Αλογοσκούφης: “Ο Καραμανλής μου έλεγε άσ’ τα για αργότερα”

Αλογοσκούφης: “Ο Καραμανλής μου έλεγε άσ’ τα για αργότερα”
Στιγμιότυπο απο την συζήτηση που έγινε σήμερα Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008,στην ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών,για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου.Στην φωτογραφία απο δεξιά ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (Δ) και ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης (Α) (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν χτυπήσει το καμπανάκι για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το 2004 λόγω των ελλειμμάτων. Ο πρώην "τσάρος" της οικονομίας απέδωσε τα λανθασμένα στοιχεία σε λάθος προβλέψεις του του Παπαθανασίου

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που ακολούθησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο πρώην “τσάρος”, Γιώργος Αλογοσκούφης, σημειώνει πως ήθελε να πάρει μέτρα γιατί έβλεπε την κατάσταση της οικονομίας, κάτι που δεν ήθελε κανένας άλλος στην κυβέρνηση.

«Ο Καραμανλής είχε δεμένα τα χέρια του γιατί είχε την πλειοψηφία ενός μόνο βουλευτή. “Άστ’ τα για αργότερα” μου έλεγε. Ορισμένοι βουλευτές απειλούσαν ότι θα καταψήφιζαν τα μέτρα και θα πηγαίναμε σε εκλογές. Ο κ. Καραμανλής πάντως κατά την προεκλογική περίοδο είπε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Γνώριζε ακριβώς τι συνέβαινε», αναφέρει σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”.

Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία, επισημαίνει πως δεν πρόκειται να γίνει γιατί “θα έρθουν όλα στο προσκήνιο”.

“Δεν φοβάμαι τις εξεταστικές επιτροπές. Τι είδους εξεταστική επιτροπή λένε ότι θα κάνουν για την οικονομία; Για να διαπιστώσουν τι γινόταν τότε στην οικονομία και τι γίνεται σήμερα; Να συγκρίνουμε την κατάσταση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την ανεργία και την κατάσταση πως είναι σήμερα. Γι αυτό δεν πρόκειται να κάνουν εξεταστική, γιατί θα έρθουν όλα στο προσκήνιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα λανθασμένα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα επισημαίνει ότι δεν ήταν λανθασμένα, αλλά λανθασμένες οι προβλέψεις του Γιάννη Παπαθανασίου. «Προέβλεπε π.χ ότι το έλλειμμα θα είναι 6% και δεν ήταν αυτό. Και ξέρετε γιατί συνέβαινε αυτό;

Επειδή αργούσαν να έρθουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και σήμερα δε γίνεται κάτι παρόμοιο; Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είχε προβλέψει ότι το έλλειμμα θα είναι εφέτος γύρω στο 9% και όπως αποδείχθηκε, έφτασε στο 10,6%;», ανέφερε.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως ανέφερε, έδειχναν το δρόμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από το 2004 λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων που παρουσιάστηκαν.

“Πρέπει να προσφύγετε στο ΔΝΤ, δεν γίνεται διαφορετικά. Στην αρχή επιχείρησαν να μας πουν ότι κακώς μπήκαμε στην ΟΝΕ, ότι δεν έπρεπε καν να είμαστε μέλη της Ευρωζώνης”, σημείωσε. Η προτροπή δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επειδή φοβόταν το πολιτικό κόστος.

Επιχείρησε, όπως ανέφερε, να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να «μαζέψει ελλείμματα», μόνο που με την «ήπια προσαρμογή» που υιοθετήθηκε η χώρα μπήκε σε επιτήρηση.

«Τα ελλείμματα ωστόσο έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Εν συνεχεία ήρθαν η πολιτική κρίση με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε η κυβέρνηση, η σκανδαλολογία, η οικονομική κρίση, η προοπτική των πρόωρων εκλογών και δεν ελήφθησαν μέτρα», δικαιολογείται ο τέως υπουργός Οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα