ΤΙ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ;
Μπορεί η αγορά να γκρινιάζει όμως στο διαδίκτυο οι Έλληνες αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο τις αγορές τους. Με αφορμή την Ημέρα του Καταναλωτή ψάξαμε και βρήκαμε τι ακριβώς αγοράζουμε
Από την Πέννυ Κούτρα
Θυμάται κανείς πως «κλείναμε» τις διακοπές μας πριν λίγα χρόνια; Πως ψωνίζαμε ηλεκτρονικά προιόντα ή πως εντοπίζαμε το ιδανικό «μικρό μαύρο φόρεμα»; Αν και το e-shopping στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, οι εκπρόσωποι του έχουν καταφέρει να επιφέρουν ριζική αλλαγή σε καταναλωτικές συνήθειες αλλά και σε ολόκληρες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Τα ταξιδιωτικά γραφεία με την παραδοσιακή μορφή έχουν περιοριστεί δραματικά και δουλεύουν ουσιαστικά μόνον με πελάτες-μεγάλες εταιρίες. Στη θέση τους τα ηλεκτρονικά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν αναλάβει τον κύριο όγκο για κάθε τουριστική υπηρεσία (από εισιτήρια έως καταλύματα), προσφέροντας κυρίως άμεση σύγκριση τιμών, ένα ανεκτίμητο «εργαλείο» για κάθε καταναλωτή.
Αντιστοίχως, ο χώρος των ειδών υψηλής τεχνολογίας έχει την τιμητική του στο διαδίκτυο με τους υποψήφιους πελάτες να «σαρώνουν» την προσφορά προιόντων και να εντοπίζουν την τιμή. Αν και σύμφωνα με τον Κ.Γεράρδο αντιπρόεδρο της αλυσίδας Πλαίσιο, ακόμη ο ‘Ελληνας καταναλωτής, ελέγχει διαδικτυακά αλλά ψωνίζει από φυσικό κατάστημα, εν τούτοις οι πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία μετά τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για το ηλεκτρονικό εμπόριο από τον καθηγητή Γ. Δουκίδη, διευθυντή του εργαστηρίου ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2014 η μέση δαπάνη των Ελλήνων σε ηλεκτρονικές αγορές ανήλθε σε 1.400 ευρώ έναντι 1.300 το 2013, ενώ αυξήθηκε ο μέσος όρος των συναλλαγών που πραγματοποίησαν οι Έλληνες, με κάθε έναν να ολοκληρώνει 18 αγορές έναντι 12 το 2013.
Στην έρευνα καταδεικνύεται ότι βασικό κριτήριο επιλογής για τον online καταναλωτή είναι η τιμή, καθώς επίσης κι η άμεση σύγκριση τιμής – προδιαγραφών αλλά και η απόκτηση προϊόντων που δεν υπάρχουν στο φυσικό δίκτυο καταστημάτων. Σε άνοδο βρίσκεται επίσης και η χρήση των smartphones και των tablets όσον αφορά τις online αγορές.
Στην έρευνα σημειώνεται ότι η ζήτηση αυξάνει όσο αυξάνει και η προσφορά, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο χρόνο εκδηλώθηκαν σημαντικές επενδύσεις σε online καταστήματα, τόσο από καθιερωμένους παίκτες της αγοράς (π.χ. Zara, IΚΕΑ) όσο και από αμιγώς απασχολούμενους επιχειρηματίες στο διαδίκτυο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το online κατάστημα της ΙΚΕΑ μέσα σε λίγους μήνες (από τον περασμένο Οκτώβριο) έως σήμερα πραγματοποιεί το 4% του τζίρου της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, ποσοστό που έχει ξεπεράσει το μέσο όρο επίδοσης των υπολοίπων online καταστημάτων ΙΚΕΑ στην Ευρώπη.