Εντός εξωδικαστικού συμβιβασμού και οι επιχειρήσεις που διέκοψαν

Υπάγονται και τα κοινωφελή ιδρύματα. Εκτός ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που εντάσσονται στις διατάξεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά
- 27 Απριλίου 2017 16:08
Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις οποίες διασαφηνίζεται ότι μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει αλλά έχουν υποβάλει εκ νέου δήλωση έναρξης εργασιών, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι στο μηχανισμό μπορεί να ενταχθεί κάθε βιώσιμη επιχείρηση «ανεξαρτήτως μεγέθους» που διαθέτει μία τουλάχιστον χρήση λειτουργικής κερδοφορίας την τελευταία τριετία.
Ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο δεν αποκλείει τις κλειστές επιχειρήσεις. «Μια επιχείρηση που διέκοψε την επιχειρηματική δραστηριότητά της μπορεί να υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών και έτσι να μεταπέσει στην κατηγορία της ανοικτής επιχείρησης» είπε ο υπουργός Οικονομίας. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παρερμηνειών ο υπουργός κατέθεσε και τροποποίηση όπου προβλέπεται ρητά η δυνατότητα των κλειστών επιχειρήσεων να υποβάλλει δήλωση έναρξης εργασιών για ένταξη στον μηχανισμό.
Ο υπουργός Οικονομίας συμφώνησε, παράλληλα, με την πρόταση βουλευτών όλων των πτερύγων για την ένταξη και κοινωφελών ιδρυμάτων στον μηχανισμό. Σημείωσε, όμως, ότι δεν απαιτείται αλλαγή του νομοσχεδίου αφού μια προσεκτικότερη ανάγνωση των διατάξεων (Άρθρο 2, παράγραφος 1) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτά τα ιδρύματα εντάσσονται στον μηχανισμό.
Αντίθετα, ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθάρισε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δεν μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Επισήμανε, όμως, ότι οι εν λόγω κατηγορίες μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επίσης, σημείωσε ότι αποκλείονται εκ των προτέρων οι επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν βάσιμες πιθανότητες για μια θετική αξιολόγηση βιωσιμότητας είτε δεν χρειάζονται τον μηχανισμό. Τόνισε, μάλιστα ότι αν μια επιχείρηση δεν καλύπτει επί τρία έτη τα τρέχοντα έξοδά της δεν μπορεί να κριθεί βιώσιμη και να ενταχθεί στο νομοσχέδιο.
Παραμένει η υποχρέωση δικαστικής επικύρωσης
Ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε, όμως, και την πρόταση για επικύρωση της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού με απλή κατάθεση της στη γραμματεία του δικαστηρίου. Αντίθετα όμως ανέφερε ότι είναι δυνατόν να υιοθετηθεί η πρόταση για επικύρωση της συμφωνίας, με διάταξη ενός μόνο δικαστή, με δικαίωμα οποιουδήποτε θιγόμενου να ασκήσει ανακοπή κατά της διάταξης. «Θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή είναι μεν υποστηρίξιμη, πρέπει όμως να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να εφαρμοστεί η διαδικασία αυτή μόνο στις περιπτώσεις που μπορεί να εκτιμάται ότι η πιθανότητα ανάσχεσης ανακοπής είναι μικρή» είπε και σημείωσε ότι το σχετικό άρθρο 12 ενδέχεται να τροποποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να διαμορφώσουμε με προσοχή τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις επικύρωσης της συμφωνίας με διάταξη», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου. Προανήγγειλε επίσης ότι προετοιμάζεται διάταξη από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης για την προστασία των εκπροσώπων των πιστωτών από άδικες διώξεις που αφορούν την επικύρωση της συμφωνίας ρύθμισης.