ΝΑΖΙ

Μνημείο στο Δίστομο για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

Δίστομο: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944

Το ολοκαύτωμα του Διστόμου υπήρξε "μία από τις χειρότερες ωμότητες ολόκληρου του πολέμου", σημειώνει ο ιστορικός Mark Mazower, ενώ ο George Werhly κάνει λόγο για "σκηνές φρίκης και σαδισμού". Πέντε πράγματα για την φρικτή ημέρα της 10ης Ιουνίου του 1944.

Σφαγή Διστόμου: Συνέδριο με ευρωπαϊκές συμμετοχές για τα Ναζιστικά εγκλήματα

Σφαγή Διστόμου: Συνέδριο με ευρωπαϊκές συμμετοχές για τα Ναζιστικά εγκλήματα

Διαδικτυακό Συνέδριο με ευρωπαϊκές συμμετοχές για την Σφαγή Διστόμου. Στο Συνέδριο συμμετέχουν καθηγητές ΑΕΙ, νομικοί, ειδικοί επιστήμονες, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι  Μουσείων Θυμάτων.

Οι πολίτες στέκονται ακίνητοι καθώς μια σειρήνα ακούγεται  για 2 λεπτά, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στο Τελ Αβίβ, 8 Απριλίου 2021.

Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες και η χώρα 'παρέλυσε' για δύο λεπτά την Ημέρα του Ολοκαυτώματος

Το Ισραήλ ακινητοποιήθηκε για δύο λεπτά κατά την Ημέρα του Ολοκαυτώματος. Όπως κάθε χρόνο, οι οδηγοί κατέβηκαν από τα οχήματά τους, τα λεωφορεία σταμάτησαν, και οι πολίτες σε ολόκληρη την χώρα σιώπησαν ακίνητοι.

Στις 22/3 του 1933 άνοιξαν οι πύλες του στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί στο Νταχάου. Ήταν το πρώτο και παρουσιάστηκε ως 'στρατόπεδο συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατουμένους'. Έγινε το αρχέτυπο για όλα τα άλλα κολαστήρια.

Το Νταχάου ήταν το blueprint των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί

Πάνω από 200.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν στο πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, στο Νταχάου, από το 1933 έως το 1945. Ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους εκεί παραμένει άγνωστος. Σαν σήμερα (22/3), το 1933 μεταφέρθηκαν εκεί οι πρώτοι -πολιτικοί- κρατούμενοι. Ποιοι εμπνεύστηκαν το πώς θα στηθεί και πώς θα λειτουργήσει το αρχέτυπο των 420.000 στρατοπέδων των Ναζί.

Γαλλία: Άνδρας άφησε κληρονομιά 2 εκ. ευρώ στο χωριό που τον γλίτωσε από τους ναζί

Γαλλία: Άνδρας άφησε κληρονομιά 2 εκ. ευρώ στο χωριό που τον γλίτωσε από τους ναζί

Ο άνδρας, ο οποίος πέθανε τα περασμένα Χριστούγεννα σε ηλικία 90 ετών, αποφάσισε να αφήσει την περιουσία του σε ένα μικρό Γαλλικό χωριό, στο οποίο είχε κρυφτεί για να γλιτώσει από τους ναζί.

Ολοκαύτωμα: Δικαστήριο εξανάγκασε 2 ιστορικούς να ζητήσουν "συγγνώμη"

Ολοκαύτωμα: Δικαστήριο εξανάγκασε 2 ιστορικούς να ζητήσουν "συγγνώμη"

Η δικαστική απόφαση έρχεται μετά από αγωγή που κατατέθηκε εναντίον των δυο ιστορικών για δυσφήμηση, σε μια υπόθεση που προκάλεσε έντονη συζήτηση σχετικά με την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας στην Πολωνία.

Θύματα των Ναζί

Γερμανία: 100χρονος ναζί κατηγορείται για συνέργεια σε 3518 δολοφονίες

Πάνω από 75 χρόνια μετά τη λήξη του Β' παγκοσμίου πολέμου, η γερμανική δικαιοσύνη κατηγορεί 100χρονο για συνέργεια σε φρικιαστικές δολοφονίες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης την περίοδο 1942-1945.

Άνδρας περνά από την πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sachsenhausen

Πωλ Ισαάκ Χάγουελ: Τι σημαίνει για εμένα το Ολοκαύτωμα

Ο Διδάκτωρ Φιλοσοφίας και ερευνητής του Ολοκαυτώματος Πωλ Ισαάκ Χάγουελ γράφει αποκλειστικά στο News 24/7 για τη σημασία της 27ης Ιανουαρίου με αφορμή τις διηγήσεις του πατέρα του και επιζήσαντα του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, Λεών Χάγουελ.

Άουσβιτς Ι

Η μυρωδιά του ναζισμού με έκανε να ντραπώ για το ανθρώπινο είδος

"Θα τους τιμήσεις μένοντας ζωντανός, επιβιώνοντας από αυτό το μέρος και λέγοντας στον κόσμο τι συνέβη εδώ". Ένα οδοιπορικό μνήμης στο αιματοβαμμένο Άουσβιτς, μέσα από 30 φωτογραφικά καρέ.

Έρευνες της Αστυνομίας.

Γερμανία: Σε ισόβια καταδικάστηκε ο νεοναζί που είχε δολοφονήσει εν ψυχρώ τον βουλευτή Λούμπκε

Ιστορικής σημασίας η σημερινή δίκη, καθώς πρόκειται για την πρώτη δολοφονία βουλευή στη Γερμανία από το 1945 από ακροδεξιό. Τον δολοφόνησε επειδή εκφραζόταν δημόσια υπέρ των μεταναστών.

Ο Νίκος Δένδιας

Δένδιας για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Ημέρα περισυλλογής της ανθρωπότητας

Το μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος έστειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για "ημέρα περισυλλογής της ανθρωπότητας και ελάχιστο φόρο τιμής στα εκατομμύρια θυμάτων".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες

Γκουτιέρες για Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Ο αντισημιτισμός παραμένει ζωντανός

Το μήνυμά του με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος έστειλε ο Α. Γκουτέρες, γγ του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για έναν κόσμο, όπου ο αντισημιτισμός και οι νεοναζί είναι φανερά παρόντες.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου

Ολοκαύτωμα: Όταν ο Χίτλερ αποφάσισε την εξόντωση ενός έθνους

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εβραία 87χρονη διηγείται : "Το Ολοκαύτωμα μου έκλεψε τα νιάτα, ο κορονοϊός κλέβει τα τελευταία χρόνια μου"

Εβραία 87χρονη διηγείται : "Το Ολοκαύτωμα μου έκλεψε τα νιάτα, ο κορονοϊός κλέβει τα τελευταία χρόνια μου"

"Έχασα την παιδική μου ηλικία, δεν είχα ποτέ τα εφηβικά μου χρόνια. Και τώρα, στα γηρατειά μου, μειώθηκε η ζωή μου κατά ένα χρόνο". Μία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος εξιστορεί την ζωή της, ενόσω αφηγείται πως (επι)βιώνει την πανδημία.

Ο Johann «Rukeli» Trollmann

Johann Trollmann: Ο πυγμάχος που ''ταπείνωσε'' τους Ναζί και το πλήρωσε με τη ζωή του

Ο Johann Rukeli Trollmann αμφισβήτησε ανοιχτά την ''τελειότητα'' της Άριας φυλής και το πλήρωσε με τη ζωή του. Άφησε όμως πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη για το πώς είναι να αγωνίζεσαι για την ελευθερία.

Ο Χίτλερ μιλάει στη Νυρεμβέργη το 1935

Τα 20 μαθήματα υπεράσπισης της Δημοκρατίας του Τίμοθι Σνάιντερ είναι πιο επίκαιρα από ποτέ

Η δημοκρατία και οι κατοχυρωμένες ελευθερίες θα κινδυνεύουν πάντα είτε η απειλή λέγεται Χίλτερ είτε λέγεται Τραμπ. Ο ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ είχε από το 2017 αποδείξει το γιατί.

Σταθμός λεωφορείων στη Βόρεια Καρολίνα τον Μάιο του 1940

Πώς οι ΗΠΑ ενέπνευσαν τον Χίτλερ για την αντιεβραϊκή νομοθεσία

Η σχέση της αντιεβραϊκής νομοθεσίας του ναζιστικού καθεστώτος με τον νόμο περί φυλετικών διαχωρισμών των ΗΠΑ. Γιατί στράφηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Χίτλερ και οι επιτελείς του.

O Τέιλορ Νίκολς

"Μη με αφήσετε να πεθάνω": Όταν Εβραίος εντατικολόγος έσωσε έναν νεοναζί

Πώς ένας Εβραίος, μια μαύρη και ένας Ασιάτης έσωσαν έναν νεοναζί, σε ένα σπουδαίο μάθημα ζωής. Ο ασθενής με τα ναζιστικά τατουάζ και τα ηθικά διλήμματα του γιατρού μπροστά στο καθήκον.

ΗΠΑ: Ναζί αποκαλύφθηκε 75 χρόνια μετά και βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση

ΗΠΑ: Ναζί αποκαλύφθηκε 75 χρόνια μετά και βρίσκεται αντιμέτωπος με απέλαση

Φρουρός σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μετανάστευσε στις ΗΠΑ και αποκαλύλφθηκε 75 χρόνια μετά! 0 94χρονος Φρίντριχ Καρλ Μπέργκερ κινδυνεύει με απέλαση και δίωξη για εγκλήματα πολέμου.