Μηχανή του Χρόνου: Η μέρα που καταργήθηκε το στριπτίζ στην Ελλάδα

Μηχανή του Χρόνου: Η μέρα που καταργήθηκε το στριπτίζ στην Ελλάδα

Η επέμβαση του εισαγγελέα Αθηνών που ήθελε να συλληφθούν όλες οι χορεύτριες και οι ιδιοκτήτες των κέντρων. Τι προέβλεπε ο νόμος

Από την mixanitouxronou.gr

Στη σημερινή εποχή η «τέχνη» του στριπτίζ είναι απενοχοποιημένη και σίγουρα δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα. Το ίδιο όμως δεν ίσχυε και στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν με την επέμβαση του εισαγγελέα Χριστόπουλου καταργήθηκε απ΄όλα τα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.

Η Αστυνομία του σκληρού Διευθυντή Ρακιντζή μπορούσε να εισβάλλει και να διακόψει το πρόγραμμα αν έκρινε ότι η τραγουδίστρια ή η καλλιτέχνιδα που βρισκόταν επάνω στη σκηνή ήταν πιο προκλητική απ’ ότι έπρεπε.  Όπως ανέφερε ο Τύπος της εποχής, ο εισαγγελέας Αθηνών Χριστόπουλος απέστειλε στην Διοίκηση της Χωροφυλακής έγγραφο στο οποίο τόνιζε ότι οι χορεύτριες του στριπτίζ αλλά και οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων πρέπει να προσάγονται στην αστυνομία και να τιμωρούνται  για την προσβολή της δημοσίας αιδούς αλλά και των χριστιανικών αρχών της οικογενείας.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στους περισσότερους ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών, με την αιτιολογία ότι έχουν προαναγγείλει στους πελάτες το πρόγραμμα του χειμώνα και ότι θα καταστρέφονταν οικονομικά. Υποστήριζαν ότι τίποτα άσεμνο και αντί χριστιανικό δεν συνέβαινε. Οι κοπέλες δεν ανέβαιναν στα τραπέζια, ούτε κάθονταν στα πόδια των πελατών. Μάλιστα έφτασαν μέχρι τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος μπορεί να τους άκουσε αλλά δεν τους βοήθησε.

Το θέμα πήρε και καλλιτεχνικές διαστάσεις. Στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκαν και ορισμένες ηθοποιοί που επί σκηνής ντύνονταν σύμφωνα με την μόδα της εποχής: μίνι φούστες και ρούχα με σκισίματα. Οι άνθρωποι του θεάτρου αισθάνθηκαν ότι απειλούνται από τον νέο νόμο παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα το πρόστυχο ή προσβλητικό στις παραστάσεις τους. Θέση αναγκάστηκε να πάρει και ο τότε πρόεδρος του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών, Λυκούργος Καλλέργης ο οποίος με μια λιτή δήλωση υπερασπίστηκε τις συναδέλφους του.

«Το χυδαίο δεν είναι αρεστό από κανέναν και θεωρείται αντικαλλιτεχνικό. Όμως δεν είναι η Αστυνομία ο κατάλληλος κριτής για την δουλειά του ηθοποιού» τόνισε.

Η κοινωνική αντίδραση κατά της εισαγγελικής παρέμβασης μεγάλωσε καθώς συνδέθηκε και με τον βίαιο τρόπο που εφαρμόστηκε ένας άλλος νόμος της εποχής. Ο νόμος  4000 περί τεντμποϊσμού. Ο εισαγγελέας Ρακιτζήςπου ασχολήθηκε με ζήλο για την κατάργηση του στριπτίζ, ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους: «αυτά τα ξενόφερτα φρούτα θα τα ξεριζώσω όπως έκανα και με τους τεντι μπόις», ήταν η απάντησή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η δίκη του Νίκου Κούρκουλου στο αυτόφωρο για τεντιμποϊσμό
«Όχι άλλο κάρβουνο». Τι είπε ο Κούρκουλος για τον μονόλογο στην ταινία «ορατότης μηδέν»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα