Έρχονται δόση και ζόρια

Έρχονται δόση και ζόρια
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατα την είσοδο του στο ξενοδοχείο για την συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Σήμερα θα γίνει και το τυπικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και έγκριση του συνόλου της δόσης των 2,8 δις ευρώ. Προηγουμένως στην Αθήνα όμως θα ανοίξει ο φάκελος των δημοσιονομικών και πρώτα το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2016 και ο προϋπολογισμός του 2017

Σε πιο «βαθιά νερά» μπαίνει από σήμερα η δεύτερη αξιολόγηση με το άνοιγμα του προϋπολογισμού του 2017 και του Μεσοπρόθεσμου και την αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων, ενώ στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), αναμένεται να επικυρώσει την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 1,7 δις ευρώ.

Ουσιαστικά το θέμα της υποδόσης που δεν έδωσε για τεχνικούς λόγους το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο έχει κλείσει από την Παρασκευή. Σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία που έλλειπαν από την συνεδρίαση του Λουξεμβούργου.

Σήμερα θα γίνει και το τυπικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και έγκριση του συνόλου της δόσης των 2,8 δις ευρώ (τα 1,1 δις για υποχρεώσεις χρέους εγκρίθηκαν από το Eurogroup) κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας όπου συμμετέχουν όσοι είναι μέλη και του Euro working group.

Πρεμιέρα στα δημοσιονομικά

Προηγουμένως στην Αθήνα όμως θα ανοίξει ο φάκελος των δημοσιονομικών και πρώτα το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2016 και ο προϋπολογισμός του 2017. Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εκπροσώπους των δανειστών ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 είναι διασφαλισμένοι από τα μέχρι τώρα δημοσιονομικά μέτρα .

Το δύσκολο θα είναι να εξηγήσουν στους εκπροσώπους των θεσμών γιατί ενώ ελήφθησαν τα μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ τον περασμένο Μάιο από τα οποία τα 3,6 δις αφορούσαν νέου φόρους η πρόβλεψη για τα δημόσια έσοδα μειώθηκε αντί να αυξηθεί σε σχέση με την πρόβλεψη που έκανε ο προϋπολογισμός του 2016 ο οποίος ως γνωστό συντάχθηκε το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 το οποίο συντάθηκε πριν λίγες ημέρες προβλέπει τελικά για φέτος έσοδα 52,5 δις ευρώ δηλαδή μειωμένα κατά περίπου 1 δις ευρώ αντί όπως αναμένονταν αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που ήθελε τα έσοδα του προϋπολογισμού να φτάνουν τα 53,6 δις ευρώ . Αντιστοίχως για το 2017 παρότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει 2,6 δις ευρώ νέων φόρων για τον επόμενο χρόνο η πρόβλεψη για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τίθεται στα 52,4 δις ευρώ . Τούτο δε ενώ το επόμενο χρόνο προβλέπεται υψηλή ανάπτυξη ( 2,7% του ΑΕΠ ) και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8% του ΑΕΠ .

Όπως έκανε και ο επικεφαλής του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής της καθηγητής κ. Π. Λιαργκόβας στην έκθεσή του για το προσχέδιο είναι βέβαιο ότι ΔΝΤ και ΕΕ θα αμφισβητήσουν την αποτελεσματικό των πολλών φορολογικών μέτρων. Μαζί και την «βιωσιμότητα» της υπέρβασης κατά 1,5 δις ευρώ που παρουσιάζουν τα έσοδα για το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου .

Επίσης θα ζητήσουν εξηγήσεις και για την μεγάλη απόκλιση προς τα κάτω δημοσίων δαπανών η οποία αλλοιώνει τεχνητά και την εικόνα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανοίξει και το θέμα της αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 που αφορά κυρίως το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017 -2020 .

Κοινωνικά επιδόματα- ΚΕΑ

Το δεύτερο θέμα της ημέρας θα αφορά την εξεύρεση πόρων ύψους 760 εκ ευρώ για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ ) όπως μετονομάστηκε πρόσφατα.

Οι δανειστές θα ζητήσουν σήμερα αναλυτικό σχέδιο δράσης για το ποια κοινωνικά επιδόματα θα περικοπούν πόσο και από πότε καθώς και το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ . Θα ζητήσουν να μάθουν επίσης τα κριτήρια χορήγησης του πιθανούς δικαιούχους καθώς και το ύψος του επιδόματος κατά περίπτωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα