Δηλώσεις-βόμβα Τόμσεν: Να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποδίδουν

Δηλώσεις-βόμβα Τόμσεν: Να απολύονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αποδίδουν
Οι εκπρόσωποι της Τρόικα βγαίνουν από το υπ. Οικονομικών μεετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα την Δευτέρα 18 Νοεεμβρίου 2013. Στο στιγμιότυπο ο Πολ Τόμσεν (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Να διώξει όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν αποδίδουν ζητά από την κυβέρνηση ο επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ (Vid)

“Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και την διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ και συνέχισε δίνοντας μια “εναλλακτική” για να μειωθούν οι φόροι:

“Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχει μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα”.

“Η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από τη βελτίωση των εξαγωγών”, είπε ενώ σε ότι αφορά το το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε ότι ανέρχεται στα 12 δισ. ευρώ.

“Το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους νέα χρήματα. Πιθανόν. Δεν το γνωρίζουμε, είναι πολύ νωρίς”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε πως συμφωνεί με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε κάποιους τομείς είναι πολύ υψηλοί και ότι θα πρέπει να αποτελεί στόχο η μείωσή τους.

Όμως, σημείωσε πως αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη πλεονάσματος 4,5%, κάνοντας λόγο για ανάγκη βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης.

“Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, ότι οι πλούσιοι πληρώνουν φόρους και όχι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που εύκολο να φορολογηθούν, αν μπορείς να εξασφαλίσεις μια διευρυμένη φορολογική βάση, τότε μπορείς να μειώσεις του φορολογικούς συντελεστές μακροπρόθεσμα”, είπε.

Ερωτηθείς για το χρέος, επανέλαβε πως υπάρχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 και ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος.

“Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποια μέτρα για να μειωθεί το χρέος. Αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, καθώς θα ξανακάνουμε την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους” είπε και τόνισε ότι είναι απαραίτητο ένα κούρεμα και εκτίμησε ότι η μείωση θα μπορούσε  να γίνει μέσω της μείωσης των επιτοκίων, ή άλλους τρόπους.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν είναι ισχυρές, παρά τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα και επεσήμανε πως εάν δεν βελτιωθεί αυτός ο τομέας τότε θα έχει αντίκτυπο στην ανάκαμψη.

Τέλος, δήλωσε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για το πολύ υψηλό επίπεδο των “κόκκινων” δανείων. Ο ίδιος επιχείρησε πάντως να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τις καταθέσεις των πολιτών, προσθέτοντας πως η ρυθμιστή αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εκ των προτέρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα