Τα μασάει η Γερμανία για την “επιτροπεία”

Τα μασάει η Γερμανία για την “επιτροπεία”
Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) unterhält sich am Donnerstag (08.09.2011) im Deutschen Bundestag in Berlin mit Bundeswirtschaftsminister Philipp Rösler (FDP). Das Parlament berät über den erweiterten Euro-Rettungsschirm EFSF. In erster Lesung diskutieren die Abgeordneten über den Gesetzentwurf der Koalition, der Ende September endgültig verabschiedet werden soll. Umstritten ist vor allem die Beteiligung des Parlaments bei künftigen Milliardenhilfen für marode Euro-Staaten. Foto: Wolfgang Kumm dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++ dpa

Πανευρωπαϊκή κατακραυγή για τα περί "επιτροπείας" της Ελλάδας. Διαβάστε πώς ανασκεύασε η Γερμανία. Γκάμπριελ: "Θα εκλαμβανόταν ως δύναμη κατοχής"

Όπισθεν ολοταχώς από τη Γερμανία, στο ζήτημα της δημοσιονομικής επιτροπείας της Ελλάδας , η οποία ξαφνικά μετατράπηκε από πρόταση σε… “υπό διαμόρφωση σκέψη”.

“Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη”, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: “όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα”.

Είχαν προηγηθεί σφοδρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, αλλά και αποδοκιμασία από την Κομισιόν , δια του εκπροσώπου της Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο από την πλευρά του για μια “συζήτηση εργασίας” για να “δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει”.

Παιχνίδι με τις λέξεις

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες. Η πρώτη θα ήταν “να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους” επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν “ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν “να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης” για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.

Ο Κότχαους διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους “δεν βρίσκεται σε συζήτηση”.

“Το κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”, δηλαδή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας που πρέπει να δεχθούν την παραγραφή χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε.

Γκάμπριελ: “Ανιστόρητη πρόταση”

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Γερμανία, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την πρόταση τοποθέτησης Επιτρόπου στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως μία τέτοια κίνηση “θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως “δύναμη κατοχής”.

“Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική”, παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

“Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας” υποστήριξε και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της “Τρόιχαντ”, η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας.

“Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και, όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι” εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες έχουν ήδη ταρακουνηθεί, αν και, όπως αναγνωρίζει, “δεν φταίνε προφανώς οι συνταξιούχοι, επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις τους παραποιούσαν τα νούμερα και δεν εισέπρατταν τους φόρους”.

“Οι άνθρωποι όμως υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, αν στείλουμε εκεί έναν Γερμανό Επίτροπο” κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πυρ ομαδόν κατά της γερμανικής πρότασης

Επικρίσεις στην Ευρώπη προκαλεί η πρόταση της Γερμανίας να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα , με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου να δηλώνει ότι “δεν είναι και πολύ λογική” και τον Αυστριακό καγκελάριο να την χαρακτηρίζει “προσβλητική”.

Πρέπει “να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο” τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε ο Ζαν Ασελμπορν στο περιθώριο συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι “λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της “.

Οι γερμανικές απειλές “κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση. Δεν είναι πολύ λογικό οι Γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

“Στην πολιτική, κανείς δεν χρειάζεται να είναι προσβλητικός”, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας: “Αυτό δεν έχει αποτελέσματα και κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα