Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές – Στο 1,55% το επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές – Στο 1,55% το επιτόκιο
Χρηματιστήριο Eurokinissi

Με μέσο επιτόκιο 1,55% είναι οι πρώτες προσφορές στο βιβλίο προσφορών της επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που άνοιξε πριν λίγα λεπτά.

Η έκδοση θα περιοριστεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ, αφού ο στόχος είναι να καταγραφεί επιτόκιο χαμηλό για τον τίτλο αναφοράς του ελληνικού δημοσίου για την έκδοση αναφοράς του νέου τίτλου.

Το περασμένο Μάρτιο είχε επιτόκιο 3,9%.

Παράλληλα, η επιλογή του ΟΔΔΗΧ για επανέκδοση του τίτλου είχε ως στόχο να ισορροπήσει την μεγάλη πτώση των αποδόσεων (που βασίζεται στην μεγάλη ζήτηση των ελληνικών τίτλων) με την έλλειψη ρευστότητας της συγκεκριμένης έκδοσης.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι BNP Paribas, η Citi, η Goldman Sachs International Bank, η HSBC and η J.P. Morgan, οι οποίοι αναμένεται να διαθέσουν άλλα 2- 2,5 δισ. σε ελληνικά 10ετή ομόλογα, αυξάνοντας την ρευστότητα του τίτλου.

Η σκέψη για άλλη μια (ή και περισσότερες) εκδόσεις ομολόγων, μετά την ολοκλήρωση του επίσημου δανειακού προγράμματος για το 2019, είχε αρχίσει να καλλιεργείται από το καλοκαίρι, όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου 2019 η Ελλάδα είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% και τώρα το νέο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 1,50% με 1,55%.

Η εντυπωσιακή μείωση του επιτοκίου δανεισμού στο 10ετές ομόλογο αναφοράς, αποδίδεται σχεδόν σε καθολικό βαθμό στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, στην ποσοτική χαλάρωση και στα αρνητικά επιτόκια αποδοχής καταθέσεων.

Το ελληνικό δημόσιο σχεδίαζε να συνδυάσει την έκδοση του 10ετούς ομολόγου με σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων buyback του PSI+ περίπου 2,3 δισ. ευρώ. Το ενδιαφέρον, όμως, ήταν περιορισμένο και η τιμή που ζήτησαν οι σημερινοί κάτοχοι δεν ήταν καλή και το εγχείρημα αναβλήθηκε,

Επίσης το δημόσιο θέλει να επεκτείνει περαιτέρω την μεσοσταθμική διάρκεια του χρέους με την μείωση του ποσού των εντόκων ομολόγων με διάρκεια κάτω από ένα χρόνο που υπολογίζονται σήμερα στα 15,2 δισ. ευρώ .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα