Χωρίς προγνωστικά

Χωρίς προγνωστικά
Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Mar. 21, 2017 / , 21 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Με ποιες θέσεις προσέρχονται οι δανειστές στο άτυπο Eurogroup της Βαλέτας. Δημοσιεύματα που ήθελαν το Ταμείο να ζητά στο παρά πέντε την λήψη μέτρων από την Ελλάδα και για το 2018 διαψεύστηκαν. Παράγοντας κλειδί ο Σόιμπλε

Με καλύτερο δυνατό σενάριο την δημιουργία ενός «περιγράμματος» συμφωνίας με στόχο την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ξεκίνησε το πρωί, το άτυπο Eurogroup της Βαλέτας στην Μάλτα, χωρίς όμως κανένας από τους εμπλεκόμενους, να διακινδυνεύει κάποια πρόβλεψη.

Σημείο αναφοράς αυτού του περιγράμματος, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προωθεί μια λύση για μέτρα σε δύο δόσεις, με την περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020. Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει και τις θέσεις του ΔΝΤ, η λύση αυτή προβλέπει την ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων από το 2019, αν η Ελλάδα αποκλίνει από το στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Παρότι η πρόταση αυτή, υποτίθεται ότι τέθηκε υπ όψιν της ελληνικής πλευράς, κατά το τελευταίο ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες, στην αρχή της εβδομάδας, κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι δεν έχουν πάρει επισήμως τέτοια πρόταση. Ωστόσο μέχρι και χθες τηρήθηκε σιγήν ιχθύος και για τα αποτελέσματα των επαφών στις Βρυξέλλες αλλά και τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο αργά το βράδυ της Πέμπτης, κοινοτικοί αξιωματούχοι εξέφραζαν προβληματισμό για το αν και η νέα συμβιβαστική πρόταση θα βρει γόνιμο έδαφος . Εξηγούσαν τον προβληματισμό τους αυτόν, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση, επιμένοντας όλα τα πρόσθετα μέτρα να ενεργοποιηθούν το 2019.

Από την άλλη , το ΔΝΤ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου κ. Τζέρυ Ράϊς, επανέλαβε και χθες την θέση ότι ναι μεν υπάρχει πρόοδος με την Ελλάδα, αλλά μένει πολύ δουλειά να γίνει. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει σε ποια θέματα υπάρχουν διαφορές.

Δημοσιεύματα που ήθελαν το Ταμείο να ζητά στο παρά πέντε την λήψη μέτρων από την Ελλάδα και για το 2018 διαψεύστηκαν. Η αλήθεια είναι ότι το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει καμία χρονιά, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Με αυτό το δεδομένο αν έχουμε απόκλιση από το στόχο το 2018, ο δημοσιονομικός κόφτης θα ενεργοποιηθεί όχι νωρίτερα από τον Μάιο του 2019. Προτείνει συνεπώς – και μάλλον συνεχίζει να επιμένει σε αυτό – το σύνολο των μέτρων να ενεργοποιηθούν από το 2019 βρίσκοντας σε αυτό, την αντίσταση των ελληνικών αρχών και τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Παράγοντας Σόιμπλε

Παράγοντας κλειδί για άλλη μια φορά θα είναι η στάση του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος εμφανίστηκε χθες για πρώτη φορά μετά από καιρό αισιόδοξος για συμφωνία στην δεύτερη αξιολόγηση χωρίς όμως να δηλώνει βέβαιος ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κάτι τέτοιο στην Μάλτα

Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή «δείχνουν» τον κ. Σόιμπλε ως υπεύθυνο για τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ χωρίς να έχουν απόλυτα άδικο. Είναι αλήθεια ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τη συζήτηση για το χρέος και η καλύτερη μέθοδος είναι να εκθέτει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι εκείνη καθυστερεί την αξιολόγηση, με το πρόσχημα ότι δεν δέχεται να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο σήμερα μπορεί να κάνει κάποια υποχώρηση και να δώσει ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, συμφωνώντας τουλάχιστον στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Η χθεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπουμ έγινε μακριά από τα φώτα του τύπου. Μάλιστα ως προσπάθεια αποφυγής διαρροών μπορεί να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι οι δύο βασικοί παίκτες δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι και αργά χθες το βράδυ στην Μάλτα με αποτέλεσμα και η ελληνική αποστολή να μην έχει χθες κάποιες χρήσιμες επαφές πριν από την σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης.

Αν αυτές οι επαφές γίνουν σήμερα θα είναι σύντομες καθώς το Eurogroup ξεκινά νωρίς.

(Φωτο: SOOC.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα