Εκπτώσεις: Εκκίνηση με “προσδοκίες” για οξυγόνο ρευστότητας στο λιανεμπόριο

Διαβάζεται σε 7'
ekptwseis
Χειμερινές εκπτώσεις ΙΝΤΙΜΕ

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν τις δύο πρώτες Κυριακές, στις 18 και 25 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 18:00.

Το λιανεμπόριο στρέφει το βλέμμα του, αναζητώντας “ανάσες”, στην περίοδο των εκπτώσεων, που ξεκινούν τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 27 Φεβρουαρίου.

Εν μέσω μιας ιδιαίτερης δύσκολης συγκυρίας, με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να πιέζονται αφόρητα, αφενός από τα λειτουργικά κόστη, τις ελλείψεις προσωπικού, τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, κι αφετέρου, από τη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, οι εκπτώσεις αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για τόνωση του τζίρου και ανανέωση των αποθεμάτων.

Βέβαια, με βάση τα περσινά δεδομένα και πάλι “τροφοδότης” της αύξησης των πωλήσεων, σε αξία, αναμένεται να είναι ο πληθωρισμός. Χαρακτηριστικά, πέρυσι, οι εκτιμήσεις παρέπεμψαν σε μια συνολική αξία των πωλήσεων, πάνω από 6 δισεκ. ευρώ, αυξημένη, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2024, κατά τουλάχιστον 3%, όσο, περίπου, και η αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σε ανάλογο επίπεδο μπαίνει και φέτος ο “πήχης”, με βάση τα όσα καταγράφουν στελέχη της αγοράς.

Η εικόνα της ΕΛΣΤΑΤ

Να σημειωθεί, πάντως, ότι αύξηση 4,2% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Οκτώβριο εφέτος, καθώς οι πωλήσεις κινήθηκαν καθοδικά μόνο στα καύσιμα.

Ειδικότερα, άνοδος του τζίρου καταγράφηκε σε: Βιβλία- Χαρτικά-Λοιπά είδη (12,3%), Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη- Οικιακό εξοπλισμό (9,7%), Ένδυση- Υπόδηση (9,6%), Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (8,9%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (4%), Πολυκαταστήματα (2,7%) και Τρόφιμα- Ποτά- Καπνό (0,2%). Στον αντίποδα, μείωση σημειώθηκε σε Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (2,5%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε αύξηση 4,2% τον Οκτώβριο 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2024, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2025 σημείωσε αύξηση 1,7%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Οκτώβριο 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2025.

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε αύξηση 5,3% τον Οκτώβριο 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2024, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2025 σημείωσε αύξηση 2%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,5% τον Οκτώβριο 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2025.

Τι λέει η αγορά;

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνει ότι οι ετήσιες πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, με μια εκτιμώμενη αύξηση της τάξης του 5%. Όπως τονίζει, με αντίστοιχο θετικό πρόσημο προσδοκούν οι έμποροι να ξεκινήσει και το 2026, με αιχμή τις χειμερινές τακτικές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων είναι σε μεγάλο βαθμό παγιωμένες και εστιάζουν κυρίως σε προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες.

Όπως, επίσης, δήλώσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Μάκης Σαββίδης, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών παραμένει περιορισμένη, αν και η επάρκεια προϊόντων είναι δεδομένη και οι εκπτώσεις, ιδιαίτερα στην ένδυση και την υπόδηση, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Οι εκπτώσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ αντοχών και προσαρμοστικότητας για την αγορά», τονίζει.

«Όλα δείχνουν πως οι χειμερινές εκπτώσεις, παρά την οικονομική κόπωση των εορτών, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες εμπόρων και καταναλωτών και θα έχουμε φέτος μια αγοραστική κίνηση σε λίγο καλύτερα επίπεδα από πέρυσι, με στόχο ο τζίρος στη λιανική το δίμηνο, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2026, να ξεπεράσει τα 6 δις ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διμήνου», επισημαίνει, παράλληλα, ο κ. Κορκίδης, θέτοντας το ζήτημα της ανανέωσης του θεσμού ώστε να αποκτήσει εκ νέου ενδιαφέρον και να λειτουργήσει ως ουσιαστικό ανάχωμα στην ακρίβεια.

Τόνωση ρευστότητας

Πάντως, μια ενίσχυση των πωλήσεων μπορεί να “δώσει οξυγόνο” σε σχέση με το μεγάλο ζητούμενο της ρευστότητας, ειδικά για τις ΜμΕ, καθώς η εικόνα στον κλάδο, με βάση στελέχη του, παραμένει εξίσου ανησυχητική. Μόλις το 10% των επιχειρήσεων έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον, παρά τη σχετικά υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, μόνο το 9,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων καταφέρνει να επωφεληθεί, ενώ η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίζεται σχεδόν αδύνατη για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών. Επιπρόσθετα, τα όποια αποθέματα ρευστότητας για το μικρό λιανεμπόριο “ροκανίζουν” τα ασφαλιστικά βάρη καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν κατά 18,5% την τελευταία τετραετία αλλά και τα φορολογικά βάρη, όπως η προκαταβολή φόρου.

Η εορταστική αγορά

Οι εκπτώσεις, πάντως, έρχονται μετά την εορταστική περίοδο, όπου οι ταχύτητες με τιε οποίες έτρεξε η αγορά ήταν πολλαπλές, με κερδισμένους του “μεγάλους”. ‘Ετσι, με βάση τις εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο Πειραιώς η κίνηση της Χριστουγεννιάτικης αγοράς, για το 2025 έδειξε μια σταθεροποίηση της καταναλωτικής δαπάνης με μια αναμενόμενη ετήσια αύξηση από 2,5-5%, που δημιουργείται κυρίως από τις πληθωριστικές πιέσεις της χρονιάς.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο του 2024 κυμάνθηκε στα 4,3 δισ. € και όπως πάντα αφορά στην εγχώρια κατανάλωση στα τρόφιμα, καύσιμα, αυτοκίνητα, ένδυση, ηλεκτρικά κ.λπ. Επίσης, με βάση το ΕΒΕΠ, οι 6 στους 10 των Ελλήνων καταναλωτών ξόδεψαν και φέτος περίπου τα ίδια με πέρυσι, ενώ μόνο 1 στους 10 ξόδεψε περισσότερο την φετινή εορταστική περίοδο. Όπως σημείωσε το ΕΒΕΠ, η ακρίβεια και οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα σίγουρα επηρέασαν σχεδόν το σύνολο των αγορών τόσο των Χριστουγέννων, όσο και της Πρωτοχρονιάς. Κι αυτό την ώρα που οι προβλέψεις διεθνώς δείχνουν μια μέτρια αύξηση των εορταστικών πωλήσεων 3,7%–4,2% για την περίοδο του Δεκεμβρίου 2025.

Έτσι, με βάση το ΕΒΕΠ, μια εκτίμηση του «χριστουγεννιάτικου τζίρου» για το 2025 ανά κλάδο στην Ελλάδα παραπέμπει σε πωλήσεις αξίας κοντά στα 4,5 δις €. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα για την περυσινή εορταστική αγορά στην Ελλάδα, ο μέσος όρος της αξίας χριστουγεννιάτικης δαπάνης ανά άτομο, δηλαδή κατά προσέγγιση η μέση αξία μιας απόδειξης/κατανάλωσης στο λιανεμπόριο κατά την εορταστική περίοδο ήταν περίπου 190 €, αυξημένη από τα 175 € του προηγούμενου έτους. Η εκτίμηση για το 2025 στην αξία που δαπάνήσαν οι καταναλωτές φέτος για αγορές δώρων και εορταστικά είδη, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ξεπερνά τα 200 € κατά κεφαλήν.

Μια «προσεγγιστική» ανάλυση σε 10 κατηγορίες αγαθών δείχνει πως και φέτος με μερίδιο προτίμησης 34% δαπανήθηκαν τα περισσότερα στα τρόφιμα και τα ποτά με περίπου 1,53 δις €. Στην ένδυση με μερίδιο 14% περίπου 620 εκατ. € και στην υπόδηση με 7% περίπου 310 εκατ. €. Στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη με μερίδιο 15% περίπου 670 εκατ. €. Στα παιχνίδια με μερίδιο 6% περίπου 270 εκατ. €. Στα καλλυντικά με μερίδιο 5% περίπου 230 εκατ. €. Στον οικιακό εξοπλισμό με μερίδιο 6% περίπου 270 εκατ. €. Στα βιβλία και πολιτιστικά είδη με μερίδιο 3% περίπου 140 εκατ. €. Σε κοσμήματα και ρολόγια με μερίδιο 4% περίπου 180 εκατ. €. Τέλος για όλα τα υπόλοιπα, όπως, εποχικά δώρα και είδη διακόσμησης με μερίδιο 6% οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα