DBRS: Αναβάθμισε σε θετική την τάση για την Ελλάδα αλλά όχι και το αξιόχρεο

DBRS: Αναβάθμισε σε θετική την τάση για την Ελλάδα αλλά όχι και το αξιόχρεο
Φωτό αρχείου: Χρηματιστήριο Αθηνών Eurokinissi

Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Ελλάδα στο BB (low), αναβαθμίζοντας ωστόσο την τάση από σταθερή σε θετική, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS. Χρέος και ρευστότητα τα "αγκάθια" της ελληνικής οικονομίας.

Αναβολή πήρε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από το οίκο DBRS ο οποίος επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής την αξιολόγηση BB Law για την Ελλάδα αναβαθμίζοντας την γενικότερη προοπτική της από σταθερή σε θετική.

Στο σχόλιο με το οποίο ο οίκος συνοδεύει την νέα αξιολόγηση της Ελλάδας δείχνει να τηρεί στάση αναμονής. Επαναλαμβάνει ξανά επί λέξει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης σημειώνοντας ότι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής 4: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4) η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.

Ειδικότερα ο οίκος σχολιάζει ιδιαίτερα θετικά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τρίτο συνεχόμενο χρόνο θετικής ανάπτυξης πετυχαίνει και με το παραπάνω τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τους θεσμούς μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου . Επίσης κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην βούληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην στήριξη των τραπεζών με το σχέδιο « Ηρακλής» αλλά και την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων ύψους 2,7 δις προς το ΔΝΤ.

Στους βαθμολογούμενους τομείς με βάση τους οποίους κάνει την αξιολόγηση της έχει βάλει τους χαμηλότερους βαθμούς στο ύψος του χρέους και την ρευστότητα της οικονομίας το ρυθμό ανάπτυξης και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Με αυτά τα δεδομένα αναβάθμισε την προοπτική ( trend ) της οικονομίας από σταθερή σε θετική επιβραβεύοντας τις έως τώρα προσπάθειες που έχουν γίνει με το σχέδιο Ηρακλής και την προώθηση της πρόωρης αποπληρωμής των 2,7 δις προς το ΔΝΤ αλλά δείχνει ότι περιμένει πιο μετρήσιμα αποτέλεσμα πριν βελτιώσει την βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Τούτο παρά το γεγονός ότι η αγορά είχε προεξοφλήσει μια δεύτερη αναβάθμιση τους αξιόχρεου της Ελλάδας μία εβδομάδα μετά την αναβάθμιση από Β-+ σε ΒΒ- από την Standard and Poors.

Στην κατηγορία ΒΒ –

Έτσι η Ελλάδα παραμένει προς στιγμή σε μια κατάσταση στην οποία τρεις από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που την βαθμολογούν ( S&P , Fitch DBRS 0 την έχουν στην βαθμίδα ΒΒ- ( η DBRS στην ισάξια BB low) ενώ ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης η Moody’s μας έχει μια βαθμίδα χαμηλότερα με την δική της κλίματα στο B1 .

Σε πιο απλά ελληνική αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πλησιάσει κατά μια βαθμίδα στις τρεις (από τέσσερις στην αρχή του χρόνου) την ελάχιστη βαθμίδα που κάνει αποδεκτή η ΕΚΤ (BBB- ) για την ένταξη της χώρας στην δεύτερη περίοδο του QE. Τούτο με δεδομένο ότι τρείς στους τέσσερις αξιολόγησης την έχουν κατατάξει στην βαθμίδα ΒΒ –

Αν η DBRS αναβάθμιζε σήμερα την Ελλάδα στο ΒΒ θα ήταν ο οίκος που θα είχε την καλύτερη βαθμολογία από όλους για το αξιόχρεο της χώρας μας παρότι είναι ο μικρότερης βαρύτητας οίκος αξιολόγησης από τους τέσσερις κάτι που θα εκλαμβάνονταν ως σημάδι βιασύνης αν όχι προχειρότητας από τον «νέο» του club των Rating Agencies.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα