Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου
Ελληνική οικονομία Eurokinissi

Μετά τη διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από την Moody’s μόνο κάτι εξαιρετικά απρόοπτο θα αναβάλει την νέα προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές με 10ετές ομολόγου για παραπάνω από μια ή δύο ημέρες.

Θέμα ωρών ή το πολύ ημερών η έκδοση του πρώτου ομολόγου αναφοράς 10ετούς διάρκειας για 2 δισ. ευρώ. Μετά τη διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από την Moody’s μόνο κάτι εξαιρετικά απρόοπτο θα αναβάλει την νέα προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές με 10ετές ομολόγου για παραπάνω από μια ή δύο ημέρες.

Αν κριθεί αναγκαίο το οικονομικό επιτελείο μπορεί να περιμένει το πολύ μέχρι και την Τετάρτη την επίδραση της Moody’s στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων για να ανοίξει την Τετάρτη το βιβλίο προσφορών ώστε μετά την έκδοση να μπορεί να περιμένει ακόμη χαμηλότερα όρια αποδόσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πάντως οι αγορές δείχνουν ότι «περιμένουν» την έκδοση. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά στην Ελλάδα με το 10ετές στο 3,64% και το νέο 5ετές που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου να έχει υποχωρήσει στο 2,80% (από 3,60% που είχε διαμορφωθεί την ημέρα της δημοπρασίας). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Δημόσιο θα εκδώσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς διάρκειας 10 ετών ζητώντας να αντλήσει από τις αγορές 2 δισ. ευρώ. Η απόδοση του ομολόγου σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να είναι κοντά στο 4% ή και λίγο χαμηλότερα με βάση το teleconference του ΟΔΔΗΧ με επενδυτές την περασμένη Παρασκευή.

Με δεδομένο ότι η έκδοση θα είναι σχετικά περιορισμένη και το κουπόνι που θα δοθεί αρκετά υψηλό θα πρέπει να αναμένεται και νέο ρεκόρ προσφορών για το νέο τίτλο του ελληνικού δημοσίου. Τούτο διότι η Ελλάδα αν και έχει εξαιρετικά υψηλό χρέος θα εισπράττει την ωφέλεια των εξαιρετικά χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών (κάτω από 10% του ΑΕΠ ως το 2032) για τα επόμενα 10 χρόνια και βεβαίως της δέσμευσης των εταίρων της ότι θα την στηρίξουν αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Με δεδομένο ότι η έκδοση δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή υποχρεώσεων μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο μια έκδοση «γοήτρου». Η εμφάνιση της Ελλάδας μετά από σχεδόν 10 χρόνια στη – μέση – διάρκεια των 10 ετών θα ξαναβάλει του ελληνικούς τίτλους στα ταμπλό των περισσότερων επενδυτών.

Τα επόμενα βήματα

Τα χρήματα από την έκδοση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με ένα μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ στην περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ του χρέους. Θα μπορούσε δηλαδή με τα χρήματα αυτά να αγοραστούν «ακριβά» ομόλογα που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες ή επίσης ακριβό χρέος από το ΔΝΤ.

Με την έκδοση του 10ετούς η Ελλάδα έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές (2 από το 10ετές και 2,5 δισ. από τον πενταετές του Ιανουαρίου) έχει καλύψει πάνω από τα 2/3 του ετήσιου δανεικού προγράμματος των 7 δισ. ευρώ.

Με αυτήν τη λογική δεν θα είναι απίθανο αν συνεχιστεί το ευνοϊκό κλίμα από τις αγορές να δούμε και νέα έκδοση μέχρι και τον Απρίλιο.

Επόμενες αξιολογήσεις

Στο πεδίο των οίκων αξιολόγησης μετά την Moody’s σειρά παίρνει η Standard and Poor’s στις 6 Απριλίου. Στις 3 Μαΐου περιμένουμε την αξιολόγηση του οίκου DBRS και στις 2 Αυγούστου από τον Fitch. Στις 23 Αυγούστου θα έχουμε δεύτερη αξιολόγηση από την Moody’s και ο κύκλος των αξιολογήσεων θα κλείσει για φέτος στις 25 Οκτωβρίου ξανά από την Standard and Poor’s.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα