Οι δημιουργικές ασάφειες του νομοσχεδίου για το ραδιόφωνο

Οι δημιουργικές ασάφειες του νομοσχεδίου για το ραδιόφωνο
Ραδιοφωνική εκπομπή πραγματοποιίησαν την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μέσα από το Πολυτεχνείο εν όψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρίσκονται σε ένα γραφείο και με τα λίγα μέσα που διαθέτουν εκπέμπουν ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από το Πολυτεχνείο. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Πολλά περιθώρια για... παρερμηνείες εμφανίζει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις ψηφιακές άδειες ραδιοφώνου εθνικής εμβέλειας

Του Χρήστου Ιερείδη

Την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τις ψηφιακές άδειες ραδιοφώνου εθνικής εμβέλειας. Η πρόταση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ θα κατατεθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές στη δομή της, έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση, αναφέρουν κύκλοι της Αλέξανδρου Πάντου.

Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το στοιχείο ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση σχεδόν αυτούσιο δεδομένου ότι αρκετά σημεία του αποτελούν πεδίο για να αναπτυχθούν… δημιουργικές ασάφειες.

Η κυβερνητική πρόταση δείχνει να διαφέρει από το νόμο για την τηλεόραση, παρά τις περί αντιθέτου υπουργικές διαβεβαιώσεις του προηγούμενου καιρού. Δεν έχουν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο προδιαγραφές ως προς το περιεχόμενο, όπως αντιστοίχως ορίζει για τα κανάλια ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Φαίνεται επίσης να μένει αδιευκρίνιστο πώς θα λειτουργούν οι ραδιοσταθμοί στην μεταβατική περίοδο κατά την οποία η εκπομπή θα γίνεται και με τα δύο είδη μετάδοσης (αναλογικό και ψηφιακό) και πώς θα διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» για εκείνους που θα αποκλειστούν από την αδειοδοτική διαδικασία.

Δεν αποσαφηνίζεται εξάλλου, αν ένα εταιρικό σχήμα ή κοινοπραξία μπορεί να διεκδικήσει μία ή και περισσότερες άδειες (και μέχρι πόσες). Δεν αποσαφηνίζεται επίσης στον προσδιορισμό δύο ειδών ραδιοφώνων -ενημερωτικό και μη ενημερωτικό- πώς ακριβώς ο νομοθέτης αντιλαμβάνεται τον «ενημερωτικό» σταθμό και πώς τον «μη ενημερωτικό». Ούτως ή άλλως ο χάρτης ραδιοφωνικών συχνοτήτων είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να τον φέρει το υπουργείο ΨΗΠΤΕ στη Βουλή αμέσως μετά το νομοσχέδιο για τις ραδιοφωνικές άδειες.

Στο μεταξύ στο κτίριο της Αλεξάνδρου Πάντου έχει ξεκινήσει συζήτηση για διαμόρφωση πρότασης θεσμικού πλαισίου το οποίο θα αφορά το πεδίο ερευνών και μετρήσεων τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Και μέσα σε όλα αυτά το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να οριστούν τα νέα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθώς η θητεία (τριετούς διάρκειας) των προηγούμενων μελών έληξε στο τέλος του 2017, εκτός από αυτήν του προέδρου της, Δημήτρη Τσαμάκη, η θητεία του οποίου θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο αντιπρόεδροι της Ανεξάρτητης Αρχής θα υποδειχθούν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου και τα μέλη της θα οριστούν απο τον αρμόδιο υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά, με σχετική υπουργική απόφαση.

Πηγή: Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα