Επίσκεψη Σόιμπλε: Ήλθε, είδε και έκοψε την κουβέντα για νέο “κούρεμα”

Επίσκεψη Σόιμπλε: Ήλθε, είδε και έκοψε την κουβέντα για νέο “κούρεμα”
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΪΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη Σόιμπλε. Τα καλά λόγια, το ελληνικό επενδυτικό ταμείο και η εντολή για να μπει τέλος στα σενάρια για "κούρεμα"

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη-αστραπή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε, που ταλαιπώρησε τους πολίτες της Αθήνας, λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας (κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του μετρό), είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, παρουσία του Ε. Βενιζέλου και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Δεν μας είπε κάτι που δεν γνωρίζαμε, καθώς ανακοίνωσε τη στήριξη της χώρας του στη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου, μίλησε με λόγια συμπάθειας για τις προσπάθειες των Ελλήνων, αλλά προσπάθησε με αυστηρό τρόπο να κόψει κάθε κουβέντα για νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

“Να μη συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Σόιμπλε απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας. (λόγω και της γραφειοκρατίας, είπε, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι το δικό του γραφείο στη Γερμανία παρέχει εκπαίδευση σε εφοριακούς).

Επίσης, ζήτησε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων και να ανοίξουν οι αγορές ως προαπαιτούμενα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ζήτησε επίσης, βελτιώσεις και στην αγορά εργασίας (παρά το ότι όπως είπε έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ το κόστος εργασίας), στον νομικό τομέα, στον φορολογικό και στον ασφαλιστικό.

Ο Γερμανός υπουργός ήταν απόλυτος ότι στην Ελλάδα, “που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση με υψηλή ανεργία και οι Έλληνες βιώνουν χαλεπούς καιρούς, μόνος τρόπος είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία προσαρμογής με αποφασιστικότητα. Δεν υπάρχει παράκαμψη και εμείς το γνωρίζουμε.”

Ο κ. Σόιμπλε έκανε ειδική αναφορά και στη τραπεζική χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να χορηγούν δάνεια και μερικές φορές τα δίνουν με υψηλότερα επιτόκια. Χαρακτήρισε σημαντικό το ότι ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να στηρίξει και να επενδύσει χρήματα μέσω της KfW στο νέο αναπτυξιακό ταμείο που θα δημιουργηθεί.

Ο κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα για τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα λέγοντας “έχω εντυπωσιαστεί τα μάλα από τις προσπάθειες για την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού και τη μείωση του χρέους. Η Ελλάδα είναι κοιτίδα της Ευρώπης. Υπολογίζουμε σε εσάς. Έχουμε βαθύ σεβασμό στις προσπάθειές σας”.

Πώς θα λειτουργήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Με κεφάλαια ύψους 450 εκατ. ευρώ ξεκινά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που προβλέπεται να δημιουργηθεί ως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το μνημόνιο που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της γερμανικής τράπεζας KfW dr. Ulrich Schroeder, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κ.κ. Γ. Στουρνάρα και Β. Σόιμπλε.

Σκοπός του Ταμείου, όπως έγινε γνωστό, είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

“Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα”, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου ο κ. Χατζηδάκης. Η KfW, πρόσθεσε, στηρίζει έμπρακτα αυτήν την υπόθεση και εκτίμησε ότι η στήριξη από τη γερμανική πλευρά θα πείσει και άλλους επενδυτές να γίνουν μέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια, που σκοπεύει να αντιμετωπίσει ως ένα βαθμό το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.

Με το μνημόνιο το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι σκοπεύει να συνεισφέρει το Ταμείο 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και 150 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η KfW αντίστοιχα δηλώνει έτοιμη να υποστηρίξει την πρωτοβουλία και να εξετάσει, σε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, επένδυση ύψους έως 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει επίσης πρόσθετα κεφάλαια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από οργανισμούς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου ενώ είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το Ταμείο, όπως σημειώνεται στο κείμενο που υπεγράφη σήμερα, θα παρέχει ρευστότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που είναι κρίσιμοι για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα βασικά σημεία του μνημονίου περιλαμβάνουν τα εξής:

-Το Ταμείο θα συσταθεί με τεχνική βοήθεια και υποστήριξη από την KfW και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Θα διοικείται από επαγγελματικό μάνατζμεντ, ανεξάρτητο από κυβερνητικές επιρροές, με σεβασμό στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και των βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με την ανάληψη ρίσκου.

-Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.

Η KfW τονίζει επίσης ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών για τη μείωση των ελλειμμάτων και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την απασχόληση και δηλώνει, εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τη χώρα μας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο.

Τέλος το μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της Ελλάδας και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που προτίθενται να συμβάλουν στην ίδρυση του Ταμείου και οι οποίοι θα παράσχουν την τεχνική βοήθεια προκειμένου να γίνουν όλα τα βήματα που απαιτούνται για τη σύστασή του ως το τέλος του έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα