Εκλογές βίας και νοθείας το 1961: Όταν ψήφισαν και τα… δένδρα

Εκλογές βίας και νοθείας το 1961: Όταν ψήφισαν και τα… δένδρα

Γυρνάμε το χρόνο 57 χρόνια πίσω για να θυμηθούμε τις εκλογές του 1961 που πέρασαν στην ιστορία ως οι εκλογές "της βίας και της νοθείας".

Πενήντα επτά ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (29/10) από τις εθνικές εκλογές του 1961 που πέρασαν στην ιστορία ως “εκλογές βίας και νοθείας”.

Ηταν η τελευταία εκλογική νίκη του Κώστα Καραμανλή πριν από τη Χούντα αλλά η αρχή του πρώτου Ανένδοτου Αγώνα από την πλευρά του Γεωργίου Παπανδρέου ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΕΡΕ ότι έβαλαν σε ισχύ ειδικό σχέδιο για να νοθεύσουν το αποτέλεσμα. Αυτό το σχέδιο ήταν το “Περικλής”.

Ενεπλάκησαν, όπως βεβαιώνεται πλέον ιστορικά, οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας αλλά και παρακρατικοί μηχανισμοί με κύριο στόχο την ανάσχεση της εκλογικής επιρροής της ΕΔΑ η οποία είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές του 1958, μόλις εννέα χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου.

Το σχέδιο περιλάμβανε τρομοκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στοχευμένες δράσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στην οποία οι “διπλές” ψήφοι, κυρίως από εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας, έδωσαν και πήραν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις εν λόγω εκλογές έμεινε η έκφραση “ψήφισαν και τα δένδρα”. Στο στράτευμα δε το “μότο” ήταν “ψηφίστε ο,τι θέλετε εκτός από Αριστερά” σε μία προφανή προσπάθεια να σταματήσει η διαρροή προς την ΕΔΑ.

Οι εκλογές εξελίχθηκαν σε θρίαμβο για την ΕΡΕ του Καραμανλή η οποία απέσπασε το 50,8% των ψήφων και 176 έδρες σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 4 Νοεμβρίου. Η Ενωση Κέντρου πήρε το 33,6% και 100 έδρες ενώ η ΕΔΑ, που κατέβηκε υπό το συνασπισμό του Πανδημοκρατικού Αγροτικού Μετώπου, περιορίστηκε στο 14,6% και στις 24 έδρες. Ηταν φανερό από τα αποτελέσματα ότι κάτι δεν πήγε καλά καθώς η ΕΡΕ δεν είχε τέτοιο ρεύμα που να δικαιολογεί τέτοιο μεγάλο ποσοστό.

Μιλώντας για τις εκλογές αυτές έξι χρόνια αργότερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι “δεν γνωρίζω εάν εν αγνοία μου είτε η κυβέρνησις κατ’ εντολήν του βασιλέως είτε ο στρατός έλαβον μέτρα περιστολής των δυνάμεων του κομμουνισμού. Δεν το αποκλείω εντελώς, δεδομένου ότι μετά τας εκλογάς του ’58, η διόγκωσις των δυνάμεων της ΕΔΑ προκαλούσε εθνικάς ανησυχία».

Ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε από την πλευρά του τον Ανένδοτο Αγώνα από την 1η Δεκεμβρίου του 1961, αγώνα που υποστήριξε μέχρι ενός σημείου και η ΕΔΑ. Η Ενωση Κέντρου πήρε τις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά ανατράπηκε με την αποστασία του Ιουλίου του 1965 η οποία εν τέλει οδήγησε στη Χούντα των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα