Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το NEWS 24/7 μέσα στο μεσανατολίτικο κέντρο γεύσης και τέχνης που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Ένα στενό πάνω από την Εγνατία, στα τσιμέντα της οδού Φιλίππου, η κίνηση είναι ήπια. Οι πολυκατοικίες ξεχωρίζουν για την Art Déco αισθητική τους και τα γκραφίτι καλύπτουν τους τοίχους. Μετά τη Ρωμαϊκή Αγορά, έχει δημιουργηθεί ένα μεσανατολίτικο κέντρο γεύσης και τέχνης.
Το NEWS 24/7 περπάτησε την οδό Φιλίππου, για να παρουσιάσει τη δουλειά και τα καταστήματα τεσσάρων νέων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή.
HEADS UP: YASSER
Ο Yasser είναι ένας Άραβας με καταγωγή από την Ήπειρο. Έφτασε στην Ελλάδα, πρόσφυγας από το βομβαρδισμένο Ιράκ, το 2004. Έζησε τα παιδικά του χρόνια σε ένα χωριό της Ηγουμενίτσας και αποφάσισε να έρθει στη Θεσσαλονίκη, για να κάνει κάτι παραπάνω από ένα κουρείο.
«Ο πατέρας μου έφτασε στην Ηγουμενίτσα το 1999, με σκοπό να περάσει στην Ιταλία. Έμεινε στην πόλη και βρήκε δουλειά ως μαρμαράς σε μια επιχείρηση στην οποία εργάζεται μέχρι και σήμερα. Έγω, ήρθα στην Ελλάδα σε ηλικία 7 ετών, αφού έζησα με την μάνα μου τον πόλεμο στο Ιράκ. Η σειρήνα του πολέμου είναι φρικτή, εύχομαι να μην τη ζήσει κανείς».
Μετά την πτώση του Σαντάμ, κατάφεραν και περάσαν ως Κούρδοι από το Βόρειο Ιράκ στην Τουρκία . Η μητέρα του, Adaouia, κουβαλούσε στα χέρια της τον έξι μηνών γιο της και μαζί με τον Yasser περπάτησαν για τρια μερόνυχτα μέχρι που πέρασαν τα σύνορα του Έβρου.
Σήμερα στα 27 του, ο Yasser Sahin, είναι ιδιοκτήτης του κομμωτηρίου Heads Up, αλλά δεν περιορίζεται στο να ψαλιδίζει τρίχες. Θα σε κουρέψει και θα περιποιηθεί τα φρύδια και τα μούσια σου με την κλωστή, παραδοσιακά σαν Άραβας, γιατί όπως λέει: «το μούσι, είναι το μακιγιάζ του άντρα».
Στη Θεσσαλονίκη ήρθε, γιατί δεν ήθελε να γίνει ένας απλός κουρέας. «Ήθελα να βάλω τέχνη και να κάνω πιο εξειδικευμένα κουρέματα και βαφές. Το 2019 τελείωσα τη σχολή κομμωτικής και ξεκίνησα να εργάζομαι επαγγελματικά. Δούλεψα στον Αυράς, έναν πολύ καλό κομμωτή, που είχε το μαγαζί, και αργότερα το πήρα εγώ», διηγείται στο NEWS 24/7.
O Yasser μεγάλωσε σαν πρόσφυγας, σε ένα Μικρασιατικό προσφυγικό χωριό, που τον αγκάλιασε. «Στην Ηγουμενίτσα δεν γνώρισα τον ρατσισμό. Το χωριό μας, η Νέα Σελεύκεια ήταν γεμάτο με πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Όλοι με αγκάλιασαν, με βοηθούσανε και με αγαπάνε» αφηγείται στο NEWS 24/7. «Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί. Σήμερα, νιώθω ότι όλα αυτά με έκαναν δυνατό, ώστε να φτάσω στο επίπεδο που είμαι και να κάνω αυτό που αγαπάω με μεράκι. Αγαπώ τη γειτονιά που έχουμε χτίσει εδώ στη Φιλίππου».
NR40 SKG ART SPACE: ASOD
Το NR40 είναι ένας πολυχώρος τέχνης. Η μεγάλη «πλατεία» του NR40 είναι τα παγκάκια στην οδό Αμύντα, που δημιουργούν ένα τρίγωνο με το κουρείο του Yasser στη Φιλίππου. Μέσα στο μαγαζί μπορείς να πιείς καφέ, να χτυπήσεις ένα τατουάζ ή να αγοράσεις υφάσματα και ρούχα. Σήμερα, έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την χιπ χοπ κουλτούρα και τους ράπερ της πόλης.
Ένας από τους πρωτεργάτες αυτού του χώρου είναι ο Asod. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ήρθε στην Αθήνα, βρέφος μόλις 17 ημερών, το 1994 με τους γονείς του.
Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το προσφυγικό, εργαζόμενος ως διερμηνέας και αγάπησε την πόλη και το crew του. Σήμερα είναι εικαστικός, και τα έργα του θα τα συναντήσει κανείς και στα μουσεία και στους δρόμους.
«Γύριζα όλη την Ελλάδα ως διερμηνέας και είχα τη δυνατότητα να εγκατασταθώ κάπου εκτός Αθήνας. Αποφάσισα να έρθω στη Θεσσαλονίκη, γιατί είχαμε ένα γκρουπ από το 2013 που ονομάζεται NR40. Σίγουρα είμαι και ερωτικός μετανάστης, γιατί ένας λόγος που παρέμεινα, ήταν ότι γνώρισα την κοπέλα μου».
«Το 2019 όλο το γκρουπ, σχεδόν παρέα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα εργαστήριο. Μπήκαμε να ξεκινήσουμε αυτήν την ιδέα κάπου κοντά στα Σφαγεία. Δεν καταφέραμε να το υλοποιήσουμε λόγω του κορονοϊού» αφηγείται ο Asod στο NEWS 24/7.
«Μερικούς μήνες μετά, σε εμένα και σε ένα ακόμα παιδί από την ομάδα, είχε μείνει ακόμα θερμή η ιδέα μέσα μας να το υλοποιήσουμε σαν πρότζεκτ. Ένα βράδυ ο φίλος μου ο Yasser, μου μεταφέρει ότι υπάρχει ένα μαγαζί που νοικιάζεται απέναντι από το κομμωτήριό του. Έτσι εγώ, ο συνέταιρος μου και ακόμα ένα παιδί από το γκρουπ μας αποφασίσαμε να κάνουμε την αρχή».
Το crew του NR40 ξεκίνησε με βάση το γκράφιτι το 2013, με νόμιμες και παράνομες δράσεις. Σήμερα αποτελείται από πολλούς και διάφορους καλλιτέχνες, όπως γραφίστες, ζωγράφους και γλύπτες. Ο Asod ασχολείται με τα υφάσματα και ο συνέταιρος του με τα χαλιά.
«Το γκράφιτι ταυτίζεται με τη χιπ χοπ κουλτούρα, οπότε θα ήταν ανεπίτρεπτο να μην στεγάζονται εδώ οι νέοι ράπερς μέσα και να τους δίνουμε τον χώρο και την ευκαιρία να παρουσιάσουν δωρεάν τις δουλειές τους. Ταυτόχρονα, πολλοί από αυτούς είναι και φίλοι μας, οπότε δημιουργούμε για αυτούς τα εξώφυλλα των δίσκων τους. Είναι ένας χώρος ο οποίος συλλέγει τον κόσμο του χιπ-χοπ και έτσι μπορούν τα άτομα αυτά να κοινωνικοποιούνται και να εξελίσσουν πρότζεκτ μέσα στον χώρο».
LAZIZA: MAHMUD & OMAR
Ο Mahmud σπούδασε μηχανικός υπολογιστών στη Δαμασκό. Τον Δεκέμβριο του 2015 έφυγε από τη Συρία και έφτασε στη Μυτιλήνη διασχίζοντας το Αιγαίο μέσα σε μία βάρκα.
Σήμερα, μετά από 9 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, είναι ιδιοκτήτης του Laziza, ενός παραδοσιακού Αράβικου εστιατορίου που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, κάτω από την Φιλίππου.
«Έφτασα στη Μυτιλήνη στις 9 Μαρτίου του 2016. Έμεινα εκεί για τρεις μέρες και μετά πήγα στα σύνορα στην Ειδομένη. Είδα πόσο άθλια ήταν και αποφάσισα να ταξιδέψω στη Θεσσαλονίκη. Έμεινα στο camp της Softex για 2 χρόνια και εργάστηκα εκεί ως εθελοντής».
Πριν ανοίξει το Laziza, ο Mahmud εργάστηκε για πολλά χρόνια ως διερμηνέας, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με πολλές ιστορίες ανθρώπων από την πατρίδα του.
«Κουράστηκα πολύ, ήταν τραυματικό να ακούς την ίδια ιστορία από ανθρώπους σαν κι εμένα. Άρχισα να νιώθω ότι θα αρρωστήσω», διηγείται στο NEWS 24/7 ο Mahmud.
«Έτσι αποφάσισα να αρχίσω να ψάχνω για ένα μέρος για να ξεκινήσω ένα εστιατόριο. Μέχρι πριν το ανοίξω, δεν είχαμε πραγματικό αραβικό φαγητό στην πόλη, όπου μπορείτε να φάτε falafel και shawarma. Δοκιμάζω όλα τα μαγαζιά της πόλης, αλλά και πάλι δεν γεύομαι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε».
Σήμερα, μετά από ενάμιση χρόνο ο Mahmud μπορεί να είναι περήφανος, για το εστιατόριο που έστησε. «Ο κόσμος έχει αγαπήσει το Laziza. Εστιάζω πολύ στο να είμαι καθαρός και να έχω καλή ποιότητα στην πρώτη ύλη. Κάθε φορά που παραγγέλνετε, θέλω να γεύεστε το ίδιο πράγμα που δοκιμάσατε την πρώτη φορά. Τώρα σκεφτόμαστε να προσθέσουμε ένα πρωινό, ένα Αραβικό brunch».
Εδώ και έξι μήνες ο Mahmud είναι διπλά χαρούμενος, καθώς πλέον στην κουζίνα του Laziza έχει τον αδερφό του Omar, έναν σεφ 22 ετών που άφησε κι αυτός τη Δαμασκό για τη Θεσσαλονίκη.
«Η Θεσσαλονίκη μου θυμίζει πολύ τη Δαμασκό. Με προσκάλεσε ο αδερφός μου με βίζα για δουλειά. Νιώθω πολύ άνετα, ασφαλής και χαρούμενος που είμαι κοντά στον αδερφό μου. Δουλεύω με κάποιον που εμπιστεύομαι. Το όνειρό μου είναι να γίνω γνωστός σεφ και να καταφέρω το Laziza να κάνει τον γύρο του κόσμου».
RESTORAN ARBIL: ZIRAD
Ο Zirad ήρθε στην Ελλάδα πρώτη φορά το 2007 με σκοπό να πάει στην Αγγλία, αλλά δεν τα κατάφερε και επέστρεψε στην πατρίδα του. Κατάγεται από την πόλη Arbil, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Το 2018 επέστρεψε στην Αθήνα για να στηρίξει τον αδερφό του και τελικά έμεινε στην Ελλάδα.
Σήμερα είναι ιδιοκτήτης του κουρδικού εστιατορίου στην Φιλίππου, το Restoran Arbil. Έχει δύο παιδιά και ζει με τη γυναίκα του στη Θεσσαλονίκη από το 2019.
«Το 2020 μέσα στο κορονοϊό ανέλαβα το μαγαζί. Πολλοί από τους πελάτες μου είναι Έλληνες και έρχονται να δοκιμάσουν τα φαγητά μας. Στην πατρίδα μου η οικογένεια μου είναι επιπλοποιοί και έχουν επίσης εστιατόριο», διηγείται ο Zirad στο NEWS 24/7.
Αγοράζοντας ένα πιάτο, κεμπάπ, ρύζι ή οτιδήποτε άλλο, στο τραπέζι σου θα έρθει σαλάτα, πίτα και τσάι, χωρίς επιπλέον χρέωση. Αφού μας περιήγησε στις γευστικές επιλογές, ο Zirad μας κέρασε ένα πιάτο φαγητό και μας μίλησε για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη.
«Τα τελευταία χρόνια πολλοί που ήρθαν από την πατρίδα μου στην Ελλάδα, έφυγαν για την Κεντρική Ευρώπη. Αρκετοί δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν και έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Στη Γερμανία είναι σπίτι-δουλειά, δουλειά-σπίτι. Εδώ είναι σαν την χώρα μου, το βράδυ θα βγούμε, απολαμβάνουμε τη ζωή».
HEADS UP: Φιλίππου 42
NR40 SKG Tattoo & Coffee Art Space: Πλάτωνος 10
Laziza: Αγίας Σοφίας 58
Restoran Arbil: Φιλίππου 36