Tα POS είναι πια, και στα πιο ανέλπιστα μέρη. iStock

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕ POS ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ

Το POS στο παγκάρι του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου έγινε viral κι εμείς ψάξαμε να βρούμε ανάλογες απροσδόκητες “εμφανίσεις”.

Θυμάμαι ένα ταξίδι στη Σουηδία το 2003, τότε που στην Ελλάδα τα POS στα καταστήματα ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, να βλέπω τους πάντες να πληρώνουν για τα πάντα με κάρτα. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση που χρησιμοποιούσαν κάρτα ακόμα και για (πχ ένα ψωμί ή μια εφημερίδα), αλλά και για τα ποτά τους στα μπαρ και το φαγητό τους στα εστιατόρια.

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα μπει σε κάποιον ναό να ανάψω ένα κερί. Οπότε δεν έχω εικόνα αν πλήρωναν και εκεί με κάρτα.

Eίκοσι δύο (22) χρόνια έχουμε γίνει Σουηδοί ως προς τις ψηφιακές συναλλαγές (το 2023 το 35% των συναλλαγών ήταν ανέπαφες), με το φυσικό πορτοφόλι να έχει γίνει αχρείαστο, αφού μπορούμε να “βάλουμε” τις κάρτες μας στο κινητό μας (που έτσι κι αλλιώς έχει γίνει προέκταση του χεριού μας -άρα δεν το ξεχνάμε) και να εξυπηρετούμαστε με αυτό σε όλες τις συναλλαγές.

Κάπως έτσι, ζούμε πλέον την αντίστροφη συνθήκη: να χρειαζόμαστε μετρητά για μια ιδιαίτερη κατάσταση και να μην έχουμε πάνω μας.

Παράδειγμα;

Περνάς έξω από μια εκκλησία και νιώθεις την ανάγκη να ανάψεις ένα κερί.

Τι κάνεις;

Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου χρησιμοποιείς την κάρτα σου, αφού έγινε η πρώτη εκκλησία στην Ελλάδα που έβαλε POS στο παγκάρι.

Για την ιστορία, ιερείς αναφέρουν ότι γενικά στις ελληνικές εκκλησίες τα έσοδα από τα παγκάρια έχουν μειωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό (60%) από το 2011, εξαιτίας της μείωσης των συντάξεων, της ανεργίας, της διάδοσης των POS που έχουν ως συνέπεια να μη χρησιμοποιούμε μετρητά και των κλοπών (591 το 2023).

Ο πατήρ Μάριος εξήγησε στο Open πως ο εκσυγχρονισμός -η δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών- ήταν συνέπεια των πολλών σχετικών αιτημάτων που είχαν κάνει «οι Καθολικοί τουρίστες που ήθελαν να πάρουν ένα κερί ή να κάνουν μια δωρεά.

Ο ναός μας φιλοξενεί κάθε σαββατοκύριακο χιλιάδες τουρίστες, που είναι επισκέπτες στη χώρα μας και έρχονται να λειτουργηθούν. Υπήρξαν διάφορα αιτήματα, είτε για τον οβολό, είτε για το δίσκο που περνάει, να υπάρχει POS. Αρχικά, υπήρχαν ενδοιασμοί, αλλά τελικά αποφασίσαμε να το βάλουμε καθώς ως καθολική εκκλησία στηριζόμαστε μόνοι μας, δεν έχουμε βοήθεια από το δημόσιο ή από το Βατικανό».

Το POS θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες ημέρες και το όριο των χρημάτων που μπορεί να δώσει κάποιος με την κάρτα του, είναι τα 1.000 ευρώ -έχει τεθεί από το Κράτος.

Ο πατήρ Μάριος είπε πως το POS ενδεχομένως να παραξενεύει τώρα «όπως είχε παραξενέψει το παγκάρι, όταν μπήκε. Ή ο ηλεκτρισμός. Είναι φυσιολογικό η τεχνολογία που υπάρχει να βοηθάει την ευλάβεια των πιστών».

Υπάρχουν εν τω μεταξύ, εταιρείες που προσφέρουν φθηνά τερματικά μηχανήματα (πληροφορίες θέλουν αυτό του Αγίου Διονυσίου να στοίχισε 1.500 ευρώ), σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Στα κίνητρα των πιστών είναι και οι φοροαπαλλαγές, ενώ το μηχάνημα προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα εταιρείας που διαθέτει τα μηχανήματα.

Aκολουθεί βίντεο με το παγκάρι, στην έκδοση του 2025.

TO ΕΛΛΗΝΙΚO ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΟΥ EXEI POS

H Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο είναι μέλος της λίστας με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Διαθέτει ένα μικρό μουσείο και κατάστημα με θρησκευτικά είδη που είναι χρήσιμο να προμηθεύονται οι επισκέπτες, με τους καθ’ ύλην αρμοδίους να έχουν βάλει POS και για την πληρωμή της εισόδου (3 ευρώ) και για τις όποιες άλλες συναλλαγές (πχ αγορά εικόνων, βιβλίων και άλλων αντικειμένων). Δεν υπάρχει η δυνατότητα δωρεάς.

Eντός του χώρου υπάρχει και σημαντικό μουσείο που είναι γνωστό ως Μεγάλο Θησαυροφυλάκιο. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια και αναμνηστικά. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στην συντήρηση και την αποκατάσταση των αντικειμένων και των εγκαταστάσεων του μοναστηριού.

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου έγινε η πρώτη εκκλησία στην Ελλάδα που έβαλε POS. Στο εξωτερικό, αυτό υπάρχει τουλάχιστον από το 2016. Για την ακρίβεια, η Εκκλησία της Αγγλίας είχε πάρει πρωτοβουλία πριν 9 χρόνια, να υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακών πληρωμών σε 16.000 εκκλησίες. Έως το 2017 υπήρχαν POS στο 57% των περιπτώσεων., με την Martin-in-the-Fields να κάνει την αρχή.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ POS

Aναζητήσαμε τις πιο ασυνήθιστες δραστηριότητες σε ευρωπαϊκές εκκλησίες, για τις οποίες μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σύστημα POS

Είστε έτοιμοι;

Πιστοποιητικά Ευλογίας

Στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore, στη Ρώμη (ανήκει στο Βατικανό και είναι το πιο μεγάλο μνημείο, την αρχαιότερη ρωμαϊκή εκκλησία που έχει αφιερωθεί στην Παναγία) οι επισκέπτες μπορούν να ζητήσουν ένα εξατομικευμένο πιστοποιητικό ευλογίας. Είναι έγγραφο που ευλογείται από έναν ιερέα για ειδικές περιστάσεις (π.χ. βαπτίσεις, γάμους ή προσκυνήματα). Δεν πωλείται ως προϊόν, αλλά όποιος το θέλει κάνει δωρεά από 5 έως 10 ευρώ, στο μηχάνημα ανέπαφων συναλλαγών που υπάρχει κοντά στο σκευοφυλάκιο. Παρεμπιπτόντως, οι εκκλησίες της Ιταλίας και δη της Ρώμης, έχουν 60 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και για αυτό έκριναν πως χρειάζονται τα POS -και για να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

Ψηφιακή Υποβολή για προσευχές

Στον Καθεδρικό Nαό Santiago de Compostela, στη Γαλικία της Ισπανίας, οι προσκυνητές μπορούν να υποβάλουν γραπτές προθέσεις προσευχής -συνήθως για αγαπημένα πρόσωπα-, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε μια ειδική λειτουργία. Για αυτές συνιστάται μια μικρή δωρεά (από 3 έως 5€) που γίνεται στο POS, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε περίπτερο κοντά στο Γραφείο Προσκυνητών. Ο συγκεκριμένος ναός δέχεται 300.000 προσκυνητές ετησίως, με το 40% των Ισπανών να χρησιμοποιούν κάρτες για τις συναλλαγές τους. Το σύστημα του ναού στο Santiago de Compostela έχουν ακολουθήσει και άλλες εκκλησίες της χώρας.

“Eίσοδος” σε νεκροταφείο

Σκέψου πως μπαίνεις σε ένα νεκροταφείο και στην είσοδο, δίπλα στον πάγκο υπάρχει POS. Αυτό συμβαίνει στo Cemitério dos Prazeres στη Λισαβόνα (πόλη που δέχεται 3.000.000 τουρίστες το χρόνο), ιστορικό νεκροταφείο του 19ου αιώνα, γνωστό για τα περίτεχνα μαυσωλεία του.

Οι επισκέπτες κάνουν -με ανέπαφη συναλλαγή- δωρεά από 1 έως 5 ευρώ, για την συντήρηση το χώρου (τα δημοτικά κονδύλια είναι περιορισμένα, όπως λένε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι) ή την αγορά φυλλαδίων στα οποία υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για τους διάσημους τάφους. Κάτι ανάλογο με το Cemitério dos Prazeres κάνει και το Père Lachaise Cemetery, στο Παρίσι, όπου κηδεύτηκαν μεταξύ πολλών άλλων, ο Σοπέν, ο Τζιμ Μόρισον, η Εντίθ Πιάφ και ο Όσκαρ Ουάιλντ.

Τα πιο ανέλπιστα μέρη που θα βρεις POS

Πέραν των πνευματικών χώρων που δεν είναι εμπορικοί, αλλά έχουν POS, μηχάνημα ανέπαφων συναλλαγών μπορείς να βρεις και σε άλλα απροσδόκητα μέρη. Card reader υπάρχει για παράδειγμα, σε πολλές δημόσιες τουαλέτες της Ευρώπης και της Ασίας. Ή στη μέση ενός δάσους, όπου κάποιος προσφέρει την υπηρεσία μιας ξενάγησης ή σε ορισμένα εθνικά πάρκα ή δασικές κατασκηνώσεις, ειδικά στη Σκανδιναβία ή τον Καναδά ή σε Tuk Tuk στην Aσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα