Χαμηλά ο πήχης στα ενεργειακά για την επίσκεψη Πούτιν

Χαμηλά ο πήχης στα ενεργειακά για την επίσκεψη Πούτιν
ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ//EUROKINISSI--ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ Eurokinissi

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα. Τα ανοιχτά μέτωπα στη διπλωματία των αγωγών

Χαμηλά μπαίνει ο πήχης της επίσκεψης Πούτιν στην Αθήνα στις 28 του μήνα, για λόγους που σχετίζονται με τις προτεραιότητες, τα πλάνα και τους σχεδιασμούς τόσο της ελληνικής όσο και της ρωσικής πλευράς.

Σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, η Αθήνα επιχειρεί μεν «ασκήσεις» πολυεπίπεδης ενεργειακής πολιτικής, δεν θέλει όμως να διαταράξει τις σχέσεις της με τους δανειστές, πόσο μάλλον με τις ΗΠΑ, σε μια στιγμή που έχει ανάγκη από τη στήριξή τους περισσότερο παρά ποτέ. Οχι μόνο για να κλείσει αισίως η διαπραγμάτευση, αλλά και στα εθνικά μας θέματα (Αιγαίο), όπου η Τουρκία κλιμακώνει καθημερινά τις προκλήσεις της.

Από την άλλη πλευρά η Μόσχα θέτει βεβαίως το θέμα του εναλλακτικού αγωγού φυσικού αερίου, μέσω Βουλγαρίας-Ελλάδας-Ιταλίας, ωστόσο έχει άλλες προτεραιότητες στα ενεργειακά και συγκεκριμένα τον αγωγό Nord Stream 2. Τον αγωγό που με κόστος 10 δισ. ευρώ και δυναμικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου, έχει ως στόχο να μεταφέρει υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής διπλάσιες ποσότητες ρωσικού αερίου προς τη Γερμανία, και ο οποίος έχει διχάσει την Ευρώπη.

Οι ηγέτες οκτώ ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών, της Τσεχίας, Εσθονίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Ρουμανίας και Λιθουανίας, αντιτίθενται σθεναρά στην επέκταση του Nord Stream, με το επιχείρημα ότι θα ενισχύσει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, παρά τα όσα διακηρύσσουν με κάθε ευκαιρία οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι αντιρρήσεις για τον αγωγό, ο οποίος θα επιτρέψει το ρωσικό φυσικό αέριο να παρακάμψει την Ουκρανία, αποφεύγοντας τα τέλη διέλευσης και τις πολιτικές διαφωνίες που έχουν παραλύσει τις εξαγωγές περισσότερες από μία φορές τα τελευταία χρόνια, έχουν κυρίως πολιτικά κίνητρα. Οι Βρυξέλλες διαφωνούν κι αυτές με τη σκοπιμότητα του έργου.

Η Μόσχα με ανοικτό το μέτωπο του Nord Stream 2, δεν θα ήθελε σε αυτή τη φάση μια ακόμη αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή τη φορά στο Νότο.

Άλλωστε, ακόμα και στο αμιγώς ενεργειακό πεδίο, η Ελληνική κυβέρνηση  αφού εγκατέλειψε το δόγμα Λαφαζάνη για “απεξάρτηση” της Ελλάδας από την ενιαία ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει, δια του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, προσανατολίσει τις προσπάθειές της στην ευόδωση δύο σημαντικών πρότζεκτ, του αγωγού TAP και του αγωγού IGB.

Δηλαδή, τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (ΤΑP), που προορίζεται να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, που θα διασυνδέσει το ελληνικό τμήμα του TAP με τη Βουλγαρία τροφοδοτώντας βαλκανικές χώρες. Αμφότερα τα έργα είναι μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα με προϋπολογισμό 1,5 δισ. και 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, η ρωσική ατζέντα περιλαμβάνει συζητήσεις για συμπράξεις της Gazprom με τη ΔΕΗ, και εμπορικές συνεργασίες της Rosneft με τα ΕΛΠΕ. Οσο για άλλα σενάρια που θέλουν τη Gazprom να εκδηλώνει εκ νέου ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ ή τη Rosneft να φλερτάρει με τα ΕΛΠΕ για μετοχική συνεργασία, θεωρούνται μάλλον μακρινά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα