Από τη “Σκύλλα” του ΧΑΑ στη “Χάρυβδη” του spread

Από τη “Σκύλλα” του ΧΑΑ στη “Χάρυβδη” του spread

Κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου προκάλεσε η "επισφάλεια" και ατέρμονη άνοδος του spread σε επίπεδο ρεκόρ

Καθίζηση, κάτω από τις 2.000 μονάδες, προκάλεσε στο ελληνικό Χρηματιστήριο η εκτόξευση-ρεκόρ του spread στο 10ετες ομόλογο πάνω από τις 370 μονάδες βάσης, προξενώντας άλλο ένα ηλεκτροσόκ στο κόστος χρήματος, τόσο για Τράπεζες, όσο και για επιχειρήσεις.



Το ράλι του spread αποδίδεται σε διαρροές των τελευταίων ημερών αλλά και δημοσιεύματα (Financial Times) ότι η ελληνική κυβέρνηση διερευνά την ασιατική αγορά και βρίσκεται σε συζητήσεις με την Κίνα προκειμένου να την βάλει στο παιχνίδι του δανεισμού, γεγονός που φαίνεται να ανησυχεί τα ευρωπαϊκά funds που κυριαρχούν μέχρι σήμερα.



Σε ιδιαίτερα επισφαλές περιβάλλον, η όποια αρνητική κατάσταση για το ελληνικό ομόλογο θα επιφέρει αύξηση στο κόστος συγκέντρωσης καταθέσεων, ενώ η περίοδος ευφορίας που ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου 2009 παρήλθε.



Από τα τέλη Μαρτίου του προηγουμένου έτους είχε να κλείσει κάτω των 2000 μονάδων  τόσο ο ΓΔ (1.972,93 μονάδες, με πτώση 3,89%)  και από τα τέλη Απριλίου να διολισθήσει τόσο πολύ ο Τραπεζικός δείκτης(-5,89% ).



Αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από την εικόνα των διεθνών αγορών, αφού οι διεθνείς δείκτες σημειώνουν αρνητικές αποδόσεις τις πρώτες 25 ημέρες του 2010 εξανεμίζοντας κατά ένα μεγάλο μέρος τις θετικές αποδόσεις που σημείωσαν το τελευταίο μήνα του 2009, ενώ η μείωση του Τραπεζικού δανεισμού που επέβαλε η Κίνα σηματοδότησε μείωση ρευστότητας στις Αγορές.



Οι οικονομικές εκτιμήσεις φέρουν ως πιο πιθανό σενάριο την πτώση του ΓΔ τουλάχιστον στις 1.950 μονάδες.




Έκρηξη των Spreads



Παράλληλος πονοκέφαλος με την πτώση της Χρηματαγοράς είναι η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds, αφού το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών αυξήθηκε έως 50 μονάδες βάσης, κλείνοντας τελικά στις 361 μονάδες βάσης, μετά και τη διάψευση από το υπουργείο Οικονομικών των σεναρίων για πώληση ομολόγων στην Κίνα.



«Διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων, είτε Ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, η οποία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη διεθνή ζήτηση του ομολόγου.



Η Κομισιόν πάντως έδειξε ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και δεν προέβη σε σχόλια για το θέμα. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας επεσήμαναν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ και χαρακτήρισαν «παράλογα» τα σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης.



Παράλληλα, απέρριψαν τα σενάρια χρεοκοπίας, ενώ εξέφρασαν τη στήριξήτους στις σοβαρές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλειη ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει νατηρήσει τις δεσμεύσεις της.



Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του στο Euronews ζήτησε την πολιτική στήριξη των Βρυξελλών.




Αισιόδοξο μήνυμα Πεταλωτή



«Άρχισαν να φαίνονται κάποια θετικά σημεία και δείγματα και από τις αγορές και από τους εταίρους μας, γιατί προκύπτει και εμπεδώνεται σε όλους ότι αυτή η κυβέρνηση δουλεύει με αξιοπιστία», δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.



 Κληθείς να σχολιάσει γιατί η κυβέρνηση δηλώνει «ικανοποιημένη» μετά τον «πανάκριβο» δανεισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Το ότι μπορέσαμε και δανειστήκαμε αυτό το ποσό το οποίο είχαμε βάλει στόχο και μάλιστα με πολλαπλάσια προσφορά, αυτό από μόνο του είναι ένα θετικό βήμα.



Το spread είναι πανάκριβο, αυτό, όμως, προέρχεται από την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια και το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό προσπαθούμε να αναπληρώσουμε».




Η γνώμη των οικονομολόγων

Την ίδια ώρα μιλώντας στο CNBC.com, ο διαπρεπής οικονομολόγος, ΝουριέλΡουμπινί δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει». “Κοιτάξτε, είναιαναγκασμένοι να ζητήσουν από την Κίνα να τουςβοηθήσει, πρόσθεσε”.



Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης,εκτίμησε ότι τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης θα αναγκαστούν τελικά ναδιασώσουν την Ελλάδα, επειδή αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα τουκοινού νομίσματος.



Ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ σε άρθρο του στη βρετανικήεφημερίδα “Τhe Guardian” επισημαίνει ότι μία Ευρώπη με αρχές δεν θααφήσει την Ελλάδα να ματώσει.




Θετικές εκτιμήσεις της Merrill Lynch



Εξαιρετικά μικρό θεωρεί το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας η BofA-Merrill Lynch, κυρίως επειδή οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα επιτρέψουν ντόμινο πτωχεύσεων εντός της ευρωζώνης.



Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την BofA-Merrill Lynch, είναι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της, ενώ απίθανο θεωρείται το ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη παρέμβαση «διάσωσης».



Ιδιαίτερα απίθανο θεωρεί, επίσης, το ενδεχόμενο πτώχευσης εντός της ευρωζώνης, ή αποπομπής της χώρας και πτώχευση εκτός της ευρωζώνης.




 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα