Τα απαραίτητα αξεσουάρ για το ποδήλατό σου

Τα απαραίτητα αξεσουάρ για το ποδήλατό σου

Από φώτα και ανακλαστήρες, μέχρι kit επισκευής και θήκες για το πολύτιμο, έξυπνο κινητό σας, έχουμε κάθε αξεσουάρ που δεν θα κάνει τη ζωή σας με το ποδήλατο, ποδήλατο

Για πολλούς από εμάς το ποδήλατο συνδέεται με παιδικές αναμνήσεις και ατελείωτο παιχνίδι. Σε αντίθεση όμως με την εποχή που ήμασταν παιδιά, η μετακίνηση με δίτροχο στην πόλη ή ακόμη και ως άθληση σε off road διαδρομές δεν είναι παιχνίδι. Αντίθετα, μπορεί αν δεν είναι κανείς προετοιμασμένος κατάλληλα να αποδειχθεί από επικίνδυνη, ως εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία. Ένα σκασμένο λάστιχο, μια διαδρομή σε σημείο ή χρόνο με περιορισμένη ορατότητα ή κάποιο ελλιπές κλείδωμα του ποδηλάτου μπορούν να κάνουν την ποδηλατική απόλαυση, εφιάλτη.

Ο κίνδυνος των απρόβλεπτων ατυχημάτων σε συνδυασμό με τα αυξημένα κρούσματα κλοπών μπορούν να στερήσουν σε κάθε ποδηλάτη τη χαρά για άσκηση και την άνεση στη μετακίνηση. Τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί είναι εκείνοι που έχουν στραφεί στην ασφάλιση του αγαπημένου τους μέσου μετακίνησης, προκειμένου να προστατεύσουν τους ίδιους και το ποδήλατο τους από μια σειρά καθημερινών κινδύνων.

 

Συγκεντρώσαμε ορισμένα αξεσουάρ για το οικολογικό σας μέσο μεταφοράς, με τα οποία θα αισθάνεστε ασφαλείς σε κάθε περίσταση:

  1. Καθρέφτης ποδηλάτου: Τα περισσότερα ποδήλατα δεν διαθέτουν ενσωματωμένο καθρέπτη. Κι όμως η χρήση του μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Τοποθετείστε τον καθρέπτη στην αριστερή λαβή του τιμονιού, έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχεται το δρόμο κάθε φορά που πρέπει να προσπεράσετε κάποιο εμπόδιο και έτσι να βρεθείτε εκτός ποδηλατόδρομου ή αν δεν υπάρχει ειδική λωρίδα για ποδήλατα, αναγκαστείτε να κινηθείτε για λίγο εσωτερικά στο δρόμο.

  2. Εξοπλίστε το ποδήλατο με ένα κουδούνι. Μπορεί να φαίνεται κάπως ανόητο, όμως ένα κουδουνάκι ίσως φανεί σωτήριο σε περιπτώσεις που πρέπει να ειδοποιήσετε κάποιον πεζό για τη διέλευσή σας.

  3. Φωτιστικά σώματα και ανακλαστικά στο σώμα του ποδηλάτου. Η χρήση τους είναι απαραίτητη όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σε περιπτώσεις χαμηλής ορατότητας (συννεφιά, ομίχλη). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πίσω φως του ποδηλάτου, ενώ ανακλαστήρες στις ακτίνες ή το σκελετό κάνουν πολύ πιο εμφανή τη θέση σας στο δρόμο και από το πλάι. Το μπροστινό φως είναι εξαιρετικά απαραίτητο όσο σκοτεινιάζει και σε σημεία όπου δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός στο δρόμο.

  4. Κατάλληλος ρουχισμός. Ιδανικά θα έπρεπε κάθε ποδηλάτης να οδηγεί το ποδήλατό του με κράνος, επιγονατίδες, αλλά και γιλέκο με ανακλαστικές λωρίδες ώστε να είναι πάντα ορατός σε διερχόμενους οδηγούς. Αν αυτό όμως σας μοιάζει κάπως υπερβολικό, φροντίστε τουλάχιστον να προμηθευτείτε ειδικές ανακλαστικές ταινίες που τυλίγουν στο χέρι ή το πόδι (στο ύψος του αστραγάλου). Συμβάλουν στο να είστε ορατός όταν οδηγείτε το ποδήλατο, αλλά έχουν ακόμη μια σημαντική χρήση. Πολλές φορές ένα φαρδύ παντελόνι μπορεί να μπλεχτεί στην αλυσίδα ή το πεντάλ του ποδηλάτου και αν βρίσκεστε εν κινήσει να σας δυσκολέψει. Η ταινία αυτή, τυλίγει το παντελόνι στο ύψος του αστραγάλου και σας προστατεύει και από τέτοιου είδους ατυχήματα.

  5. Σχάρα ή τσάντα ποδηλάτου. Καλό είναι να αποφύγετε τις ημέρες που χρησιμοποιείτε το ποδήλατο μεγάλα φορτία και τσάντες που τις κρατάτε στον ώμο (απαγορευτικό είναι δε να κινείστε κρατώντας τσάντες στα χέρια). Μια λύση είναι η τσάντα να είναι σακίδιο πλάτης, με τους ιμάντες περασμένους και στους δύο ώμους. Μπορείτε όμως να βρείτε ειδικά σακίδια και τσάντες που εφαρμόζουν είτε στο σκελετό, είτε στη σέλα του ποδηλάτου και στα οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα απαραίτητα, όση ώρα κινείστε με το δίτροχό σας. Τέλος, υπάρχουν σχάρες, τις οποίες μπορείτε να προσαρμόσετε στο ποδήλατο, αν δεν είναι εξοπλισμένο ήδη, στις οποίες στερεώνετε τα αντικείμενα που μεταφέρετε.

  6. Μια καλή κλειδαριά ποδηλάτου. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μηχανισμό κλειδώματος, με τον οποίο θα εξασφαλίσετε το ποδήλατό σας, όπου και αν το σταθμεύεστε. Αποφύγετε τις κλειδαριές-καλώδια κι επιλέξτε καλύτερα χοντρή αλυσίδα με κλειδαριά τύπου U-Lock. (Link στο θέμα με την προστασία του ποδηλάτου)

  7. Θήκη στερέωσης του κινητού στο ποδήλατο. Ένα τέτοιο αξεσουάρ θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, τόσο για να μην απασχολείτε τα χέρια σας, αναζητώντας το κινητό σας τηλέφωνο στην τσέπη, όσο και προκειμένου να εκμεταλλευτείτε τις προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητές του, όσο κάνετε ποδήλατο. Κάθε είδους smart phone διαθέτει εφαρμογές που παρέχουν πληροφορίες για τον ποδηλάτη, όπως τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει, την ταχύτητα με την οποία κινείται ή ακόμη και επιλογές πλοήγησης (GPS). Φυσικά, όπως και σε κάθε περίπτωση που βρισκόμαστε στο τιμόνι, ποτέ δεν μιλάμε στο τηλέφωνο, παρά μόνο με blue tooth και ουδέποτε στέλνουμε μηνύματα εν κινήσει.

  8. Πολυεργαλείο ποδηλάτου. Είναι μικρά πολύτιμα εργαλεία που μπορεί να φανούν χρήσιμα ανά πάσα στιγμή. Μοιάζουν με ελβετικά σουγιαδάκια και περιλαμβάνουν διαφόρων ειδών “κεφαλές” για βίδες που ίσως χρειαστούν σφίξιμο (όπως π.χ. στη ρύθμιση του συστήματος αλλαγής ταχυτήτων), αλλά και ειδικά εργαλεία – λεβιέδες ξεμονταρίσματος – για την αλλαγή ελαστικού. Ένα τέτοιο στο τσαντάκι του ποδηλάτου πάντα είναι απαραίτητο.

  9. Kit επισκευής ποδηλάτου. Εκτός από το πολυεργαλείο, καλό είναι να φτιάξετε ένα κουτί με όλα τα απαραίτητα σε περίπτωση ανάγκης. Πέραν των λεβιέδων για την αλλαγή λάστιχου και τα κατσαβίδια, θα χρειαστείτε μπαλώματα για επιδιόρθωση σαμπρέλας, κόλλα για το λάστιχο, έξτρα βαλβίδες ποδηλάτου και πανάκια καθαρισμού, λαμπάκια αντικατάστασης για τα φωτιστικά σας σώματα κτλ. Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα kit με όλα τα απαραίτητα.


Plus: Πέρα από τα συνηθισμένα, μια έξυπνη επιλογή είναι να προσθέσετε σε αυτό το kit και “αμπούλες” διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή φιάλη με πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα η οποία μπορεί να φουσκώσει ένα “φλατ” λάστιχο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυτό το gadget θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, αν αφού αλλάξετε ή επιδιορθώσετε το λάστιχό σας δεν βρίσκεστε κοντά σε βενζινάδικο για να το φουσκώσετε εκ νέου.

Για εκείνους που η διαδικασία αλλαγής, επιδιόρθωσης και φουσκώματος της σαμπρέλας μοιάζει με εφιάλτη, υπάρχει και μια άλλη πιο… ασφαλής επιλογή. Μπορείτε να ασφαλίσετε το ποδήλατό σας. Ένα πρόγραμμα ασφάλισης ποδηλάτου  περιλαμβάνει οδική βοήθεια με 24ωρη κάλυψη σε περίπτωση βλάβης ή ατυχήματος, πράγμα που σημαίνει πως θα αναλάβουν οι ειδικοί την επιδιόρθωση ή τη μεταφορά του ποδηλάτου σας, με ένα τηλεφώνημα. 

     10.  Τρόμπα αέρος. Μπορεί να αποτελεί τον πιο “αργό” τρόπο να επανέλθει και πάλι το λάστιχο στη σωστή του πίεση, είναι όμως και ο πιο αξιόπιστος. Επιλέξτε μια τρόμπα ποδηλάτου που να είναι μεν ελαφριά και “κόμπακτ”, έχει όμως τη δυνατότητα να σας εξυπηρετήσει επαρκώς σε περίπτωση ανάγκης. Θα ήταν καλή ιδέα να την στερεώσετε με ειδική βάση πάνω στο σκελετό του ποδηλάτου.

Μια ακόμη συμβουλή: Αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο στην πόλη, μπορείτε εύκολα να τσεκάρετε και να συμπληρώνετε αέρα στα λάστιχα σε οποιοδήποτε βενζινάδικο. Αν όμως η σαμπρέλα σας έχει λεπτή βαλβίδα, τότε η υποδοχή των συσκευών αέρα στα βενζινάδικα δεν θα σας εξυπηρετήσει. Βάλτε στο τσαντάκι του ποδηλάτου μεταλλικές βελόνες φουσκώματος (σαν εκείνες που χρησιμοποιείτε για να φουσκώσετε μπάλες). Εισάγετε τη βελόνα στη βαλβίδα και στερεώστε το στόμιο της συσκευής αέρα στην κεφαλή της βελόνας. Το λάστιχο θα φουσκώσει στο άψε-σβήσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα