Καταγγελίες για εργασιακή ζούγκλα στο Ηράκλειο: Mε “ποινικές ρήτρες” απαγορεύουν σε ξενοδοχοπαλλήλους να παραιτηθούν

Καταγγελίες για εργασιακή ζούγκλα στο Ηράκλειο: Mε “ποινικές ρήτρες” απαγορεύουν σε ξενοδοχοπαλλήλους να παραιτηθούν
Ρεσεψιόν Ξενοδοχείου ISTOCK

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείο και συνδικάτα της περιοχής φέρνουν στο φως της δημοσιότητας απίστευτες καταγγελίες.

Σοβαρές καταγγελίες για παραβατική και παράτυπη συμπεριφορά των ξενοδόχων κάνουν λόγο εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Παράτυπες “ποινικές ρήτρες”, δηλωμένους εργαζόμενους στο εξωτερικό ενώ εργάζονται στην Ελλάδα και συμπεριφορές που εντάσσονται στο φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού είναι μερικές από τις καταγγελίες που διαμορφώνουν ένα προβληματικό τοπίο μεταξύ εργαζομένων, δηλαδή μισθωτών, και εργοδοτών.

Οι καταγγελίες αυτές βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία αναμένεται να αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες, με τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να υποστηρίζουν πως κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται φόβο ή ανησυχία, αλλά θα πρέπει να προβαίνει σε καταγγελίες μέσω των συνδικάτων που ανήκει.

Ειδικότερα, το neakriti.gr έχει κάνει σαφές μέσα από τα ρεπορτάζ του πως η έλλειψη εργασιακού προσωπικού είναι μεγάλη στις ξενοδοχειακές μονάδες, με τα στοιχεία να δείχνουν 30% περισσότερη έλλειψη στα ξενοδοχεία της Κρήτης σε σχέση με πέρυσι.

Στα πλαίσια αυτά, υπογράφηκε και η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία κηρύχθηκε ως γενικώς υποχρεωτική πριν λίγες εβδομάδες, με σκοπό να προσφέρει ελκυστικά κίνητρα στους εργαζόμενους. Ωστόσο, φαίνεται πως οι συμπεριφορές των ξενοδόχων αλλά και των προϊσταμένων συνεχίζουν και αποτελούν ένα μόνιμο πρόβλημα.

To NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας επισιτισμού – τουρισμού Νίκο Κοκολάκη ο οποίος επιβεβαίωσε τις καταγγελίες: “Δυστυχώς οι πληροφορίες είναι ακριβείς. Και δεν σταματάνε εδω. Αλλες ποινικές ρήτρες ύψους 10.000 ευρώ υπογράφονται για να μην γνωστοποιεί ο ένας υπάλληλος στον άλλον το μισθό στο πλαίσιο μίας αδιευκρίνιστης εχεμύθειας. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης τόνισε στο neakriti.gr: “Υπάρχουν 6-7 ξενοδοχεία του Ηρακλείου, όπου οι ξενοδόχοι προβάλλουν ψεύτικα έγγραφα για ποινικές ρήτρες. Η “ποινική ρήτρα” δεν υπάρχει στον ξενοδοχειακό χώρο, παρά μόνο στα δημόσια έργα, όπου οι εργολάβοι είναι υποχρεωμένοι να φέρουν εις πέρας ένα έργο μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτή είναι η ποινική ρήτρα. Στα ξενοδοχεία δεν υπάρχει και, δυστυχώς, πολλοί ξενοδόχοι το έχουν εργαλειοποιήσει, με σκοπό να αποφευχθεί περαιτέρω και ενδεχόμενη μείωση του εργασιακού προσωπικού. Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα, υπάρχουν ξενοδόχοι που ζητούν από τους εργαζομένους τους 5.000 ευρώ σε περίπτωση που αποχωρήσουν πριν τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Καταδικαστέα πράγματα”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ελέγχους που επιχείρησε την Τετάρτη η ομοσπονδία, γενικοί διευθυντές ξενοδοχείων φυγάδευαν το προσωπικό από τις πίσω πόρτες.

Την Πέμπτη τα τοπικά συνδικάτα ετοιμάζουν παρεμβάσεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα