Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ
Eurokinissi

Τι προγράμματα θα περιλαμβάνει η ΝΕΡΙΤ ΑΕ σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Άγνωστος ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσληφθούν

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, η οποία καταργήθηκε με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η νέα ανώνυμη εταιρεία για την νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση φέρει το όνομα ΝΕΡΙΤ ΑΕ “Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση)” με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος.

Η νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι ανεξάρτητη από το κράτος, άλλους φορείς δημόσιας εξουσίας, φορείς που ελέγχονται από αυτούς και πολιτικά κόμματα.

Οι εκπομπές της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα περιλαμβάνουν ποικίλα προγράμματα που θα μεταδίδουν με αντικειμενικότητα και πληρότητα τις ειδήσεις, θα διασφαλίζουν την πολυφωνική ανταλλαγή απόψεων με κάλυψη όλων των πολιτικών ρευμάτων και φορέων σκέψης, θα επιδιώκουν την κοινωνική συνοχή, θα αναδεικνύουν τον ελληνικό πολιτισμό, θα προβάλουν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία, θα διαφυλάσσουν την ποιότητα της ελληνικής γλώσσας και θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτές των προσώπων με προβλήματα ακοής και όρασης.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου το Εποπτικό Συμβούλιο καταρτίζει το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας, το οποίο είναι δεκαετές, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Πόροι της ΝΕΡΙΤ Α.Ε. θα είναι τα έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος, από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή.

Χωρίς αριθμό καναλιών και εργαζομένων

Στο νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά στον αριθμό των υπαλλήλων που θα προσληφθούν στον νέο φορέα, ούτε στον αριθμό των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών που θα επανέλθουν στον “αέρα”.

Το κείμενο που κατατέθηκε είναι ίδιο με εκείνο που τέθηκε σε διαβούλευση από την Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, πριν από δύο εβδομάδες και υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι βασισμένο πάνω στο σχέδιο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου.και του Ηλία Μοσιάλου ενώ όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση η αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί ο κομματικός της εναγκαλισμός.

Επιπροσθέτως καθιερώνεται νέο μοντέλο διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών ως βασικό μέτοχο, εν προκειμένω τον Γιάννη Στουρνάρα, να ασκεί καθήκοντα προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα