Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας της πιο έντονης σεξουαλικής δράσης. iStock

ΠΟΙΟΝ ΜΗΝΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΜΩΡΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δεδομένα του ΟΗΕ βοήθησαν να μάθουμε τους μήνες που καταγράφονται τα season high και season low των γεννήσεων, σταθερά κάθε χρόνο.

Υπάρχει ένας μήνας του χρόνου που παραδοσιακά, γεννιούνται τα περισσότερα μωρά και ένας συγκεκριμένος που γεννιούνται τα λιγότερα. Όχι μόνο στην ΕΕ ή τις ΗΠΑ, αλλά σε όλον τον κόσμο.

Ναι, το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, γιατί εξαρτάται από σταθερές που μας αφορούν όλους. Όπου και αν μένουμε. Από όπου και αν προερχόμαστε.

Και πού ξέρουμε εμείς, πόσα μωρά γεννιούνται κάθε μήνα;

O Oργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει βάση καταγραφής γεννήσεων κάθε ημέρα, κάθε μήνα και κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στη λίστα δεν είναι οι χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Κίνα και Ινδία ή τούμπαλιν -είναι δυναμική η κατάταξη), ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες. Οι περισσότερες είναι πολύ συνεπείς με την παραχώρηση στοιχείων. Εμείς… όχι και τόσο.

Εν πάση περιπτώσει, μεταξύ όσων έχουν διαπιστωθεί, είναι πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τις περισσότερες γεννήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται το Δεκέμβριο -της αυξημένης σεξουαλικής δραστηριότητας, λόγω των εορτών. Αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα έχει παρατηρηθεί και στις διακοπές και τα σαββατοκύριακα, μαζί με τους εορτασμούς ημερών όπως αυτή του Αγίου Βαλεντίνου ή μιας επετείου.

Πάμε τώρα, και στο θέμα μας.

Reddit

Ο μήνας στον οποίον ιστορικά γεννιούνται τα λιγότερα μωρά

Τα δεδομένα των Ηνωμένων Εθνών αφορούν και διαφορετικές παραμέτρους. Έτσι, στις λιγότερες γεννήσεις, κατά μέσο όρο ανά ημέρα, νικητής είναι ο Δεκέμβριος.

Σε ό,τι αφορά τώρα, τις λιγότερες γεννήσεις, κατά μέσο όρο, όλον τον μήνα, ξεχωρίζει ο Φλεβάρης.

Οι λόγοι είναι πολλοί, αρχής γενομένης του προφανούς: των λιγότερων ημερών που έχει ο χρόνος. Από εκεί και πέρα, η ζέστη του καλοκαιριού δεν ευνοεί τη σεξουαλική δραστηριότητα και άρα τις συλλήψεις.

Ήξερες πως η θερμοκρασία έχει “λέγειν” στη σύλληψη;

Έχει επιβεβαιωθεί πως οι εποχιακές αλλαγές αντικατοπτρίζονται στην ανθρώπινη γονιμότητα και στα δυο ημισφαίρια. Δηλαδή, όταν έχει κρύο, είναι καιρός για δύο (cringe ξέρω, αλλά και αλήθεια), με μελέτη να δείχνει πως τα ζευγάρια έχουν υψηλότερες πιθανότητες σύλληψης το χειμώνα

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει -και ενημερώσει- ότι η ποιότητα του σπέρματος επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του οσχέου, γι’ αυτό και προτείνουν στους άνδρες να προσαρμόζουν τις επιλογές εσωρούχων τους, ειδικά κατά τους ζεστούς μήνες, ώστε να επιτρέπονται χαμηλότερες θερμοκρασίες στο όσχεο.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι έχουν εποχιακές κορυφές γονιμότητας γύρω από το χειμερινό ηλιοστάσιο, ανεξάρτητα από το αν αυτό πέφτει γύρω από μια εορταστική περίοδο, υποδεικνύοντας ότι η θερμοκρασία και οι εποχιακές διακυμάνσεις έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα ποσοστά σύλληψης, από την αυξημένη συχνότητα σεξουαλικής επαφής».

Μελέτη έχει επισημάνει ότι οι άνθρωποι έχουμε εποχιακές διακυμάνσεις στις ορμόνες που εμπλέκονται στη θερμορύθμιση, τον μεταβολισμό, την προσαρμογή στο στρες, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Βιώνουμε επίσης, αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην εποχικότητα του ρυθμού γεννήσεων.

Μερικοί από τους κύριους παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τις εποχιακές διακυμάνσεις στη σύλληψη είναι

  • Η θερμοκρασία περιβάλλοντος,
  • Η συχνότητα φύλου και
  • Ο Κοινωνικός προγραμματισμός

Τι σημαίνει ο κοινωνικός προγραμματισμός στη σύλληψη

Σημείωσε κάπου ότι έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά που συλλαμβάνονται τον Δεκέμβριο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννηθούν υγιή, σε σύγκριση με εκείνα που συλλαμβάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, κάποιες οικογένειες μπορεί να θέλουν να προγραμματίσουν έναν τοκετό το καλοκαίρι για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν ένα υγιές μωρό.

Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στη μητέρα, λόγω της αυξημένης έκθεσης στον ήλιο κατά τα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης.

Tώρα μπορείς να αισθανθείς κάπως ιδιαίτερα, αν έχεις γεννηθεί Φλεβάρη -δεν είστε πάρα πολλοί, αναλογικά- και… ένας από εμάς αν είδες για πρώτο φορά το φως, τον όποιον άλλον μήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα