Χουλιαράκης: ‘Να πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος’

Χουλιαράκης: ‘Να πάρουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος’

Να διακηρύξει η κυβέρνηση την ιδιοκτησία του μνημονιακού προγράμματος ώστε να μπορέσει να έχει αφήγημα για τις αγορές, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στο συνέδριο του Economist, στο Λαγονήσι. «Είστε τώρα όπου ήσασταν το 2014», δήλωσε ο Κοστέλο.

Την αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα θα βρει έγκαιρα το δρόμο για τις αγορές αν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμά της, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ, που βρέθηκαν σήμερα στο συνέδριο του Economist, με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Χουλιαράκη να ζητά από την υπόλοιπη κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος, αλλά και να τονίζει ότι η συμμετοχή στην ποσοική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι επιθυμητή, αλλά όχι απαραίτητη για την έξοδο στις αγορές.

“Η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες, υλοποίησε μόνο στη δεύτερη αξιολόγηση, 140 προαπαιτούμενα στα οποία περιλαμβάνονται εκτός από δημοσιονομικά και μέτρα για την αγορά εργασία και την αγορά ενέργειας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

“Αυτό έφερε και την δόση των 8,5 δισ. ευρώ από το Eurogroup και θα είναι παραπάνω από αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες για το χρέος της”.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εκεί που βρισκόταν το 2014. Δεν θα πρέπει να γίνουν άλλα λάθη. Το μόνο που μένει τώρα, είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί. Είμαι σίγουρος ότι αν γίνουν όλα αυτά η Ελλάδα θα ανακτήσει σύντομα μέσα στους επόμενους μήνες την πρόσβαση στις αγορές”, κατέληξε ο κ. Κοστέλο.

“Έχουν γίνει πολλά αλλά ακόμη βρισκόμαστε στα μέσα του δρόμου”, τόνισε με την σειρά του ο εκπρόσωπος του ESM κ. Νικόλα Τζαιαμαριόλι ο οποίος τόνισε ότι παρά την ένταση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα για την ελάφρυνση του χρέους το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε ότι επιβεβαιώνει την σαφή δέσμευση των Ευρωπαίων να συνεχίζουν να βοηθούν την Ελλάδα μέχρι να σταθεί κανονικά στα πόδια της.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι τα τελικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος και θα βρίσκονται υπό την προϋπόθεση, ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία του πρόγραμμα της

Φραντσέσκο Ντρούντι: Τάση σταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

“Βλέπουμε μια τάση σταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα”, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ. Φραντσέσκο Ντρούντι για να προσθέσει όμως “Θα πρέπει να γίνουν βήματα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Τι πρώτο τρίμηνο το στοκ των κόκκινων δανείων σταθεροποιήθηκε αλλά δεν μειώθηκε και θα πρέπει να γίνει κάτι γι αυτό “Χρειάζονται ακόμη αλλαγές στο αστικό κώδικα ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι υποθέσεις των δανείων αλλά και δευτερεύουσα νομολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς”.

Σε ό,τι αφορά την στάση της ΕΚΤ απέναντι στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup και την μη ένταξη της Ελλάδας στο QE ο κ. Ντρούντι επανέλαβε όσα έχει γράψει ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, ότι “η απόφαση είναι ένα καλό πρώτο βήμα αλλά δεν δίνει ακόμη την απαιτούμενη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος που θα υλοποιηθούν”.

Χουλιαράκης: Ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη τo QE

Τάραξε τα νερά για άλλη μία φορά ο Γιώργος Χουλιαράκης, ζητώντας να διακηρύξει η κυβέρνηση την ιδιοκτησία του μνημονιακού προγράμματος, ώστε να δημιουργήσει ένα αφήγημα ου θα πείσει τις αγορές. Παρότι διαφώνησε με τον κ. Ντρούντι σχετικά με το αν οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων είναι αρκετές για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε, ότι δεν είναι απαραίτητη η ένταξη της Ελλάδας στο QE για να γίνει έξοδος στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα για το χρέος που ανακοινώθηκαν στο Eurogroup και ειδικότερα τις δεσμεύσεις για παράταση των ωριμάνσεων μέχρι και 15 και την υπόσχεση για μακροπρόθεσμα τόνισε, ότι μια σαφής διατύπωση η οποία όπως είπε το οικονομικό επιτελείο ανέμενε από πριν ότι θα υλοποιηθεί, το 2018.

“Ευχόμαστε να το είχε δει έτσι και το ΔΝΤ και να είχαμε την πλήρη και όχι μόνο την κατ’ αρχήν ένταξη του στο ελληνικό πρόγραμμα”, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης, αφήνοντας έτσι και μια αιχμή για τον εκπρόσωπο του ταμείου που ήταν απών.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα