Αστέρας Βουλιαγμένης: Η ιστορία του πολυτελούς “φιλέτου”

Αστέρας Βουλιαγμένης: Η ιστορία του πολυτελούς “φιλέτου”

Σε αραβικό fund ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Θυμηθείτε την ιστορία του. Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα και τα "αστέρια" - πιστοί οπαδοί του πολυτελούς φιλέτου (Pics)

Η “Jermyn Street Real Estate Fund IV LP” υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά για την “Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ”. Με αφορμή την εξαγορά, ας θυμηθούμε την ιστορία του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης έγινε πλέον η μεγαλύτερη αποκρατικοποίηση στον τομέα της ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Η συγκεκριμένη προσφορά αφορά το 90% των μετοχών του “Αστέρα”, ενώ εντός της εβδομάδας τα Διοικητικά Συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ θα συνεδριάσουν για τις τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

Η “Jermyn Street Real Estate Fund IV LP” είναι επενδυτικό κεφάλαιο, στο οποίο συμμετέχουν έξι επενδυτικά κεφάλαια από το Κουβέιτ, το Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι και άλλα Εμιράτα. Συμμετέχει επίσης με ποσοστό 15% και ο τουρκικός όμιλος “Dogus”. Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η “AGC JERMYN STREET IV”.

 

Η Ιστορία του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης είναι ένας ζωντανός θρύλος και αναπόστατο κομμάτι της σύγχρονης κοσμικής Ελλάδας

Από το 1959, ο Αστέρας δεσπόζει στην πευκόφυτη πλαγιά πάνω από τον κόλπο του Λαιμού της Βουλιαγμένης. Το όνομά του δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στα 54 χρόνια της ιστορίας του έχει φιλοξενήσει πολιτικούς, κοσμικούς, επιχειρηματίες. Τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας και του εξωτερικού.

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο που εδώ και καιρό ψάχνουν τρόπους και αγοραστές για να τον πουλήσουν.

Ακόμα και σήμερα, στην “αγκαλιά” του Αστέρα Βουλιαγμένης κυκλοφορούν μερικοί από τους πιο πλούσιους και διάσημους ανθρώπους της Ελλάδας και του κόσμου.

Μέσα στην πλαζ βρίσκονται τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού, του Απόλλωνα Ζωστήρα, ο οποίος χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τον μύθο, παιδιά του ορφανοτροφείου της Βουλιαγμένης που έπαιζαν στην παραλία, σκάβοντας έφεραν στο φως το 1924 το ναό που είναι σε μία θέση στρατηγική για τον έλεγχο της θάλασσας αλλά και για τη σύνδεση με το μεγάλο ιερό του Απόλλωνα στη Δήλο.

 

Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των μπάνγκαλόοους του Αστέρα, ενώ το 1966, δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι. Γρήγορα, η πλαζ του Αστέρα καθιερώθηκε ως σημείο συνάντησης διασήμων. Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το 1979 το Nafsika και το 1984 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί.

Όπως αναφέρεται και στη σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ:

“Το Ακίνητο Αστέρας Βουλιαγμένης βρίσκεται στην θέση Μικρό Καβούρι, στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Απέχει 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών. Τα παρακείμενα ακίνητα είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλλάς (που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας – ΕΤΕ) και η Μαρίνα Βουλιαγμένης (σε εξέλιξη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης από ΕΤΑΔ; Ανάδοχος είναι ο όμιλος Αστήρ Παλλάς). Η γύρω περιοχή, Λαιμός, ανήκει στην υψηλότερη ζώνη τιμών κατοικιών στην Αθήνα.

Μέγεθος Ακινήτου

Νότιο τμήμα του Ακινήτου Αστέρα, επιφάνειας περίπου 119.800τ.µ. (αξιοποιήσιµη έκταση 111.942τ.µ.)”.

 

Ο Αστέρας Βουλιαγμένης εκτείνεται λοιπόν σε 304 στρέμματα, από τα οποία τα 111 ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, με συνέπεια μέρος του τιμήματος να καταλήγει στο ΤΑΙΠΕΔ. Παράλληλα θυγατρική του Αστέρα έχει ενοικιάσει για 40 χρόνια την μαρίνα της Βουλιαγμένης, που έχει χερσαία έκταση 47 στρεμμάτων.

Η μαρίνα βρίσκεται σε περίοδο εκσυγχρονισμού, καθώς έχει αποφασισθεί η υλοποίηση έργων ύψους 3 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η μαρίνα λειτουργεί πλέον στη μέγιστη πληρότητα και με αρκετά σκάφη μεγάλου μήκους να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για τον ελλιμενισμό τους.

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων στο ΥΠΠΟ (Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής – Στερεάς – Νήσων) έχει καταγγείλει σε ψήφισμά της την, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, πώληση της χερσονήσου του «Αστέρα Βουλιαγμένης» (ξενοδοχείο, πλαζ ΕΟΤ, Ναυταθλητικός Ομιλος, Μαρίνα “Ακρωτήρι”, δασικές εκτάσεις), σημειώνοντας ότι στην έκταση αυτή βρίσκεται και ο αρχαίος ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα που πωλείται και αυτός. “Η πολιτιστική κληρονομιά και αρχαιότητες δεν πωλούνται, δεν ενοικιάζονται “μακροχρόνια”, δεν χωράνε σε εμπορευματικές αντιλήψεις”, σημειωνόταν στο ψήφισμα.

Δεν είναι όμως το μοναδικό μνημείο της χερσονήσου, η οποία χαρακτηρίζεται και από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Όπως προκύπτει από συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2008 με θέμα τη μελέτη γεωτεχνική, αποστράγγισης, στερέωσης και αναστήλωσης του ναού του Ζωστήρα Απόλλωνα που είχε εκπονήσει η ΚΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, η περιοχή ελέγχεται αρχαιολογικά σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Χτισμένος στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρα ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1924, από τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, που έπαιζαν με την άμμο, αλλά “εξαφανίστηκε” και πάλι από επιχώσεις, ενώ η εισροή των θαλάσσιων υδάτων, καθώς βρίσκεται δίπλα στην ακτή, τον μετατρέπουν σε λίμνη. Ο χώρος βρίσκεται μέσα στην πλαζ του “Αστέρα Βουλιαγμένης”.

Τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου που κρύβεται κάτω από την παραλία του “Αστέρα Βουλιαγμένης” επιβεβαιώνει η τεράστια δεξαμενή της αρχαϊκής εποχής που αποκάλυψαν εργασίες που εκτελούνταν για την κατασκευή νέας εισόδου της πλαζ. Σε απόσταση μόλις 25 μέτρων από τη δεξαμενή βρίσκεται ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, στην παραλία του ξενοδοχείου. Σύμφωνα με την τότε γνωμοδότηση του ΚΑΣ η δεξαμενή θα διατηρούνταν ως μνημείο, με την κάλυψή της να “είναι προσωρινή και για λόγους ασφαλείας”.

Η ύπαρξή της όμως ήταν γνωστή από τη δεκαετία του ’60 όταν έγιναν τα έργα για την οργάνωση της πλαζ του ΕΟΤ. Το αρχαίο -διαστάσεων 12,50 μ. x 1,80 μ.- είχε εγκιβωτιστεί και ξανασκεπαστεί. Έτσι, όταν πριν μερικά χρόνια είχαν τρυπήσει το τσιμέντο για τα έργα ανακαίνισης ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αντίκρισαν από κάτω τη δεξαμενή, για την οποία υπήρχε μόνο μια μικρή αναφορά σε αρχαιολογικό δελτίο της εποχής.

Το 2008 κατά την εκσκαφή για την εγκατάσταση πυρασφάλειας στο χώρο των καμπανών της ξενοδοχειακής μονάδας, εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε συγκρότημα κλασικών χρόνων που εδράζεται πάνω σε λείψανα εγκατάστασης της Πρωτοελλαδικής Εποχής.

Τα “αστέρια” του Αστέρα

Πάρτι, εκδηλώσεις και χώρος φυγής για τους celebrities

ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ. (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

 

H Aλίκη Βουγιουκλάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη, και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, επέλεγαν τις καμπάνες του ξενοδοχείου για τις ταινίες τους αλλά και για τις διακοπές τους.

Ο Φρανκ Σινάτρα, η Ζακλίν Μπισέ, η Μπριζίτ Μπαρντό, η Τζεραλτίν Τσάπλιν,  ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, ο Τζον Γουέην, οι Beatles, ο Σαρλ Αζναβούρ, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, η Κορίνα Τσοπέι, η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, ο Πίρς Μπρόνσαν, ο Αρμάντ Ασάντε και πολλοί άλλοι επέλεξαν το ξενοδοχείο για τη διαμονή τους.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ήταν από τους πιστούς του Αστέρα, εξ αιτίας της μοναδικής τοποθεσίας, της ασφάλειας και της διακριτικότητας του ξενοδοχείου.

Τόπος χαλάρωσης υπήρξε και για αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, όπως , Μάργκαρετ Θάτσερ, Τζίμι  Κάρτερ, Ρόμπερτ Κέννεντυ, Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Ζι Σκαρ Ντε Στεν, Χέλμουτ Κολ.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το χρησιμοποιούσε συχνά για τις διακοπές του, και ο Χρήστος Σαρτζετάκης ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά και ο Κώστας Σημίτης για τις μικρές του εξορμήσεις.

 

Το σχέδιο

Σημειώνεται ότι το σχέδιο των επενδυτών προβλέπει τη μετατροπή δύο ξενοδοχειακών μονάδων (Arion Hotel και Westin Hotel όπως μετονομάστηκε) σε ξενοδοχεία έξι αστέρων και την κατεδάφιση του ξενοδοχείου Aphrodite Hotel. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή 15 έως 20 υπερπολυτελών κατοικιών που προορίζονται για δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

Στελέχη κοντά στη συμφωνία αυτή δεν απέκλειαν οι Άραβες επενδυτές να έχουν ήδη συμφωνήσει τη διάθεση των συγκεκριμένων κατοικιών σε φίλους, γνωστούς ή ενδιαφερόμενους που έχουν γνώση των σχεδίων της AGC. H αξία δε των κατοικιών αυτών μπορεί να ανέλθει από 30 έως 50 εκατ. ευρώ. Οι άνθρωποι της αγοράς κάνουν λόγο για πρόθεση των Αράβων να καταστήσουν το αποκαλούμενο Μικρό Καβούρι προορισμό για το διεθνές τζετ σετ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα