Αναλυτική καταγραφή του εργατικού δυναμικού με το σύστημα “Εργάνη”

Αναλυτική καταγραφή του εργατικού δυναμικού με το σύστημα “Εργάνη”

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναλυτική καταγραφή του εργατικού δυναμικού. «Πυξίδα ακριβείας» για την άσκηση αποτελεσματικών πολιτικών χαρακτήρισε το σύστημα «Εργάνη» ο υπουργός Εργασίας

Στην αναλυτική καταγραφή της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα, μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

Το σύστημα «Εργάνη», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαρτίου 2013 και έως σήμερα μπορούσε να δίνει εικόνα των ροών απασχόλησης (προλήψεις απολύσεις), στο εξής θα μπορεί να παρέχει πληροφορίες με ακρίβεια ενός εργαζομένου για το ποιοι και πόσοι εργάζονται, με ποιες συμβάσεις, το ύψος των αμοιβών που λαμβάνουν, το είδος και το μέγεθος των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται, τον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας, την γεωγραφική κατανομή, την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και την ασφαλιστική ταυτότητα των εργαζομένων.

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια “πυξίδα ακριβείας” που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι “στα τυφλά” με απλές εκτιμήσεις» δήλωσε, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ετήσια κατάθεση των καταστάσεων προσωπικού του συνόλου των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.

Στην ηλεκτρονική κατάθεση των καταστάσεων προσωπικού θα βασιστεί και η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στη μισθωτή ιδιωτική οικονομία μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Το νέο σύστημα σημαίνει λιγότερος χρόνος και λιγότερος κόπος, ενώ οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα με τις επιχειρήσεις, διενεργώντας αποτελεσματικότερους ελέγχους, προστατεύοντας αυτές που με νομιμότητα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και το κράτος» δήλωσε, κατά την παρουσίαση, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Έχοντας σε πλήρη ισχύ 10 ηλεκτρονικά έντυπα για κάθε κατάσταση του μισθωτού βίου, το υπουργείο Εργασίας πλέον θα μπορεί να παρακολουθεί στενά το καρδιογράφημα της αγοράς εργασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να παρεμβαίνουν άμεσα και στοχευμένα όταν εντοπίζονται παραβατικές συμπεριφορές και καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας» τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στη μείωση της γραφειοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «η εφαρμογή του νέου συστήματος, σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική διασύνδεση ΟΑΕΔ- ΙΚΑ- ΣΕΠΕ, θα δίνει τη δυνατότητα να αντλούμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες, ώστε να προχωρούμε αυτόματα στην έκδοση διοικητικών πράξεων (εγγραφές, αναστολές, διαγραφές, επιδόματα, χορήγηση βεβαιώσεων, κλπ)».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκτιμά, επίσης, ότι η απεικόνιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα με στοιχεία απογραφικά, αντικειμενικά και όχι κατά προσέγγιση ή δειγματοληπτικά, αποτελεί εργαλείο για την άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής, αφού επιτρέπει μεταξύ άλλων να εντοπιστούν με πιστότητα οι δυναμικές επιχειρήσεις και δυναμικοί κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Αντίστοιχα, ο εντοπισμός προβληματικών περιοχών με αναιμικές ροές απασχόλησης και φθίνουσες δραστηριότητες θα συμβάλει στον ορθότερο σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στήριξης των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η «Εργάνη» αποτελεί, «μαζί με άλλα σύγχρονα εργαλεία, όπως ο “ΗΛΙΟΣ”, η “ΑΡΙΑΔΝΗ” και η “ΕΣΤΙΑ” για το ασφαλιστικό σύστημα, καινοτόμες και στέρεες δομές και θεσμούς που θα μείνουν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα