Μηχανή του χρόνου: Police, η πρώτη ροκ συναυλία μετά την πτώση της χούντας. ‘Οι νεαροί σε έξαλλη κατάσταση έσπαγαν βιτρίνες’

Μηχανή του χρόνου: Police, η πρώτη ροκ συναυλία μετά την πτώση της χούντας. ‘Οι νεαροί σε έξαλλη κατάσταση έσπαγαν βιτρίνες’

Το πρώτο συγκρότημα που άνοιξε το χορό των συναυλιών σε πιο ροκ στιλ, ήρθε στην Αθήνα μετά από αρκετά χρόνια και συνοδεύτηκε, παρά την έλευση της μεταπολίτευσης, από επεισόδια και προσαγωγές

Από τη mixanitouxronou.gr : Είχαν περάσει 13 χρόνια μετά την επεισοδιακή συναυλία των Rolling Stones που δεν τελείωσε ποτέ, καθώς έγιναν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία. Ήταν παραμονές της 21ης Απριλίου και οι μαλλιάδες της εποχής ήταν κόκκινο πανί. Ακολούθησε η χούντα με τη γνωστή πολιτιστική της αισθητική. Για πολλά χρόνια, ακόμη και στη μεταπολίτευση, κανένα μεγάλο ξένο συγκρότημα δεν πλησίαζε στην Ελλάδα, παρά μόνο για διακοπές. Το άτυπο εμπάργκο έσπασαν οι Police, στο απόγειο της δόξας τους.

Η επεισοδιακή συναυλία

Στις 30 Μαρτίου του 1980 το κλειστό του Σπόρτιγκ πλημμύρισε από νέους διψασμένους για ροκ μουσική. Τα εισιτήρια για τη συναυλία των Police εξαντλήθηκαν παρά το γεγονός ότι κόστιζαν 350 δραχμές, που ήταν πολλά λεφτά για την εποχή. Η συναυλία άρχιζε στις 9 το βράδυ. Τα εισιτήρια όμως είχαν τελειώσει από τις 6 το απόγευμα. Φυσικά η έννοια της προπώλησης δεν υπήρχε. Περίπου 2.000 νεαροί που έψαχναν το μαγικό χαρτάκι το οποίο θα τους εξασφάλιζε την είσοδο το χώρο, άρχισαν να διαμαρτύρονται.

Λίγο πριν από την έναρξη της συναυλίας, οι νεαροί άρχισαν να σπρώχνουν τις πόρτες για να μπουκάρουν. Η αστυνομία, που ήταν σε επιφυλακή, δεν άργησε να επέμβει για να σταματήσει το «ντου». Σύντομα έφτασαν και τα ΜΑΤ. Ακολούθησαν συμπλοκές στους δρόμους γύρω από Σπόρτιγκ που έληξαν μετά από περίπου μιάμιση ώρα.

 

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ περιγράφει τα επεισόδια: “Οι άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με βιαιότητα και οι νεαροί άρχισαν να πετούν εναντίον τους πέτρες, ξύλα και ό,τι αντικείμενο έβρισκαν. Οι νεαροί όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτό, αλλά σε έξαλλη κατάσταση όπως ήταν, έσπαγαν βιτρίνες καταστημάτων και τα τζάμια των παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Οι ζημιές είναι αρκετά εκτεταμένες”

Το πρωί της επομένης, οι εφημερίδες έγραφαν στα πρωτοσέλιδα: “Συναυλία με πέτρες- ξύλα μεταξύ νεαρών και ΜΑΤ».  Από τα επεισόδια τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός και αρκετοί διαδηλωτές. Δέκα άτομα συνελήφθησαν. Όσοι παρακολούθησαν τη συναυλία, ακόμα τη θυμούνται. Ο Sting, ο Stewart και ο Andy έπαιξαν τις μεγάλες επιτυχίες τους, ξεσηκώνοντας το κατάμεστο Σπόρτιγκ.

Το πρωί της ίδιας ημέρας οι τρεις κατάξανθοι μουσικοί έκαναν βόλτα στους δρόμους της Αθήνας, ποζάροντας στους φωτογράφους.

 

Αν και στο ξεκίνημά τους είχαν ήδη επιτυχίες που τους έκαναν γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες τους ήταν το Message in th botlle, Roxanne κ.ο.κ. Σε τρία χρόνια θα διαλύονταν.

 

Ο Στινγκ στο κέντρο της πόλης. Είχαν ανοίξει το δρόμο για να έρθουν μεγάλα γκρουπ. Το 1981 θα μας έκανε την τιμή ο Rory Gallaher. Η αστυνομία ήταν πάλι εκεί και το ξύλο χειρότερο…

 

«ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ» συγκρότημα. Στο βάθος τα ταξί, που τότε ήταν γκρι

Τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν ποια τραγούδια έπαιξαν και το κλίμα μέσα στο μικρό γήπεδο του Σπόρτιγκ. Αν δεν γίνονταν επεισόδια μπορεί και να μην ήταν καν θέμα. Άλλες εποχές…

 

Ο 28χρονος Στινγκ ζεσταίνεται αν και είναι ακόμη Μάρτιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

«Αν θες κάτι δικό σου για πάντα, δώρησε το». Η θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ κατασκευάζει τα σκηνικά, ράβει τα κοστούμια, συνθέτει τη μουσική και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Η θεατρική διαδικασία ως μέσο αυτοβελτίωσης

Το πρώτο διαδίκτυο επικοινωνίας υπήρχε πριν από 200 χρόνια και μετέφερε μηνύματα με ταχύτητα 150 χλμ την ώρα. Ο λαός το κατέστρεψε δύο φορές κατά τη γαλλική επανάσταση. Ο εφευρέτης αυτοκτόνησε σε ένα πηγάδι

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα