Εκτός διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

Εκτός διαδικασίας ελέγχου υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα

Η ΕΕ συνέστησε να τερματισθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος της Ελλάδας για υπερβολικό έλλειμμα μετά τις βελτιώσεις στη δημοσιονομική θέση της. Για "μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή" έκανε λόγο ο Μοσκοβισί. Ικανοποίηση από το Μαξίμου, που θέλει όμως να φρενάρει τη συζήτηση για έξοδο άμεσα στις αγορές

Εξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο. «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών προσπαθειών που κατέβαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, καθώς και της προόδου που επιτεύχθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα», τόνισε το Κολέγιο των Επιτρόπων στην εβδομαδιαία συνάντησή του.

Οπως είχε προβλέψει το news247.gr, η σκέψη αυτή βρισκόταν υπό έντονη συζήτηση στο παρασκήνιο, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και από αυτές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν το Συμβούλιο ακολουθήσει τη σύσταση της Επιτροπής, μόνο τρία κράτη μέλη θα παραμείνουν στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), σε σύγκριση με 24 χώρες κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2011.

Πανηγυρικές ήταν οι δηλώσεις των αρμόδιων Επιτρόπων. «Οι συστάσεις μας για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι ένα άλλο θετικό σημάδι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα», τόνισε ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο. «Καλώ την Ελλάδα να αξιοποιήσει τα επιτεύγματά της και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της, σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία της επιστροφής της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων έχει καθοριστική σημασία προκειμένου να φανούν τα θετικά τους αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Μια μακροχρόνια αναπτυξιακή στρατηγική θα διασφαλίσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καθώς και σταθερή ανάπτυξη και ευημερία για το μέλλον».

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, που από την πρώτη στιγμή επέμεινε στην έξοδο της Ελλάδας απότ η διαδικασία αυτή, δήλωσε: «Αυτή είναι μια ιδιαίτερα συμβολική στιγμή για την Ελλάδα. Ύστερα από τόσα πολλά χρόνια θυσιών του ελληνικού λαού, η χώρα δρέπει τελικά τους καρπούς των προσπαθειών της. Σε συνέχεια της καταβολής 7,7 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η σημερινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση της δραστικής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας, κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, να γυρίσει σελίδα στη λιτότητα και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, επενδύσεων και απασχόλησης. Η Επιτροπή θα παραμείνει στο πλευρό του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης.»

Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επιστροφή της σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε από έλλειμμα 15,1% το 2009 σε πλεόνασμα 0,7% το 2016. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η σχετική Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.

Ιστορικό

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι το πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και τη διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2009, η Ελλάδα υπάγεται στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της χώρας έχει παραταθεί πολλές φορές. Τον Αύγουστο του 2015, αποφασίστηκε να παραταθεί έως το 2017, το αργότερο.

Από τις 19 Αυγούστου 2015, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας χορηγεί χρηματοδοτική βοήθεια στη χώρα με τη μορφή τριετούς προγράμματος στήριξης της σταθερότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, ο ΕΜΣ ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Μολονότι από το 2017 η χώρα θα υπάγεται στο προληπτικό σκέλος του Συμφώνου, η παρακολούθηση των δημοσιονομικών της επιδόσεων θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του. Στη συνέχεια, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου της με τον κατάλληλο ρυθμό, τηρώντας παράλληλα το όριο αναφοράς για τις δαπάνες, καθώς και να συμμορφωθεί με το κριτήριο του χρέους.

Το 2015 η Επιτροπή πρότεινε ένα πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε αυτή να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Το «πρόγραμμα για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο συμπληρώνει το πρόγραμμα σταθερότητας και στήριξης του ΕΜΣ, στοχεύει στην κινητοποίηση 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ έως το 2020. Τον Ιούνιο του 2017, είχαν ήδη κινητοποιηθεί σχεδόν 11 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2017, οι δράσεις που εγκρίθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων του σχεδίου Γιούνκερ αντιπροσωπεύουν συνολική χρηματοδότηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να δώσουν ώθηση σε επενδύσεις ύψους άνω των 3,3 δισ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα, το σχέδιο Γιούνκερ στήριξε σύμβαση δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης και της επέκτασης των κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα.

Ικανοποίηση Μαξίμου και μηνύματα για την έξοδο στις αγορές

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αντιμετώπισαν στο Μαξίμου την απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, θέλοντας όμως ταυτόχρονα να φρενάρουν την εικόνα περί άμεσης εξόδου στις αγορές.

“Σε πείσμα των καταστροφολόγων της ΝΔ καθώς και μερίδας του Τύπου, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει με σταθερά βήματα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που χάθηκε από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης το 2010 και ανακτά το χαμένος έδαφος της πενταετίας 2010 – 2015”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού καταλήγοντας: “Η κυβέρνηση συνεχίζει με προσήλωση την πορεία για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.”

Εξάλλου κυβερνητικός αξιωματούχος νωρίτερα σχολίαζε: “Η κυβέρνηση ακούει ολες τις απόψεις και “συμβουλές” και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών.”

ΝΔ: Ελπίδα θα φέρει μόνο η αλλαγή που προτείνει ο Μητσοτάκης

Το γραφείο τύπου της ΝΔ με ανακοίνωση του σχολιάζει:

“Σήμερα τερματίστηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης. Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στις τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού, οι οποίες μετέτρεψαν από το 2013 τα διαχρονικά πρωτογενή ελλείμματα σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Θυσίες, που δεν θα ήταν όλες απαραίτητες, αν από το 2010 είχαμε ακολουθήσει το σωστό μείγμα πολιτικής με συγκράτηση δαπανών αντί για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι συστάσεις διεθνών οργανισμών και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών υποδείκνυαν.

Πρόσθετες θυσίες, που θα μπορούσαν να είχαν τερματιστεί νωρίτερα, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο 2015, όπως αποδεικνύει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015). Σύμφωνα με αυτή, οι πράξεις και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) και, τελικά, στη σύναψη τρίτου Μνημονίου.

Δυστυχώς, σήμερα, ο τερματισμός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δεν φέρνει ελάφρυνση στους Έλληνες. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση ψήφισε το τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα λιτότητας, ύψους 5,1 δις ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2019, και δέσμευσε τη χώρα σε εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του Α.Ε.Π., για πολλά χρόνια.

Ανακούφιση, ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες θα φέρει η αλλαγή του μείγματος πολιτικής που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

(Φωτογραφία: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα