Καψής: Η ΕΡΤ έπρεπε να ανασυγκροτηθεί, χωρίς να κλείσει

Καψής: Η ΕΡΤ έπρεπε να ανασυγκροτηθεί, χωρίς να κλείσει

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, την εξυγίανση της, τη λειτουργία της ΔΤ αλλά και για το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ

Τη δική του εξήγηση  γιατί δεν επιλέγει τη ΕΡΤ να δώσει συνέντευξη, έδωσε ο Παντελής Καψής μιλώντας στο Κόκκινο 105,5. “Φοβάμαι πως αν πήγαινα εκεί πέρα θα υπήρχε προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις”, είπε.

Μεταξύ άλλων, επιμένει στον μεταβατικό φορέα και το νομοσχέδιο για την ΝΕΡΙΤ χαρακτηρίζοντας το ως “μοναδική ευκαιρία για να διαμορφωθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τηλεόραση”.

Ο υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να δεχθούν δίμηνες συμβάσεις όσο θα είναι σε λειτουργία η “ΔΤ”.

Μιλώντας στο ρ/σ 105,5 στο Κόκκινο ο Παντελής Καψής τόνισε ότι “η ΕΡΤ είναι πλέον παρελθόν” και ενώ δεν διευκρίνισε εάν ο νέος φορέας θα λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση (μουσικά σύνολα ΕΡΤ, Τρίτο Πρόγραμμα κτλ), είπε ότι επιδίωξή του είναι να “φτιάξει μια ισχυρή τηλεόραση, αλλά όχι ακριβή”.

Ταυτόχρονα, απέφυγε να απαντήσει για τις χαριστικές προσλήψεις και αρκέστηκε να πει ότι “δεν είναι δυνατόν το 44% του προϋπολογισμού της ΕΡΤ να πηγαίνει σε μισθούς”.

“Η δική μου άποψη ήταν ότι θα έπρεπε να επιχειρηθεί να ανασυγκροτηθεί, χωρίς να κλείσει. Αλλά παραδέχομαι την ίδια στιγμή ότι αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ενδεχομένως και αδύνατο”, είπε για το “μαύρο”.

Στο ίδιο πνεύμα, μίλησε για υπερβολικό αριθμό εργαζομένων, (χωρίς να κάνει καμία αναφορά για κομματικά golden boys), και έριξε το βάρος στην κακή κατανομή του εργατικού δυναμικού.

Για τις νέες συμβάσεις, ο Παντελής Καψής είπε ότι θα είναι δίμηνες. “Πάμε να χτίσουμε μια νέα ΕΡΤ, όλοι οι ικανοί έχουν θέση σε αυτή”, τόνισε ο υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης.

“Για μια δήλωση στο πόδι δεν χρειάζεται ηχολήπτης”

Σε ότι αφορά τις περικοπές προσωπικού, απαντώντας σε ερώτηση περί διεθνών συμβάσεων της EBU, δήλωσε:

“Με συγχωρείτε, για μια δήλωση στο πόδι δεν χρειάζεται ηχολήπτης. Εδώ, τώρα, αυτό ακριβώς σας λέω ότι στην εποχή μας το να έρχεται ένας άνθρωπος ο οποίος βάζει το μικροφωνάκι στο πουκάμισο και δεν κάνει τίποτα άλλο και ανεβάζει όλο το κόστος, ε, έχει αλλάξει η εποχή μας.

Τώρα πια έξω γίνεται ο δημοσιογράφος όλα αυτά που λέτε και έρχεται μόνος του. Θέλετε να είναι δύο άτομα; Να είναι δύο άτομα. Θέλετε να είναι τρία άτομα; Τρία άτομα. Πέντε άτομα να είναι, γιατί είναι και ο οδηγός και να είναι και ιδιωτικό συνεργείο, γιατί το συνεργείο της ΕΡΤ συνήθως είναι σε επιφυλακή”.

“Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και σήμερα το 44% του προϋπολογισμού πηγαίνει σε μισθούς, που είναι το υψηλότερο σε οποιαδήποτε τηλεόραση στον κόσμο ή τέλος πάντων στην Ευρώπη, γιατί δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται στον κόσμο”, συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκρινε τον μεταβατικό φορέα, ως προσωρινή λύση, και όπως είπε να συνεχίσει να εκπέμπει από το στούντιο στην Παιανία με τον ισχυρισμό ότι “οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν καταλάβει το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ”.

Μετά από διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου Κ. Αρβανίτη, ο Παντελής Καψής περιορίστηκε να πει πως οι τεχνικοί του είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα εκπομπή του σήματος της ΔΤ από άλλο στούντιο εκτός από της Μουρούζη ή της Αγ. Παρασκευής.

Όσο για το εποπτικό συμβούλιο, ο Παντελής Καψής εξήγγειλε ότι η προσωρινή διοικούσα επιτροπή θα οριστεί από το υπουργικό συμβούλιο και το επόμενο θα έχει 9ετή θητεία, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, που με την στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και άμεσα θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Περί λειτουργίας της ΔΤ:

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και τα κρόουλ κάτω που βλέπω τίτλους ειδήσεων, ποιος τα επεξεργάζεται;

ΚΑΨΗΣ: Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Απ’ ευθείας δηλαδή. Και ποιος κάνει τη σύμβαση μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου και της ΔΤ; Το υπουργείο Οικονομικών;

ΚΑΨΗΣ: Ο διαχειριστής, ας πούμε. Ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι νομικό πρόσωπο. Πώς να σας το πω;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Συγγνώμη τώρα που ρωτάω, αλλά με βοηθάει. Χθες είδα και ένα τηλεοπτικό σποτ, διαφημιστικό, του “Μεσόγειος SOS”. Αυτό σημαίνει ότι η οργάνωση “Μεσόγειος SOS” έχει έρθει σε συνεργασία με τον διαχειριστή και παίζει διαφημιστικό σποτ της οργάνωσης;

ΚΑΨΗΣ: Νομίζω ότι αυτά είναι στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών στα κανάλια. Δεν το γνωρίζω ειδικά για το σποτ. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό. Πάντως έχουν μεταβιβαστεί όλες οι άδειες που είχε η ΕΡΤ στον διαχειριστή, επειδή έχουν τεθεί από κάποιους ζήτημα νομιμότητας. Αυτά δεν υπάρχουν και υπήρξε και επαφή με το ΕΣΡ, κατά κάποιο τρόπο εκ περισσού, δεν χρειάζεται, απλώς ενημερώθηκε το ΕΣΡ το οποίο βεβαίως εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί επιλέξατε στούντιο του MEGA ή τουλάχιστον συνεργαζόμενο του MEGA και όχι σε άλλο ιδιωτικό;

ΚΑΨΗΣ: Όχι, όχι, δεν έγινε έτσι. Υπήρχαν δύο στούντιο στην αγορά, από τα οποία μπορούσε να εκπεμφθεί το σήμα. Το ένα δεν δέχθηκε για λόγους άλλους, οπότε υπήρχε ένα μόνο στούντιο. Και εκεί ελπίζω ότι θα μείνουμε για λίγο διάστημα, ωσότου έρθουν κάποια στελέχη και μπορέσουμε να πάμε στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΡΤ.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό δεν θεωρείτε ότι είναι λίγο προκλητικό και για τον μέσο πολίτη όπου…

ΚΑΨΗΣ: Ναι, αλλά με συγχωρείτε, ξέρετε, το θέτουν και οι εργαζόμενοι. Εφόσον έχουν καταλάβει το κτίριο της ΕΡΤ, τι θα κάναμε δηλαδή; Θα ήμασταν όμηροι;

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί δεν γίνεται από την ΕΤ1; Την ΕΤ1 την έχει καταλάβει η αστυνομία.

ΚΑΨΗΣ: Ναι, αλλά από εκεί δεν μπορεί να γίνει εκπομπή κατ’ αρχάς. Μόνο από τη Μουρούζη θα μπορούσε να γίνει εκπομπή, αλλά για να γίνει εκπομπή πρέπει να προσληφθούν άτομα. Καταλάβατε; Γι’ αυτό λέμε ότι μόλις προσληφθούν –και δεν ξέρω αν χρειάζονται και κάποιες μετατροπές- θα πάμε εκεί. Είναι δηλαδή ένα ζήτημα –θέλω να ελπίζω- δεκαπέντε ημερών. Αλλά αυτό θα το πουν οι τεχνικοί. Εγώ δεν είμαι τεχνικός.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Νομικά και μέσα από τη διαδικασία όπως πήγε, εντάξει μου είπατε την άποψή σας ότι διαφωνείτε με τον τρόπο, έτσι και αλλιώς, οπότε δεν υπάρχει λόγος να επιμείνω σε κάτι τέτοιο, θεωρείτε δηλαδή ότι μετά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους εργαζόμενους;

ΚΑΨΗΣ: Ναι.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Άμεσα;

ΚΑΨΗΣ: Ασφαλώς.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πόσοι θα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι; Γιατί ο κ. Κεδίκογλου στην αρχή μίλησε για 30, μετά για 300, μετά για 2.000 …

ΚΑΨΗΣ: Εάν το κτίριο της ΕΡΤ πάψει να είναι υπό κατάληψη, η συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο κομμάτων, είναι για 2.000 άτομα. Αλλά πρέπει να ανοίξουν οι εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, γιατί εάν δεν ανοίξουν, δεν υπάρχει κάπου να πάνε.

ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με τι σχέσεις εργασίας κύριε Υπουργέ θα είναι αυτοί οι 2.000 ;

ΚΑΨΗΣ: Αυτοί θα είναι με μία δίμηνη σύμβαση, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί.

“Κανένας δεν εμποδίζει κανέναν να βρεθεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής”

“Η Δικαιοσύνη ανέλαβε ήδη έργο”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ- Δημοσιογράφων ΕΡΤ

Πώς απαντά η ΠΟΣΠΕΡΤ στις τελευταίες δηλώσεις Καψή:

“Για δεύτερη μέρα η κυβέρνηση συνεχίζει την Δημόσια Ταπείνωση. Εξακολουθεί να χλευάζει τον Έλληνα πολίτη, καλώντας τον να συναινέσει στο παράνομο τηλεπειρατικό μόρφωμα της ΕΔΤ, που κατέληξε σε σκέτο ΔΤ. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υφυπουργός με μπαράζ τηλεοπτικών εμφανίσεων συνεχώς αυτοαναιρείται προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα παράνομα και αδικαιολόγητα.

Τελευταία μόνιμη επωδός του έγινε η «κατάληψη της ΕΡΤ» που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να δράσει. Ο ίδιος, όπως και όλος ο Ελληνικός λαός, γνωρίζουν ότι η ΕΡΤ είναι ανοιχτή χάρη στους εργαζόμενούς της. Κανένας δεν εμποδίζει κανέναν να βρεθεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Σε αντίθεση με τις εγκαταστάσεις στην Κατεχάκη και τη Μουρούζη, που παραμένουν αποκλεισμένες από τα ΜΑΤ.

Έστω και υπό τέτοιες συνθήκες, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απαιτούν από τον κ. Π. Καψή να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας, γεγονός που προϋποθέτει:

Να σταματήσει αμέσως η παράνομη εκπομπή σήματος από ιδιωτικά στούντιο (πρώην Mega, στην Παιανία) με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “Δημόσια Τηλεόραση”.

Να επανέλθει τώρα, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ,  το σήμα στις συχνότητες της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι της οποίας εξακολουθούν να παράγουν πλήρες τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό, διαδικτυακό και πολιτιστικό πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα περιφρουρούν την περιουσία του Έλληνα πολίτη.

Η τηλε-πειρατεία, όσο κι αν κάποιοι επιμένουν, δεν θα περάσει. Η Δικαιοσύνη ανέλαβε ήδη έργο. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν και παρακολουθούν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά, από την Αγ. Παρασκευή και από κάθε πόλη της Περιφέρειας απ΄ όπου χτυπά η “καρδιά” της ΕΡΤ, την πραγματική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Η μόνη που επιμένει να παρανομεί είναι η κυβέρνηση”.

Πηγή: Η Αυγή, Στο Κόκκινο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα