Αξιολόγηση του Δημοσίου α λα γαλλικά

Μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ζητείται συνδρομή ιδιωτικών φορέων στην αξιολόγηση ελληνικού κράτους και υπαλλήλων
- 29 Δεκεμβρίου 2011 15:24
Τον οδικό χάρτη και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με το γαλλικό υπουργείο Προϋπολογισμού, Δημόσιου Λογιστικου και Μεταρρύθμισης, για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη.
Ο υπουργός υπογράμμισε, ότι η περικοπή οργανικών θέσεων δεν σημαίνει αυτομάτως και απολύσεις, καθώς “άλλωστε κανένας δεν έχει ζητήσει επισήμως απολύσεις. Στόχος είναι η καλύτερη αξιοποίηση των υπαλλήλων στις κατάλληλες θέσεις και όχι απολύσεις“.
“Αυτή η κορυφαία μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους δημόσιους υπαλλήλους, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να πετύχει. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αξιολόγησης που θα είναι αδιάβλητος, αμερόληπτος και δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν η αξιοπιστία της και η αντικειμενικότητά της”, είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος του μνημονίου με τη Γαλλία και σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, είναι η παροχή κρατικής βοήθειας στις ελληνικές αρχές στη διάρκεια της αξιολόγησης, καθώς και η προετοιμασία της συνολικής αρχιτεκτονικής και στρατηγικής για να υλοποιηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση, ιδίως εντός του πλαισίου των συστάσεων του ΟΟΣΑ και με βάση τις απαιτήσεις του μνημονίου με τους δανειστές της χώρας.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει ένα γενικό οδικό χάρτη με επτά πυλώνες, που είναι η δομή και οι κανόνες οργάνωσης του κράτους, η διαχείριση και η παρακολούθηση του προϋπολογισμού, η διαχείριση και η παρακολούθηση του ανθρώπινου δυναμικού, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η καλή νομοθέτηση και η βελτίωση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων, η μείωση της γραφειοκρατίας, με την απλοποίηση των διαδικασιών και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Πρόκειται για ένα κυλιόμενο σχέδιο δράσης που θα αποτελέσει τη βάση ώστε να καθοριστεί, για κάθε έργο, ο τύπος της αιτούμενης βοήθειας (είτε άμεσα μέσω των Εθνικών Αρχών, Ευρωπαϊκών Οργάνων, Διεθνών Οργανισμών, πιστοποιημένων υπηρεσιών ή μέσω του ιδιωτικού τομέα).
Στο γενικό οδικό χάρτη περιλαμβάνονται η σύσταση Ομάδας Υποστήριξης της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης και η σύσταση Μονάδων Αναδιάρθρωσης σε κάθε υπουργείο.