Ευρωπαϊκή υποταγή σε Μέρκελ και Σαρκοζί

Ευρωπαϊκή υποταγή σε Μέρκελ και Σαρκοζί

Πέρασε τελικά από τους 26 Ευρωπαίους ηγέτες το γαλλογερμανικό σχέδιο. Υπέγραψαν την συμφωνία δημοσιονομικής ένωσης. Επιρρίπτουν ευθύνες στη Βρετανία για την αποτυχία συμφωνίας των 27

Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.

Εικοσιέξι τελικά ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης. Μόνη χώρα που δεν συντάσσεται με το σχέδιο δημοσιονομικής ένωσης παραμένει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον ακόμα πιο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ε.Ε.

“Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο”, αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.  

Οι 26 χώρες της ευρωζώνης θα προχωρήσουν έτσι σε μια “Ένωση δημοσιονομικής σταθερότητας” με “ενισχυμένη διακυβέρνηση για να ενθαρρύνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία” αλλά και “την ισχυρότερη ανάπτυξη, το μεγαλύτερο ανταγωνισμό και την κοινωνική συνοχή”.

Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο , βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό προβλέπει σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Εκ των βασικών σημείων του είναι η υιοθέτηση κανόνα, που θα προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, θα επιβάλλονται πιο συστηματικές κυρώσεις για τις χώρες τα ελλείμματα των οποίων ξεπερνούν το προκαθορισμένο όριο. Οι κυρώσεις αυτές, που θα προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιβάλλονται αυτόματα εκτός και αν διαφωνεί με αυτές μια “ειδική πλειοψηφία” των χωρών μελών της ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα αρκούσε απλή πλειοψηφία για να σταματήσει τις κυρώσεις.

Επίσης, αποφασίστηκε ότι “κατά περίπτωση”, σύμφωνα με δηλαδή με τους κανόνες του ΔΝΤ, θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρεών, ενώ επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά η ασυμφωνία για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.

Σημειώνεται ότι τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χαρακτηρίζοντάς τες ως “πολύ καλό αποτέλεσμα για τη ζώνη του ευρώ”. “Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την ευρωζώνη. Είναι η βάση για ένα δημοσιονομικό σύμφωνο με μεγαλύτερη πειθαρχία στην οικονομική πολιτική των χωρών-μελών”, είπε.

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που αναμένεται να διαδεχτεί το ΕΤΧΣ εντός του 2012.

Διαβάστε την ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Η Βρετανία “ράγισε” την Ευρώπη

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον , παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.

Παράλληλα, υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ επανέλαβε σήμερα πως η Βρετανία δεν θα είναι απομονωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την άρνησή της να συμφωνήσει στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ήταν “λογικό” η Βρετανία να απορρίψει τις κινήσεις που θα επέτρεπαν στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν αυστηρότερο έλεγχο στον προϋπολογισμό των χωρών μελών καθώς το Λονδίνο κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές με την πολιτική της μείωσης του ελλείμματος ακριβώς επειδή “είχαμε τον έλεγχο των δικών μας υποθέσεων”, είπε και επέμεινε πως η όποια νέα συνθήκη δεν θα επηρεάσει την σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ καθώς δεν έχει αλλαχθεί “ούτε λέξη” στις υπάρχουσες συνθήκες της ΕΕ.

Από νωρίς τη Πέμπτη  ήταν γνωστό ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιούσαν μια Σύνοδο Κορυφής με πολλούς κινδύνους λόγω των διαφορών ανάμεσα στις χώρες αναφορικά με την άμεση απάντηση στην κρίση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Από νωρίς τη Πέμπτη  ήταν γνωστό ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιούσαν μια Σύνοδο Κορυφής με πολλούς κινδύνους λόγω των διαφορών ανάμεσα στις χώρες αναφορικά με την άμεση απάντηση στην κρίση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

“Καταλήξαμε, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, σε ένα καλό αποτέλεσμα”, είπε στους δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ μετά τη λήξη των συνομιλιών. “Θα οικοδομήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ που θα είναι ταυτόχρονα και μια ένωση σταθερότητας”, πρόσθεσε.

Σαρκοζί: Δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε υπογραμμίσει ότι είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησής της, γιατί η Ευρώπη “δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία”.  Παράλληλα, απέκλεισε την εκδοχή να υιοθετηθεί στη Γαλλία πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου 2012 ο “χρυσός κανόνας” που πρέπει να υιοθετήσουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη νύχτα στις Βρυξέλλες.

Ο Σαρκοζί δήλωσε μάλιστα ότι οι όροι που τέθηκαν από την Μεγάλη Βρετανία για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωσυνθήκη ήταν “απαράδεκτοι”.

Πολύ ανήσυχος για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δηλώνει στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα .

Ντελόρ: Επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση

Απαισιόδοξος για το μέλλον των δυτικών αξιών και επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξη του προς την ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd.

Παράλληλα, ο Ζακ Ντελορ συνηγορεί υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που απειλούν την συνοχή της ευρωζώνης.

Αφού εκφράζει την ενόχλησή του για την κακοφωνία που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης, ο αρχιτέκτονας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.

Κατά την εκτίμησή του, το ευρώ μπορεί να εξέλθει ενισχυμένο από την κρίση μόνον εάν συντρέχουν, σωρευτικά, δύο προϋποθέσεις: καταρχήν να σβήσει το συντομότερο η πυρκαγιά που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατά δεύτερο λόγο να σχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. “Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την υπέρβαση της κρίσης και εάν δεν εκπληρωθούν, θα παραμείνει το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές”, εξηγεί ο Ντελορ.

“Στα πλαίσια αυτά”, προσθέτει, “οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ενώπιον δυο επιλογών: είτε να αποδεχθούν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε να υπαχθούν σε ένα κοινό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας”.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα