Ανησυχία από τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ

Ανησυχία από τις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ

Τι σημαίνει η αναθεώρηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ και τι προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Τα επόμενα βήματα και η ψύχραιμη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης

Προβληματισμό για διαδοχικές αναθεωρήσεις, που μπορεί να φτάσουν και στο ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου 2017, γεννά στο οικονομικό επιτελείο η ανάγνωση μέσα από τις γραμμές της χθεσινής ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέγραψε τελικά ύφεση 1,1% του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Προς στιγμή όλοι διατηρούν την ψυχραιμία τους δηλώνοντας σίγουροι για ένα rebound της οικονομίας μέσα στο 2017. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από μια πολύ διπλωματική δήλωση στήριξε χθες και την Ελλάδα και τις Ευρωπαϊκές προβλέψεις επαναλαμβάνοντας ότι η Commission περιμένει ότι η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη για φέτος .

«Το αποτέλεσμα ενός τριμήνου δεν είναι αρκετό για να αναστρέψει μια στάση» δήλωνε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, κάνοντας ένα ανώνυμο σχόλιο για την πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ

Ωστόσο κανείς πια δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για την επίτευξη της αρχικής πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ το 2017, η οποία βασίστηκε φυσικά στο δεδομένο ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είχε ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη του 2016.

Η ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε απλώς το αρνητικό αποτέλεσμα της αβεβαιότητας, που διατηρείται για την Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης του προγράμματος σταθεροποίησης. Κάτι που προαναγγέλλουν εδώ και μήνες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και το Δημοσιονομικό συμβούλιο.

Άλλωστε, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η πτώση του ΑΕΠ, προήλθε κυρίως από την κατάρρευση του δείκτη, που ενσωματώνει τις προσδοκίες για το μέλλον, τις επενδύσεις που καταγράφουν μια τεράστια μείωση κατά 30,7% . Το ίδια διάστημα κατανάλωση των νοικοκυριών είχε αύξηση 1,1% και εξαγωγές οι 5,7% .

Με την αναθεώρηση των στοιχείων του τετάρτου τριμήνου του 2016, η συνολική εικόνα για τον προηγούμενο χρόνο, δείχνει τρία από τα τέσσερα τρίμηνα του χρόνου με αρνητική ανάπτυξη με μόνο θετικό το τρίτο, λόγω της  πολύ καλής πορείας του τουρισμού.

Συνεπώς το 2016 είχε μια «χαμηλή βάση» στο ρυθμό ανάπτυξης σε απόλυτους αριθμούς, που μπορεί να δώσει ποσοστιαία υψηλή ανάπτυξη αν αναστραφεί το κλίμα της αβεβαιότητας

Μέχρι στιγμής, η αναστροφή του κλίματος αναβάλλεται από μήνα σε μήνα. Κοντά στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η αξιολόγηση είναι ακόμη ανοιχτή και οι αρνητικές ενδείξεις είναι περισσότερες.

Ο Τραπεζικός κλάδος επισημαίνει πλέον, μετανάστευση καταθέσεων κυρίως από το «φρέσκο χρήμα», δηλαδή τα χρήματα που ήρθαν από το εξωτερικό από τον Νοέμβριο του 2016 και αύξηση των κόκκινων δανείων, λόγω καθυστερήσεων στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την εκκαθάρισή τους.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας των ομολόγων της, εντασσόμενη στο QE, ενώ και η ρύθμιση του χρέους, αναβάλλεται συνεχώς από τους ευρωπαίους εταίρους μας για το μέλλον. Το κλίμα χειροτερεύει και το γεγονός του εκλογικού κύκλου και εξ αυτού της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών.

ΕΛΣΤΑΤ υπερ ΔΝΤ

Βεβαίως η καθυστέρηση δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητη αφού έχει την αιτία της στις υψηλές απαιτήσεις για νέα μέτρα 3,6 δις ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία ζητά να νομοθετήσουμε από τώρα για το 2019 και παράλληλα την εμμονή κάποιων κρατών της Ευρωζώνης για ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα .

Ωστόσο η αναθεώρηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 όταν καταγράφεται οριακή ύφεση αντί της μικρής ανάπτυξης που καταγράφονταν έως τώρα και ενσωματώθηκαν και στα στοιχεία των χειμερινών προβλέψεων της Commission ενισχύει τις θέσεις του ΔΝΤ ότι οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Ελλάδα είναι υπεραισιόδοξες .

Τούτο την στιγμή που στο πλαίσιο της αξιολόγησης η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προσπαθεί με πραγματικούς αριθμούς να ανατρέψει τις εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ

Ευτυχώς δεν αντέδρασαν

Παρά την κακή σύμπτωση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το αναπτυξιακό σχέδιο της Κυβέρνησης και την ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ δεν υπήρχαν – ευτυχώς – φωνές κατά της Στατιστικής αρχής για σκοπιμότητες ή οτιδήποτε άλλο ανάλογο ακούστηκε κατά το παρελθόν .

Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό στην παρούσα φάση αφού θα ανέστρεφε την διάθεση και τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού για την υπόθεση Γεωργίου .

Ως γνωστό μετά από ισχυρές πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής το περασμένο καλοκαίρι ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργο Χουλιαράκη να δηλώσει στην Βουλή ότι η Κυβέρνηση στηρίζει απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των στοιχείων που παράγει .

Ωστόσο στο θέμα του ασφαλιστικού και του νέου δείκτη μισθών που θα έπρεπε σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας να είχε δημιουργήσει η ΕΛΣΤΑΤ και με βάση τον οποίο θα προσδιορίζονται οι νέες συντάξεις ( χωρίς όμως η ανεξάρτητη αρχή να έχει δεσμευτεί για κάτι τέτοιο) τέως υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δεν απέφυγε τον πειρασμό να κατηγορήσει για τις καθυστερήσεις στην απονομής των νέων συντάξεων το σύστημα της ΕΛΣΤΑΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα