Ο “ΕΤ” μέσα από τα πρωτοσέλιδα του

Ο “ΕΤ” μέσα από τα πρωτοσέλιδα του

Το News 24|7 επιλέγει 15 πρωτοσέλιδα που χαρακτηρίζουν την τελευταία περίοδο του Ελεύθερου Τύπου, που χθες έκλεισε μετά από 26 χρόνια λειτουργίας

Το αιφνιδιαστικό λουκέτο του Ελεύθερου Τύπου και του City 99.5 προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις. Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου στην ανακοίνωση για το κλείσιμο της εφημερίδας και του σταθμού(δείτε εδώ) κάνουν λόγο για συσσώρευση ζημιών και για προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε.

Το News 24|7 επιλέγει 15 πρωτοσέλιδα που χαρακτηρίζουν την τελευταία περίοδο του Ελεύθερου Τύπου(από τότε που ανέλαβε η Γιάννα Αγγελοπούλου) και που ίσως εξηγούν και τη χαμηλή κυκλοφορία της εφημερίδας.

Αν και επρόκειτο για την πιο καλοσχεδιασμένη εφημερίδα στην Ελλάδα, που είχε αποσπάσει διεθνή βραβεία, υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου δεν είχε ταυτότητα και δεν μπόρεσε ποτέ να προσελκύσει αναγνώστες μέσω του περιεχομένου της.

Πατήστε πάνω για να δείτε τα πρωτοσέλιδα σε πλήρες μέγεθος

1.

2.

Σε αντίθεση με την πολιτική άποψη της εφημερίδας που ήταν ελαφρώς αλλοπρόσαλλη, τα πρωτοσέλιδά της για το περιβάλλον και την καταστροφή του ήταν πάντα ευρηματικά και εύστοχα. Τα δύο παραπάνω είναι ενδεικτικά του σοβαρού τρόπου που αντιμετώπιζε η εφημερίδα το φλέγον αυτό θέμα, αλλά και της ικανότητας των συντελεστών της να δημιουργούν εικόνες που αξίζει να θυμόμαστε.

3.

Αισθητικά άψογο. Πρόκειται άλλωστε για την πιο καλοσχεδιασμένη εφημερίδα. Αλλά πραγματικά, στην ελληνική αγορά πόσο μπορούν να πουλήσουν τέτοια πρωτοσέλιδα;

4.

Συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο και σαφής θέση της εφημερίδας για το έγκλημα στην Παλαιστίνη. Από τις πολύ καλές στιγμές των τελευταίων τριών ετών.

5. Τα “λόγια” του Ισοκράτη

Μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου ο “ΕΤ” βγαίνει με πρωτοσέλιδο λόγια που υποτίθεται ότι είπε ο Ισοκράτης και που κατά την εφημερίδα δίνει απαντήσεις στα όσα συμβαίνουν. Πρόκειται για λανθασμένη ερμηνεία λόγων του φιλόσοφου σε συνδυασμό με την έμπνευση της εφημερίδας να κάνει κήρυγμα για… αδαείς. Τα σχόλια για το πρωτοσέλιδο στο διαδίκτυο εκείνη την εποχή ήταν δηλητηριώδη και εύστοχα.

6.

Πρωτοσέλιδα σαν και αυτό είναι που απομάκρυναν αναγνώστες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σταθερό κοινό μιας εφημερίδας. Ο ΕΤ κάνει πρώτο θέμα τους ήρωες της trash tv. Εδώ ποιους προσπαθούσαν να ανταγωνιστούν; Την Espresso;

7.

Η χρήση των σκίτσων ήταν κάτι που έκανε συχνά ο ET στα πρωτοσέλιδα. Καλόγουστα και αστεία αρκετές φορές, αλλά αταίριαστα με το παλιό προφίλ των παραδοσιακών αναγνωστών της εφημερίδας.

8.

Τέχνη στο πρωτοσέλιδο. Ο “ΕΤ” έπαιρνε συχνά το ρίσκο να προβάλλει θέματα που δεν ήταν πάντα σίγουρο ότι θα έχουν απήχηση στο ευρύ κοινό. Ήταν κάτι που όπως φάνηκε είχε αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις.

9.

Εύστοχο και ευρηματικό. Αλλά καλά πρωτοσέλιδα σαν και αυτό χάθηκαν σε μια θάλασσα αδιάφορων και άνευρων τίτλων. Ο “ΕΤ” της τελευταίας περιόδου μας έλεγε ότι πρέπει να τον διαβάσουμε για τη μορφή του και το περιεχόμενο δεν έχει σημασία.

 10.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει και ο “ΕΤ” κάνει μια γλαφυρή περιγραφή του τι συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με άλλη μια εύστοχη εικόνα.

 11.

Φάουλ. Αυριανισμός του χειρότερου είδους με φωτογραφία ενός ανθρώπου στην εντατική. Απαράδεκτο πρωτοσέλιδο.

 12.

 Ο “ΕΤ” πιάνει την αντίφαση στην ελληνική κοινωνία και την παρουσιάζει με πολύ έξυπνο τρόπο. Η κάρτα του πλούσιου και η κάρτα του φτωχού που καίγεται μαζί με τον ίδιο.

 13.

Το θέμα εκβιασμών μέσω διαδικτύου ανοίγει και ο “ΕΤ” αντιγράφει τον τρόπο που κολλάνε οι εκβιαστές τα γράμματα στα μηνύματά τους.

14.

Τα σκάνδαλα και η σκανδαλολογία ταλανίζουν την πολιτική ζωή και ο “ΕΤ” καυτηριάζει τη σήψη της

 15.

Τίτλοι ταινιών και βιβλίων και παραλλαγές τους χρησιμοποιήθηκαν συχνά στα πρωτοσέλιδα του “ΕΤ”. Ένα ακόμα καλό παράδειγμα είναι ο τίτλος “Οι φράουλες της οργής”(με αναφορά στα Σταφύλια της Οργής του Στάινμπεκ) σχετικά με την εκμετάλλευση των μεταναστών στη Ν. Μανωλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα