Αισιοδοξία στις τράπεζες. Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία

Αισιοδοξία στις τράπεζες. Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία

Η συμφωνία ανοίγει νέους δρόμους, έστω και με baby steps. Χρειάζεται συνέπεια και αποκατάσταση εμπιστοσύνης. Άρση των capital controls και επιστροφή καταθέσεων

Αχνά χαμόγελα συντηρητικής αισιοδοξίας διαγράφονται σήμερα στις τράπεζες, με τον αέρα της ανακούφισης από τις χθεσινές εξελίξεις στο μαραθώνιο, ενδεκάωρο Eurogroup.

“Επιτέλους, έχουμε μια συμφωνία!” – φράση που από μόνη της δημιουργεί μια βάση θετικού κλίματος. Χωρίς υπερβολές και ενθουσιασμό, χωρίς τυμπανοκρουσίες ή “αφελείς”  γενναιόδωρες προσδοκίες, οι τραπεζίτες εμφανίζονται στις συζητήσεις τους, συγκρατημένα αισιόδοξοι. Δεν διστάζουν να πιστέψουν ότι κάτι θα αρχίσει πάλι να κινείται, αφού άλλωστε όλα στην οικονομία, είναι κρίκοι μιας αλυσίδας.

Δεν περιμένει κανείς θεαματικές αλλαγές, όμως τα μικρά “baby steps” που ήδη γίνονται,  θα συμβάλλουν στην απαρχή της αναστροφής του αρνητικού κλίματος και στην πορεία για επάνοδο σε σταθεροποίηση, ομαλότητα και φυσικά, ανάπτυξη. Αρκεί, να συνοδευθούν από πρωτοβουλίες και κινήσεις αποκατάστασης εμπιστοσύνης – απαραίτητη προϋπόθεση για να μιλήσουμε για επενδύσεις, κερδοφορία και επάνοδο οικονομίας σε θετική τροχιά.

Η υπό δρομολόγηση διαχείριση των  κόκκινων δανείων, η αναμενόμενη κερδοφορία στις τράπεζες, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το waiver ( να δέχεται δηλαδή χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα, προκειμένου για παροχή ρευστότητας) , η άρση των capital controls και η πολυπόθητη, πλην όμως κρίσιμη, επιστροφή των καταθέσεων, θα αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη.

Παρά τους όποιους αστερίσκους, η συμφωνία του Eurogroup στις 24 Μαΐου καλωσορίστηκε από τον τραπεζικό κόσμο, που θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οσο και αν η συμφωνία αυτή οδήγησε σε νέα επιφόρτιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από εξτρα φόρους, όσο και αν οι περικοπές του ασφαλιστικού δυσχεραίνουν την ήδη ζόρικη κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, η δημιουργία θετικού κλίματος και της τάσης «πάμε μπροστά», μπορεί να εξισορροπήσει την εύθραυστη σήμερα κατάσταση. «Πόσο πολύ θα αλλάξει η εικόνα, σχολίαζε τραπεζικός παράγοντας στο news247, όταν οι Ελληνες πεισθούν ότι δεν κινδυνεύουν τα χρήματά τους και επιστρέψουν καταθέσεις στο σύστημα, είτε αυτές βρίσκονται τώρα σε ξένες αγορές, είτε «ενταφιασμένες» σε συρτάρια, κρυψώνες και μαξιλάρια. Είναι σημαντική η εκροή καταθέσεων, που με τη σειρά της έπληξε δυνατά το πιστωτικό σύστημα, παράλληλα με την κρίση, τις επισφάλειες και τα stess tests ( που επέβαλαν πολύ αυστηρά, νέα κεφαλαιακά μετρήσιμα όρια)».

Παράλληλα με την επάνοδο των καταθέσεων – για την οποία δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι θα γίνει άμεσα – θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα προσελκύσει επενδύσεις, και που ταυτόχρονα θα…κρατήσει τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις στη χώρα. Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, να μην φύγουν άλλες ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Κίνητρα, να ξαναθερμανθεί η αγορά , που έχει παγώσει από τις τεράστιες οφειλές του Δημοσίου σε προμηθευτές και σε επιχειρηματικές ομάδες. Και φυσικά, να ληφθούν πρωτοβουλίες για την άρση των περιορισμών (capital controls), έστω και με σταδιακή χαλάρωση, σε συνδυασμό με την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος να μην υπάγονται σε περιορισμούς τα χρήματα που επανεισάγονται στις τράπεζες.

Ένα θετικό βήμα όμως που επίσης προέκυψε από τη συμφωνία του Εurogroup, θα είναι σίγουρα η φθηνή χρηματοδότηση απευθείας από τα κανάλια της ΕΚΤ, που θα ανοίξει ο δρόμος του waiver. Να αποδεσμευθεί ο τραπεζικός δανεισμός από τον ELA (Εκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας) και να απορρέει από την Κεντρική Τράπεζα, με τελικό προορισμό τη χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας.

Συμπερασματικά, ο απόηχος της πολυπόθητης συμφωνίας είναι ιδιαίτερα θετικός, αρκεί να μην υπάρξει εφησυχασμός, ασυνέπεια ή κωλυσιεργία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα