τη Μείζονα Αναπτυξιακή. Η μόνη σαφής απάντηση που λάβαμε ήταν από τη Δασάρχη Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά, η οποία μας απάντησε πως δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις μελέτες. Συμπληρωματικά, ο Αντιπεριφερείαρχης Κώστας Γιουτίκας, απάντησε στο NEWS 24/7 ότι έπειτα από την υπογραφή δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση.
ΤΟ FLYOVER «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΤΟ ΔΑΣΟΣ
Μετά και την κατεδάφιση της γέφυρας της Περραιβού, σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση στο δάσος από την πόλη, με μέσα ήπιας κυκλοφορίας, παρά μόνο με ΙΧ.
Ο Δημήτρης Λαμπρινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης (Σ.Δ.Υ.Θ), μίλησε στο NEWS 24/7 για την πρόσβαση στο δάσος.
«Το Σέιχ Σου είναι στην χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλη χρονιά. Έχει αποκοπεί κάθε πρόσβαση για τους πεζοπόρους, τους δρομείς και τους ποδηλάτες. Οι χώροι αναψυχής έχουν ρημάξει, έχουν μείνει στο δάσος ελάχιστες βρύσες με τρεχούμενο νερό και τα μονοπάτια δεν έχουν συντηρηθεί, παρά μόνο στη θέση Κράνος. Όταν κάναμε καταγγελία στο Δασαρχείο, μας είπαν ότι το δάσος είναι μια χαρά, απλά δεν έχουμε χρήματα να το συντηρήσουμε.
Η κοινοπραξία του FlyOver ό,τι ζήτησε το πήρε. Στην αρχή ήθελαν 45 στρέμματα από το δάσος, και έφτασαν πλέον, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στα 188. Με τα εργοτάξια έχουν καταστραφεί δασικοί δρόμοι και ρέματα, ενώ έχουν γίνει επεμβάσεις και διευθετήσεις ρεμάτων χωρίς μελέτες».
Η δασάρχης Θεσσαλονίκης, Φιλοθέη Μελά, υποστήριξε ότι υφίσταται πρόσβαση στην οδό Σταγειρίτη, την οποία έχει εγκρίνει η Τροχαία. Ωστόσο, από την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, έχουν άλλη άποψη για το θέμα.
Η γενική γραμματέας της Επιτροπής, Λευκή Βυζέλη, ανέφερε ότι ο δρόμος δεν είναι ασφαλής, γιατί δεν έχει γίνει τίποτε απ΄ όσα αναφέρει η Τροχαία. «Δεν υπάρχει σηματοδότηση, ούτε έχει τοποθετηθεί το σχετικό κομβίο που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των πεζών όπως αναφέρει το έγγραφο της Τροχαίας. Συνεπώς υπάρχουν προσβάσεις στο δάσος, αλλά καμία δεν είναι ασφαλής για τους πεζούς».
Κατόπιν τούτου μεταβήκαμε στο σημείο και διαπιστώσαμε ότι πράγματι δεν υφίσταται ούτε σηματοδότηση, ούτε σχετικό κομβίο και πως ο δρόμος οδηγεί πάνω σε έργα της κοινοπραξίας.
ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Η βλάστηση στο δάσος του Σέιχ Σου είναι κυρίως μια σύνθεση από πεύκα και κυπαρίσσια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει φυτέψει, σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, 5.000 δέντρα στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.
Στην αυτοψία του NEWS 24/7 στη θέση Ατλαντίδα, εξετάσαμε την δενδροφύτευση που έγινε το περασμένο έτος. Σε σύνολο 423 δέντρων που μετρήσαμε, σε καλή κατάσταση ήταν μόλις τα 56. Μόλις το 13% των δέντρων που φυτεύτηκαν πρόσφατα φαίνεται πως έχουν επιζήσει.
Τα υπόλοιπα είναι ξερά, είτε επειδή δεν ήταν σωστή η επιλογή του είδους, είτε λόγω τυχαίων παραμέτρων, όπως το έδαφος και η υγρασία. Τα μόνα καινούργια δέντρα, που παρέμεναν στο σύνολο τους ζωντανά ήταν οι πικροδάφνες.
Το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον Αντιδήμαρχο Πρασίνου, Βασίλη Διαμαντάκη, ο οποίος επισήμανε ότι τα δέντρα στη θέση Ατλαντίδα δεν τα φύτευσε ο Δήμος, αλλά το Δασαρχείο. Η δασάρχης Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε πως τα δέντρα είναι φυτεύσεις του δασαρχείου και έχει σημειωθεί αστοχία. Για το λόγο αυτό στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εξετάσουν τις αιτίες και να αντικατασταθούν.
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ
Ο Ζωολογικός Κήπος, πάνω από το Θέατρο Δάσους είναι μια έκταση που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σήμερα ο κήπος είναι επισκέψιμος, αλλά λειτουργεί περισσότερο ως πάρκο, παρά ως ζωολογικός κήπος.
Πιο συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Διαμαντάκης δήλωσε στο NEWS 24/7, πως λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης τα περισσότερα ζώα είναι θηλαστικά, πουλιά ή κατοικίδια που διασώζει η πυροσβεστική υπηρεσία. Στην παρούσα φάση, ο δήμος δεν διαθέτει αρκετό προσωπικό για την ανάπτυξη του ζωολογικού κήπου, ενώ όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, οι διαθέσιμοι πόροι κατευθύνονται στην κατασκευή πάρκων και πεζοδρομίων.
Τον Ιούνιο, η δημοτική αρχή δημοσίευσε πρόσκληση διερεύνησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για αξιοποίηση του Ζωολογικού Κήπου. Το Δασαρχείο επισημαίνει ότι δεν ενημερώθηκε, ούτε ζητήθηκε η γνώμη του για την πρόσκληση του δήμου.
Σκοπός του δήμου είναι να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης χρήσης του ακινήτου σε κάποιον ιδιώτη που θα διαχειρίζεται τον κήπο μαζί με άλλες χρήσεις. Στην πρόσκληση ο δήμος προτείνει ενδεικτικά, αναμένοντας επενδυτικές προτάσεις, τη δημιουργία ξενοδοχείου οικόσιτων και αδέσποτων σκύλων, πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο αναψυχής.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν σχέδια για το μέλλον. Την ίδια στιγμή, οι μελέτες διασύνδεσης αγνοούνται και καμία δημόσια αρχή δε φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον για την επικοινωνία των πολιτών με το δάσος. Το μόνο ευτυχές είναι ότι τα οργανωμένα μέτρα πυροπροστασίας, κρατάνε το δάσος ασφαλές.