1,25% η απόδοση του πρώτου ετήσιου εντόκου ομολόγου

1,25% η απόδοση του πρώτου ετήσιου εντόκου ομολόγου

Στο 1,25% διαμορφώθηκε η απόδοση του πρώτου ετήσιου εντόκου ομολόγου (διάρκειας 52 εβδομάδων) που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010

Έντονο ενδιαφέρον κυρίως από ξένους επενδυτές συγκέντρωσε η σημερινή πρώτη έκδοση εντόκου ομολόγου διάρκειας 52 εβδομάδων για ποσό 625 εκ ευρώ που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ εδώ και οκτώ χρόνια.

Οι συνολικές προσφορές διαμορφώθηκαν στα 1,968 δις ευρώ υπερκαλύπτοντας το δημοπρατούμενο ποσό κατά 3,18 φορές με τις περισσότερες προσφορές να έρχονται από το εξωτερικό . Το δημόσιο έκανε δεκτές και μη ανταγωνιστικες προσφορές στο 30% του αρχικού ποσού με αποτέλεσμα από την έκδοση το ελληνικό δημόσιο να αντλήσει τελικά κεφάλαια ύψους 815 εκ ευρώ.

Το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η έκδοση Β( υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% καλύφθηκε από ξένους επενδυτές ) διαμόρφωσε μεσοσταθμικό επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,25% στέφοντας με επιτυχία την έκδοση . Το ύψος της απόδοσης δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τις αποδόσεις του τρίμηνου έντονου ( 0.99% ) ούτε φυσικά και με αυτή του 6μηνου έντοκου ( 1% ) . Η απόπειρα να συγκριθεί με το προηγούμενο εντόκων 52 εβδομάδων που εκδόθηκε στις 13 Απριλίου του 2010 λίγες μέρες πριν η Ελλάδα μπει στο πρώτο μνημόνιο δείχνει την διαφορά . Η τότε έκδοση έγινε για 600 εκ ευρώ και διαμόρφωσε ένα επιτόκιο της τάξης του 4,85% σχεδόν τρείς φορές υψηλότερο από το σημερινό ενώ οι αγορές είχαν ήδη στοχοποιήσει την Ελλάδα δείχνοντας την έξοδο από τον δανεισμό από τις αγορές

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στις 12μ.μ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα